Czy mógłby mi ktoś obliczyć w którym miejscu zamontować amortyzator 350lbs żeby uginał się pod ciężarem 85 kg. Dodam że amortyzatory będą dwa bo będą zamontowane w wózku inwalidzkim.
pozdrawiam

A tak dokładniej. Ile milimetrów od osi koła, i czy ma być pinowo ustawiony czy pod kątem? Wogule to wolałbym żeby ta pionowa rurka z łożyskiem była jak najbliżej osi koła tylko nie wiem czy wtedy będzie możliwe zamontowanie tego anortyzatora tak żeby sie uginał np. na zjeździe z krawężnika.szymo23 pisze:tak na szybko wychodzi 53,53 mm
Zgadza się chodziło mi o Fusiona 360. Mała poprawka, dla hobbystów i niewielkich firm licencja jest na 1 rok, z możliwością przedłużenia. Także jak masz zapędy do rysowania i projektować to bardzo polecam zapoznanie się z tym programemStudentIB pisze:Kolega steff.k miał na myśli program Fusion 360 firmy Autodesk. Jest to oprogramowanie do komputerowego wspomagania projektowania CAD. Posiada też wbudowany moduł MES.
Link: https://www.autodesk.com/products/fusio ... -educators
Dla studentów/wykładowców jest darmowa licencja 3 lata (na wszystkie produkty Autodesku zresztą) a dla pozostałych osób trial na 30 dni.
Rozumiem, ale z tego co narysowałeś to będzie działać następująco:dunkan pisze:Mi nie chodzi o idealne działanie amortyzatora tak jak w rowerze. Chodzi o to że jak siedze na wózku to środek ciężkości jest niemal idealnie nad osią koła ta 20 cm rurka ma zadziałać jak dźwignia a amortyzator ma być umieszczony tak żeby pod obciążeniem 85kg się nie uginał dopiero wtedy ma się ugiąć kiedy koło zeskoczy np z krawężnika wtedy przy zeskoku mój ciężar wzrośnie czym większy krawężnik tym większy będzie mój ciężar.
steff.k
może jakiś link do tego programu bo jest ich dużo i nie wiem który ściągnoć.