Czesc!
Robie do terenowki kolektor wydechowy, chcialbym go zrobic z zeliwa.
Pytanie jest proste.
Mam model dzielony w jednej plaszczyznie oraz do tego rdzen (skrzynke rdzeniowa). Czy mam zalozyc ze rdzen sie nie kurczy i jest wartoscia geometrycznie stałą - a cały materiał kurczy się wokół rdzenia, czyli:
- jezeli mam w rdzeniu 4ry kanały wchodzace do glowicy z rozstawem 100mm, to ten rozstaw zostanie zachowany w gotowym odlewie ?
Z gory dzieki za info
Piotrek
Odlew zeliwny i skurcze
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Rdzeń piaskowy nie jest stały w odlewie, rozkruszy się pod wpływem temperatury i skurczu metalu przy ostyganiu.piotrbod pisze:Czy mam zalozyc ze rdzen sie nie kurczy i jest wartoscia geometrycznie stałą
.... model musi być wykonany z naddatkami uwzględniającymi skurcz materiału po odlaniu i uzyskaniu takich wymiarów aby po obróbce mechanicznej otrzymać wymiary w nominałach .piotrbod pisze:jezeli mam w rdzeniu 4ry kanały wchodzace do glowicy z rozstawem 100mm, to ten rozstaw zostanie zachowany w gotowym odlewie ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
przykladONATOS pisze:Rdzeń piaskowy nie jest stały w odlewie, rozkruszy się pod wpływem temperatury i skurczu metalu przy ostyganiu.piotrbod pisze:Czy mam zalozyc ze rdzen sie nie kurczy i jest wartoscia geometrycznie stałą
.... model musi być wykonany z naddatkami uwzględniającymi skurcz materiału po odlaniu i uzyskaniu takich wymiarów aby po obróbce mechanicznej otrzymać wymiary w nominałach .piotrbod pisze:jezeli mam w rdzeniu 4ry kanały wchodzace do glowicy z rozstawem 100mm, to ten rozstaw zostanie zachowany w gotowym odlewie ?
Na rysunku mam wymiary 100mm - rozstaw kanałów / rozstaw rdzenia.
Czy robiac model i rdzennice powinienem zrobic wymiary 101 (skurcz zeliwa 1%) ?
Czy rdzen nie spowoduje ze skurcz tego rozstawu bedzie mniejszy lub go nie bedzie ?
Dzieki za podpowiedzi
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli rdzeń nie miałby możliwości skruszenia się to, odlew podczas skurczu pęknie,piotrbod pisze:Czy rdzen nie spowoduje ze skurcz tego rozstawu bedzie mniejszy lub go nie bedzie ?
modele i rdzenie proponuje zlecić modelarzowi odlewniczemu który musi mieć wiedzę i pojęcie o wykonaniu prawidłowego oprzyrządowaniapiotrbod pisze:Czy robiac model i rdzennice powinienem zrobic wymiary 101 (skurcz zeliwa 1%) ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Mysle ze mam odpowiedz ktora byla mi potrzebnaONATOS pisze:Jeżeli rdzeń nie miałby możliwości skruszenia się to, odlew podczas skurczu pęknie,piotrbod pisze:Czy rdzen nie spowoduje ze skurcz tego rozstawu bedzie mniejszy lub go nie bedzie ?
modele i rdzenie proponuje zlecić modelarzowi odlewniczemu który musi mieć wiedzę i pojęcie o wykonaniu prawidłowego oprzyrządowaniapiotrbod pisze:Czy robiac model i rdzennice powinienem zrobic wymiary 101 (skurcz zeliwa 1%) ?