Tokarka Hobbymat MD65
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Re: Tokarka Hobbymat MD65
A czy obrotowy imak da się zamontować na tych sankach.... bo teraz noże leżą bezpeśdernio?
Tagi:
-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
Z tym tradycyjnym imakiem to byłbym ostrożny, w sensie wymiarów. Z tego co się orientuję były różne wersje konstrukcyjne tych tokarek. W mojej, w oryginalnym imaku mieszczą się noże o wysokości tylko 8mm, w innych widziałem że można włożyć 10mm i jeszcze jest trochę luzu. Typowy imak obrotowy z podstawą kwadratową podnosi w górę nóż o grubość podstawy, więc ostrze noża nie będzie w osi uchwytu. Innym wyjściem jest montaż imaka szybkowymiennego.
-
U mnie 10 wchodzi bez problemu. Niewiele do 12 brakowalo jak próbowałem wczoraj. Ale odkryłem niorginalne mocowanie wujka na śrubki i rozebrałem. Pewnie w sxybkowymienny pójdę.
Dodatkowo ciężkawo chodzi suport wzdłużny.... próbowałem posmarować ale efekt słaby korbką się ciężko kręci.
Dodatkowo ciężkawo chodzi suport wzdłużny.... próbowałem posmarować ale efekt słaby korbką się ciężko kręci.
-
Może suport jest za mocno zaciśnięty na prowadnicy? Z tyłu znajdziesz trzy śruby - dwie blokujące, jedna reguluje luz. Pod korbę warto podłożyć łożysko, tak jak pokazano tutaj:
http://www.bazmonaut.com/machines/hobby ... -bearings/
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
W załączniku instrukcja Pl spakowana .rar
Dodane 14 minuty 53 sekundy:
Coś się pie.... z tym nowym... w razie gdyby nie było pliku to napisz na [email protected]
Coś się pie.... z tym nowym... w razie gdyby nie było pliku to napisz na [email protected]
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
NO włąsnie ta podziałka u mnie daje się ustawić ale jak ruszę korbą to ona zostaje.... jak dociągnałem śrubkę w podziałce to kreci się razem z korba. Tak ma być?michal5150 pisze: ↑14 lis 2017, 20:41Może suport jest za mocno zaciśnięty na prowadnicy? Z tyłu znajdziesz trzy śruby - dwie blokujące, jedna reguluje luz. Pod korbę warto podłożyć łożysko, tak jak pokazano tutaj:
Z tym łożyskiem dobry pomysł.
-
Instrukcja dotarła. Dzięki.RomanJ4 pisze: ↑14 lis 2017, 22:08W załączniku instrukcja Pl spakowana .rar
-
Generalnie tak ma być - pierścień z podziałką ma kręcić się razem z korbą. Myślę że zbyt mocno dociągnąłeś tarczę z nakrętką na śrubie. Tarcza korby też ma gwint, a blokowanie całości polega na dokręceniu nakrętki. Zrób w ten sposób - poluzuj nakrętkę, ustaw wstępny luz roboczy za pomocą nakręcania tarczy z korbką, załóż nakrętkę a na nią klucz oczkowy i dużym śrubokrętem zablokuj tarczę z korbką. Śrubokręt włóż pomiędzy trzpień korbki a klucz oczkowy i dociągnij nakrętkę kluczem. Jak za duże lub za małe luzy - całą operację powtórz.MarcinKozuch pisze: ↑15 lis 2017, 00:06NO włąsnie ta podziałka u mnie daje się ustawić ale jak ruszę korbą to ona zostaje.... jak dociągnałem śrubkę w podziałce to kreci się razem z korba. Tak ma być?
Z tym łożyskiem dobry pomysł.