Frezarka pionowa, pozioma
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Frezarka pionowa, pozioma
Witam, mam do napisania pracę inżynierską na temat: "Frezarka pionowa, pozioma - analiza opłacalności". Mam duży problem z ogarnięciem tematu oraz ze zdobyciem pomocy naukowych na temat danych frezarek, czy jest tutaj ktoś w stanie mi pomóc? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezarka pionowa, pozioma
No to czemu taki temat ? Sam go wymyśliłeś ? No i na jakiej podstawie analiza opłacalności, jak każda maszyna ma swoje przeznaczenie, z czego pionowe zazwyczaj są bardziej uniwersalne.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Opłacalności czego? Produkcji frezarek pionowych czy poziomych? Zakupu? Wytwarzania na nich konkretnych detali?
Generalnie frezarki poziome są rzadziej spotykane, droższe i nieco mniej uniwersalne od pionowych jak pisał poprzednik.
Generalnie frezarki poziome są rzadziej spotykane, droższe i nieco mniej uniwersalne od pionowych jak pisał poprzednik.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Wszystko się zmienia na tym świecie to może teraz pionowe frezarki zwie się "uniwersalnymi"
Manualna pionowa to neptek w porównaniu z wyposażoną poziomą. Po przeróbce na CNC to insza inszość.

-
Temat pracy został mi narzucony z góry, analiza opłacalności na podstawie zakupu frezarki, wykonywania na niej detali oraz czasu jaki zajmie obsługa danej frezarki. Co do formatki to jestem w trakcie jej opracowywania.
-
Wszystko zależy od detalu który ma być wykonywany.
Są detale, do których pozioma będzie idealna, a wykonywanie ich na pionowej będzie zupełnie nieopłacalne i odwrotnie.
Są detale, do których pozioma będzie idealna, a wykonywanie ich na pionowej będzie zupełnie nieopłacalne i odwrotnie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Poziom ogólności w sam raz na pracę dyplomową
Mało jest detali wykonywanych na frezarkach manualnych. Jeśli już, to wykonuje się na nich operacje składające się na wykonanie detalu.

-
Mógłbym prosić o jakieś książki/materiały na podstawie których mógłbym napisać część teoretyczną? Część teoretyczna jest dla mnie największym problemem, nie mam pojęcia co tam mam napisać.