Zderzak z regulacją.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 2
No niezupełnie, u mnie w mini lathe jest z tyłu dzwignia z zębatką którą załącza posów. Jak odłączę w ten sposób napęd śruby to mogę z drugiej strony dzwignią podłączyć silnik krokowy i na odwrót.RomanJ4 pisze: Tyle, że stracisz w ten sposób sprzężenie wrzeciona ze śrubą pociągową, i możliwość nacinania gwintów.
Do tego musiałbyś zastosować enkodery wrzeciona i śruby w celu ich synchronizacji (któryś z naszych kolegów na forum to spraktykował)
W niektórych tokarkach to bezsensowne, ale u mnie to chyba jedynym sposobem zmiany posówu jest zmiana kół zębatych.... Totalnie niepraktyczne przy jakichś pracach zarobkowych.
A co to jest zderzak automatyczny? Taki o działaniu elektromechanicznym, tzn przycisk + przekaźnik?Petroholic pisze: Planuję u siebie zrobienie w NT550 zderzaka automatycznego to wkleję tu jak zrobię
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Ja do swojego Nutolla 550 stworzyłem taki oto 6 pozycyjny zderzak na przesuwnym trzpieniu. Obecnie przy każdej śrubce jest numerek a przestawia się go ręcznie gdyż każda pozycja zaskakuje na kulkę od łożyska i sprężynkę, która jest w środku aluminiowej części. Na metalowym trzpieniu nawierciłem sześć małych otworów. Teraz przejścia między średnicami i zatoczenia to poezja, bez problemu mieści się dyszce
Gdyby ktoś był chętny na wykonanie takiego zderzaka to zapraszam na [email protected], jeśli będzie zainteresowanie jestem w stanie wykonać takową zabawkę.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Re: Zderzak z regulacją.
Witam.
Niech będzie w tym temacie.
Dzisiaj dostałem przesyłkę z Azji. Zestaw noży na płytki wymienne. Noże pod moją tokarkę 12x12mm.
Na pierwszy widok bez zarzutu. Zobaczę w praktyce.

Niech będzie w tym temacie.
Dzisiaj dostałem przesyłkę z Azji. Zestaw noży na płytki wymienne. Noże pod moją tokarkę 12x12mm.
Na pierwszy widok bez zarzutu. Zobaczę w praktyce.