https://www.odoo.com/
jest również polska wersja językowa
niby tak ale jednak w necie jest sporo innych programów biurowych zupełnie darmowych więc myślałem że, może i w tym przypadku coś się trafiviper, z całym szacunkiem, ale zawsze słowo "darmowy" jest synonimem słowa "zapłacony inaczej"
sporo kasy poszło w tym roku na maszyny i musimy zaciskać pasa niestety, więc jak coś ma być płatne to wole na ten moment spasowaćZ drugiej strony, skoro ty bierzesz pieniądze za swoją robotę, daj zarobić programiście
a gdyby zacząć od czegoś najprostszego typu stan magazynowy narzędzi ( płytki, wiertła, itp.. ). Czy byłby jakiś prosty program do tego?A przede wszystkim żeby ci coś konkretnego doradzić to trzeba by poznać specyfikę produkcji. Zresztą poczytaj temat, było o tym.
a możesz powiedzieć jak to pobrać w wersji PL? i co masz na myśli mówiąc że, jest trochę zabawy z nim?nowycrteam pisze:odoo masz darmowy ale trochę zabawy przy nim jest
https://www.odoo.com/
jest również polska wersja językowa
wiesz jak się ma 1-3 maszyn to nie ma się co bawić ale u mnie jest ich więcej i jak przychodzi mi raz na miesiąc robić stan magazynowy samych płytek to tak z 30min trzeba poświęcić (od każdego z maszyny poznosić pudełka i poukładać je na stole i spisywać czego ile jest i co w danej chwili jest istotne a co można sobie odpuścić na dany moment) czasem i zdarzają się wpadki, coś się przeocz i wtedy proszenie na szybko żeby wysłali płytki bo tylko jedna została w opakowaniu.bartoszmista pisze:Po co ci stan magazynowy narzędzi?
robimy tylko duże serie ciągle powtarzające się więc dlatego myślę o jakimś wspomaganiu komputerowym.bartoszmista pisze:Jeśli masz produkcję jednostkową, czyli każde następne zlecenie inne - system tego nie ogarnie
W takim przypadku polecam automatyczną szafę na płytki, połączoną z systemem komputerowym - i masz stany narzędzi. Koszt duży, ale jest możliwość dzierżawy. Pogadaj z dostawcami płytek.viper pisze:wiesz jak się ma 1-3 maszyn to nie ma się co bawić ale u mnie jest ich więcej i jak przychodzi mi raz na miesiąc robić stan magazynowy samych płytek to tak z 30min trzeba poświęcić (od każdego z maszyny poznosić pudełka i poukładać je na stole i spisywać czego ile jest i co w danej chwili jest istotne a co można sobie odpuścić na dany moment) czasem i zdarzają się wpadki, coś się przeocz i wtedy proszenie na szybko żeby wysłali płytki bo tylko jedna została w opakowaniu.
W takim przypadku rzeczywiście ERP jest uzasadniony. Ja jednak nie jesteś coś przekonany do darmowych. Poszukaj czegoś typowo do branży metalowej.viper pisze:robimy tylko duże serie ciągle powtarzające się więc dlatego myślę o jakimś wspomaganiu komputerowym.
Taniej byc juz nie moze, bo jest za darmo!kamar pisze:Taniej będzie zainwestować w lodówką połączoną z internetembartoszmista pisze: polecam automatyczną szafę na płytki, połączoną z systemem komputerowym
Tego nie wiedziałem. W sumie jest to w interesie dostawcy. Więc nic tylko brać.MxM pisze:Taniej byc juz nie moze, bo jest za darmo! O dostawy i stany magazynowe martwi sie dostawca plytek, jak nie ma plytek placi kary!
Pracowałem w firmie która miała raptem 6 tokarek (ale praca na 3 zmiany). Rozwiązanie super się sprawdzało.MxM pisze:Rozwiązanie raczej dla duzych firm.