Laser - problem z cięciem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Laser - problem z cięciem
Witam, mam problem, mianowicie o ile laser(chińczyk 40W tuba) graweruje dobrze, czy to w sklejce, skórze czy laminacie, tak wycinanie to koszmar.
Nie jest w stanie jednym przecięciem wyciąć nic, laminat i sklejka 1mm to dla niego za duże wyzwanie, nawet podwójne przejechanie nie pomaga.
Proszę o pomoc bo kombinuje z mocą i prędkością no i idzie mi kiepsko, żeby nie powiedzieć tragicznie.
Dziękuje i pozdrawiam
Nie jest w stanie jednym przecięciem wyciąć nic, laminat i sklejka 1mm to dla niego za duże wyzwanie, nawet podwójne przejechanie nie pomaga.
Proszę o pomoc bo kombinuje z mocą i prędkością no i idzie mi kiepsko, żeby nie powiedzieć tragicznie.
Dziękuje i pozdrawiam
Tagi:
-
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Procent ustawiany na panelu lasera to nie jest rzeczywisty procent mocy emitowanej przez laser. To nie jest zależność liniowa. U mnie 20% na panelu to 42.4% mocy maksymalnej emitowanej przez maszynę*.
P.S. Dlatego planując długotrwałe użytkowanie warto mieć miernik mocy by zrobić sobie krzywą mocy i w wypadku zmiany lasera móc łatwo oszacować parametry pacy dla nowego nabytku.
*Bez przekraczania dopuszczalnego prądu.
P.S. Dlatego planując długotrwałe użytkowanie warto mieć miernik mocy by zrobić sobie krzywą mocy i w wypadku zmiany lasera móc łatwo oszacować parametry pacy dla nowego nabytku.
*Bez przekraczania dopuszczalnego prądu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
To teraz weź tzw 40W i spróbuj na tej samej sklejce w tej samej odległości.LTofik pisze:laser 100wrsz pisze:20% z jakiej mocy? Jeśli z 40W to to chyba balsa jest.
100W jak odpala na najniższej mocy to już ma 20W (realne).
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.