Wymiary hali przemysłowej 300m2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Wymiary hali przemysłowej 300m2
Przymierzam się do budowy własnej hali produkcyjnej, wiem, że chciałbym by wielkość była 300-400m2, ale nie wiem jakie wymiary przyjąć by hala była jak najbardziej ustawna.
Do wstawienia będę ( na chwilę obecną) maszyny konwencjonalne tokarki frezarki, szlifierki, piły, tokarka numeryczna, pionowe centrum obróbcze itp. Maszyny małego kalibru, wielkościowo z początku asortymentu, bo robimy gabarytowo generalnie drobnicę.
Czy ktoś z kolegów może coś podpowiedzieć jakie proporcje wymiarów się sprawdzają przy ww wielkości hali.
Czy może ktoś polecić producenta hal z terenów Trójmiasta?
Do wstawienia będę ( na chwilę obecną) maszyny konwencjonalne tokarki frezarki, szlifierki, piły, tokarka numeryczna, pionowe centrum obróbcze itp. Maszyny małego kalibru, wielkościowo z początku asortymentu, bo robimy gabarytowo generalnie drobnicę.
Czy ktoś z kolegów może coś podpowiedzieć jakie proporcje wymiarów się sprawdzają przy ww wielkości hali.
Czy może ktoś polecić producenta hal z terenów Trójmiasta?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
pracowałem i w kwadratach i prostokątach
, w tej chwili prostokąt, w moim przypadku przeważyła cena suwnicy.
Co by nie pisać wszystko zależy jak zagospodarujesz całość. Masz kilkanaście programów 3d do łatwego projektowania wnętrz domów, poeksperymentuj, zamiast maszyny możesz ustawiać szafy itp o odpowiednich wymiarach
Jak byś maszyn nie poustawiał z czasem miejsca braknie. Gwarantowane.

Co by nie pisać wszystko zależy jak zagospodarujesz całość. Masz kilkanaście programów 3d do łatwego projektowania wnętrz domów, poeksperymentuj, zamiast maszyny możesz ustawiać szafy itp o odpowiednich wymiarach

Jak byś maszyn nie poustawiał z czasem miejsca braknie. Gwarantowane.

I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Kontakt:
-
Re: Wymiary hali przemysłowej 300m2
W pierwszej kolejności porozmawiaj z architektem jak nie masz nikogo to daj znać na PW.einstein pisze:Czy ktoś z kolegów może coś podpowiedzieć jakie proporcje wymiarów się sprawdzają przy ww wielkości hali.
Z całą pewnością rozmowa zacznie się od wymiarów działki obecnego jej zagospodarowania i warunków zagospodarowania terenu. Wiele rzeczy narzuca tutaj Prawo Budowlane czy warunki zagospodarowania terenu, wpływ ma jeszcze to czy prowadzisz działalność, będziesz pracował sam czy zatrudniał ludzi. Wiele uzależnione jest od wymogów instalacyjnych poszczególnych maszyn jakie chcesz wstawić.
Ewentualnie mogę dać znać kogo omijać szerokim łukiem (sam się wtopiłem)einstein pisze:Czy może ktoś polecić producenta hal z terenów Trójmiasta?
-
Ja znam dość dobrze branżę hal namiotowych, i dodam od siebie że wybierając wykonawce trzeba się kierować proporcją cena/jakość. Bez problemu kupisz halę w dobrej cenie ale przy wiekszym wietrze wyrwie Ci cały dach a wykonawca zrobi uśmieszek bo w umowie było do takiej i takiej prędkości wiatru. Tak więc kierowałbym się nie ceną i umiejcowieniem wykonawcy (znikome koszty transportu) ale grubości profili konstrukcyjnych.
Niestety jakość kosztuje i ja osobiście planujując budynek pod firmę rozważam budowanie z pustaka. To są moje takie luźne rozważania, bo po godzinie pisania postu widać że nie jestem w pełni formy umysłowej. Jednak hale namiotowe z mojej wiedzy nie są wcale kurą znoszącą złote jajka w Polsce. One są dobre pod powierzchnię magazynową, ale nie pod maszyny. Z halami namiotowymi jest tak że łatwo je przewrócić przy huraganowym wietrze który nie jest wcale rzadki ostatnimi latami. Lepiej się sprawdza solidna konstrukcja: dwuteowniki plus mur z pustaków i strop.
Jeśli już uparłeś się na hale namiotową to zwracaj uwagę na grubość profili. Druga sprawa poproś o ofertę bez konkretnych wymiarów. Architekt za plan pobiera sporą sumkę, duże firmy mają mnóstwo gotowych projektów które bedziesz mógł kupić sporo taniej.
Niestety jakość kosztuje i ja osobiście planujując budynek pod firmę rozważam budowanie z pustaka. To są moje takie luźne rozważania, bo po godzinie pisania postu widać że nie jestem w pełni formy umysłowej. Jednak hale namiotowe z mojej wiedzy nie są wcale kurą znoszącą złote jajka w Polsce. One są dobre pod powierzchnię magazynową, ale nie pod maszyny. Z halami namiotowymi jest tak że łatwo je przewrócić przy huraganowym wietrze który nie jest wcale rzadki ostatnimi latami. Lepiej się sprawdza solidna konstrukcja: dwuteowniki plus mur z pustaków i strop.
Jeśli już uparłeś się na hale namiotową to zwracaj uwagę na grubość profili. Druga sprawa poproś o ofertę bez konkretnych wymiarów. Architekt za plan pobiera sporą sumkę, duże firmy mają mnóstwo gotowych projektów które bedziesz mógł kupić sporo taniej.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Kontakt: