Amatorska Frezarko-grawerka 500x500x200
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zapnij teraz we wrzeciono czujnik zegarowy zamontowany na ramieniu, zatocz okrąg i sprawdź odchyłki. Dopiero wtedy koryguj ustawienie wrzeciona. (czyt. jego prostopadłość)
Warto też wykorzystać liniał do sprawdzenia płaskości stołu.
Na tak przygotowanej powierzchni możesz też postawić precyzyjny kątownik i czujnikować jego krawędź ruszając osią Z.
Warto też wykorzystać liniał do sprawdzenia płaskości stołu.
Na tak przygotowanej powierzchni możesz też postawić precyzyjny kątownik i czujnikować jego krawędź ruszając osią Z.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 27
Może robiłem coś źle, ale w taki właśnie sposób ustawiałem wrzeciono od razu. Po pierwszym planowaniu na ramieniu około 100-150mm udało mi się ustawić tak że wachania na zegarówce ledwo przekraczały 2 setki. Tak zostawiłem bo nie chciało mi się już więcej zjeżdżać osią w te i z powrotem żeby ciągle te śruby luzować i dokręcać i mierzyć itd... skończyło się na podłożeniu w jednym miejscu skrawka foli aluminiowej i to w sumie tyle początkowo odchyłka na tym ramieniu miała prawie 3dychy a i tak powierzchnia wyszła zadowalająca. Na moje amatorskie robotki bedzie ok myslegaspar pisze:Zapnij teraz we wrzeciono czujnik zegarowy zamontowany na ramieniu, zatocz okrąg i sprawdź odchyłki. Dopiero wtedy koryguj ustawienie wrzeciona.

Z braku laku bo stołu dalej niema zrobiłem sobie czujnik wysokości narzędzia. W środku siedzi czujnik indukcyjny sprężynka łożysko liniowe fi20 kawałek wałka i trochę mosiądzu

A czujniczek wyglada tak.

Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
Re: Amatorska Frezarko-grawerka 500x500x200

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam i jak postępy w pracy ?? zabudowa wykonana ?? Może jakiś filmik z pracy?? myślałeś może jak zabezpieczyć śrubę w osi x?
-
Hej. Na ten moment maszynka pracuje jeśli można to tak nazwać bo robi pierdółki i wykorzystuje pewnie tylko kilka % jej możliwości. Tematu obudowy jeszcze nie ruszyłem bo w metalach jak na razie nie pracuje a tworzywo i drewno załatwia odciąg
Osłoniłem na ten moment tylko prowizorycznie oś Y na którą najwięcej się sypało. Prowadnice i srube z x odkurzam co jakiś czas chodź nie leci tam zbyt wiele syfu. Przyznam że tematu osłon wogóle w niej nie przemyślałem. Ale w przyszłości jak znajdę czas to coś pokombinuje. Postaram sie jakiś filmik niedługo wrzucić 

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Pytam bo buduje bardzo podobna konstrukcje na serwokrokowcach 8nm. Ja Y ogarnąłem na etapie projektowania ale z racji tego, że używam gotowej ramy w w niektórych kwestiach nie bardzo wiem jak sobie poradzić 
powiedz mi gdzie nabyłeś takie ładne imadełko i co to jest to srebrne po prawo na osi z (jakiś laser??).

powiedz mi gdzie nabyłeś takie ładne imadełko i co to jest to srebrne po prawo na osi z (jakiś laser??).
-
Imadełko to jakieś chińskie maszynowe setka jest tego dosyć na alle czy w innych sklepach z branży jest całkiem dokładne jeśli o płaszczyzny i kąty chodzi jedynie przy mocowaniu detalu trzeba lekko dobijać bo szczęka potrafi unieść kilka setek. To po prawo to taka tulejka w której jest kamerka endoskopowa do pozycjonowania materiału. Z grubsza do 0.2- 0.3mm moge sobie ustawiać pozycje materiału. Przydatne całkiem chodź korzystałem tylko kilka razy do tej pory. Sam koszt tego gadżetu to 60PLN + to mocowanie, przy sterowaniu piko gdzie jest wsparcie dla takiego rozwiązania 

-
Hejka. Przyszedł czas na dorobienie czwartej osi do mojej frezareczki. Myślę że z mechaniką jakoś sobie poradzę chociaż pewnie pojawią się jakieś pytania. To zasadniczo mam jeden problem. Sterowanie mojej maszynki to piko cnc. Do tej pory do moich prac wystarczały zwykłe rysunki w formacie dxf i ścieżki narzędzi generowane w picocam. Nie mam pojęcia natomiast jak projektować modele 3d i programować ich obróbkę. Czy możecie polecić coś kompatybilnego ze sterowaniem pico w miarę przyjaznego do nauki dla amatora ?