OUS 1 profi remont, poprawa niedoróbek, zmiany konstrukcyjne
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Jedną z najlepszych metod mocowania frezów i podobnych we wrzecionie, zarówno OUS'a, jak i innych frezarek ze stożkiem Morse'a, jest:
http://allegro.pl/tulejka-zaciskowa-rf- ... 60256.html
Zalety? W stosunku do każdej oprawki ER:
- zabiera mniej miejsca pod wrzecionem, którego do stołu (imadła) nigdy nie jest za wiele;
- Zawsze, to jedna para centrowana mniej, więc osiowość zamocowania frezów względem osi wrzeciona zawsze lepsza;
- docelowo opcja tańsza;
- zawsze lepiej mieć stary klamot z czasów PRLu, tym bardziej z tak zacnego miejsca jak HCP, zamiast sprzętu śmierdzącego ryżem na odległość, bo podejrzewam, że nikt nie zainwestuje amatorsko w osprzęt Bisona lub Rohma - OUSa raczej profesjonalnie się nie używa do produkcji seryjnej.....
http://allegro.pl/tulejka-zaciskowa-rf- ... 60256.html
Zalety? W stosunku do każdej oprawki ER:
- zabiera mniej miejsca pod wrzecionem, którego do stołu (imadła) nigdy nie jest za wiele;
- Zawsze, to jedna para centrowana mniej, więc osiowość zamocowania frezów względem osi wrzeciona zawsze lepsza;
- docelowo opcja tańsza;
- zawsze lepiej mieć stary klamot z czasów PRLu, tym bardziej z tak zacnego miejsca jak HCP, zamiast sprzętu śmierdzącego ryżem na odległość, bo podejrzewam, że nikt nie zainwestuje amatorsko w osprzęt Bisona lub Rohma - OUSa raczej profesjonalnie się nie używa do produkcji seryjnej.....
"W życiu piękne są tylko chwile...."
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 29
Zaraz, zaraz. To tylko jedna tuleja. Jak chcesz używać różnych frezów to musisz mieć kilka tulejek.
To samo dotyczy oprawki ER. Sama oprawka to mało. Potrzebne są jeszcze tulejki.
Osobiście jeśli byłaby szansa kupić tulejki do stożka w pełnym zakresie rozmiarów to wybrałbym takie rozwiązanie.
[ Dodano: 2017-10-13, 19:35 ]
Mam OUS-1 i wiem jak niskie to jest.
To samo dotyczy oprawki ER. Sama oprawka to mało. Potrzebne są jeszcze tulejki.
Osobiście jeśli byłaby szansa kupić tulejki do stożka w pełnym zakresie rozmiarów to wybrałbym takie rozwiązanie.
[ Dodano: 2017-10-13, 19:35 ]
Mam OUS-1 i wiem jak niskie to jest.
czilałt...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Wg mnie zakres średnic mocowania będzie mniejszy. Na zdjęciu nie widać tego dokładnie, ale tulejka ma 2, góra 3 nacięcia i w związku z tym nie będzie dobrze trzymała średnic mniejszych od nominalnej. Dla 5 mm myślę , że do ok. -0,3 mm na średnicy.upanie pisze: Jakie frezy obciągnie RF 5?Nie wiem ale strzelam, że od 4 do 5.
Dlaczego tak sądzę? Tulejki ER mają dużo nacięć i to z 2 stron, a więc środki ściskane są równolegle. Odchyłka podawana dla małych średnic to -0,5mm.
Tulejka RF przy mocowaniu mniejszej od nominalnej średnicy nie może ściskać się równolegle - mniej nacięć i tylko z jednej strony. W związku z tym istnieje ryzyko, że zaciśnie cieńszy o 1mm trzpień freza tylko końcem.
Jak oznacza się jaki stożek MK ma tulejka RF ?