Izolatka akustyczna dla frezarki - jak i czym wygłuszyć?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
No tak będzie trzeba to zrobić na 4 łapy nie ma wyjścia i uważać przy stawianiu na dół na palce. Musze to dokładnie przemyśleć, żeby nie było, że w ostatniej chwili jakieś utrudnienie się pojawi.Yarec pisze:A co zamierzasz ją poprostu zrzucić "na glebę" ?
Przeca napisałem o przenoszeniu "na cztery ręce" .
Z ukosa trza chyba postawić a później przesunąć i wyrównać.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Postawicie przeciez na piłkach więc palce bezpieczne !
a jak nie to na sztywne klocki/listwy i potem wcisnąć piłki.
poza tym zagłębienia w płycie można nawiercić od spodu wysuwając krawędź poza biurko i będzie bez dodatkowej płyty z otworami.
A w ogóle: ile zajmujesz się majsterkowaniem (od dawna) ?
a jak nie to na sztywne klocki/listwy i potem wcisnąć piłki.
poza tym zagłębienia w płycie można nawiercić od spodu wysuwając krawędź poza biurko i będzie bez dodatkowej płyty z otworami.
A w ogóle: ile zajmujesz się majsterkowaniem (od dawna) ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
waluś,
Zajrzyj do mojego tematu o 4 osiowej frezarce, zobacz moją obudowę.
Oczywiście wyznacznikiem był koszt, żebym majątku na nią nie wydał.
Konstrukcja skręcana z profili perforowanych - bez znaczenia z czego wykonasz, może byś płyta OSB.
Do środka kupiłem najtańszą PIANKĘ, taką puszystą i najgrubszą pod względem ceny z alledrogo.
Całośc wyklejona w środku. Od przodu duża uchylna klapa a w niej małe okno, też otwierane.
W środku mam wszystko wyłożone gumami łącznie z bokami i cały syf i chłodziwo poleci w koryta po bokach.
Ja to widzę tak: każda obudowa i pianka da Ci spory komfort pracy.
Dźwięków się nie pozbędziesz w całości!
Spore pieniądze trzeba by przeznaczyć na profesjonalne wytłumienia.
Odnośnie tych piłek, kupiłem wibroizolatory do maszyny za 15zł sztuka, udźwig 1T na nogę...
Po co kombinować?
Zajrzyj do mojego tematu o 4 osiowej frezarce, zobacz moją obudowę.
Oczywiście wyznacznikiem był koszt, żebym majątku na nią nie wydał.
Konstrukcja skręcana z profili perforowanych - bez znaczenia z czego wykonasz, może byś płyta OSB.
Do środka kupiłem najtańszą PIANKĘ, taką puszystą i najgrubszą pod względem ceny z alledrogo.
Całośc wyklejona w środku. Od przodu duża uchylna klapa a w niej małe okno, też otwierane.
W środku mam wszystko wyłożone gumami łącznie z bokami i cały syf i chłodziwo poleci w koryta po bokach.
Ja to widzę tak: każda obudowa i pianka da Ci spory komfort pracy.
Dźwięków się nie pozbędziesz w całości!
Spore pieniądze trzeba by przeznaczyć na profesjonalne wytłumienia.
Odnośnie tych piłek, kupiłem wibroizolatory do maszyny za 15zł sztuka, udźwig 1T na nogę...
Po co kombinować?

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
CinekX0 Fajna maszynka no i zabudowa. Nie myślałeś o wyłożeniu dodatkowo w środku tymi piramidkami "zgodnie ze sztuką"?
Jasne, że nie pozbędę się całkowicie dźwięków. Zależy mi na tym by nie było to uciążliwe dla otoczenia i sąsiadów. Jak frezowałem tą sklejkę to aż na ulicy było pewnie słychać
Ja po namyśle doszedłem do wniosku, że zrobię to tak - wyłożę skrzynię w środku matą 10 mm OUT-SOUND (łącznie ze spodem) http://www.apama.pl/c77,out-sound , a na boki i sufit skrzyni dam dodatkowo te 7cm piramidki ST7 http://www.apama.pl/c97,apama-st-classic Z tego co czytam to mata 10 mm już robi za wibroizolację więc nie powinno być źle.
Piłki sobie raczej daruję (choć pomysł ciekawy). Nie wiecie przypadkiem czy istnieją takie kółka z wibroizolacją? Wiem, że męczę z tymi kółkami, ale muszę mieć możliwość sprawnego wyjechania całą skrzynią.
Jasne, że nie pozbędę się całkowicie dźwięków. Zależy mi na tym by nie było to uciążliwe dla otoczenia i sąsiadów. Jak frezowałem tą sklejkę to aż na ulicy było pewnie słychać

Ja po namyśle doszedłem do wniosku, że zrobię to tak - wyłożę skrzynię w środku matą 10 mm OUT-SOUND (łącznie ze spodem) http://www.apama.pl/c77,out-sound , a na boki i sufit skrzyni dam dodatkowo te 7cm piramidki ST7 http://www.apama.pl/c97,apama-st-classic Z tego co czytam to mata 10 mm już robi za wibroizolację więc nie powinno być źle.
Piłki sobie raczej daruję (choć pomysł ciekawy). Nie wiecie przypadkiem czy istnieją takie kółka z wibroizolacją? Wiem, że męczę z tymi kółkami, ale muszę mieć możliwość sprawnego wyjechania całą skrzynią.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Otatnio kolega Zacharius fajna obudowe sklecił.
Jeśli chodzi o tłumienie, wiem że przy wytłumianiu samochodów na drzwi ludzie naklejają matę taśmę bitumiczną do pokryć dachowych.
Sprzedawana jest w rolkach samoprzylepnych, albo czarna albo z pokryciem folią alu.
Super tania nie jest ale może to jakiś pomysł.
Pozdro
Jeśli chodzi o tłumienie, wiem że przy wytłumianiu samochodów na drzwi ludzie naklejają matę taśmę bitumiczną do pokryć dachowych.
Sprzedawana jest w rolkach samoprzylepnych, albo czarna albo z pokryciem folią alu.
Super tania nie jest ale może to jakiś pomysł.
Pozdro
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
można też stworzyć do razu komorę bezechową . . .waluś pisze: Nie myślałeś o wyłożeniu dodatkowo w środku tymi piramidkami "zgodnie ze sztuką"?
Jak by nie można było zrobić podstawy na rolkach transportowych (do mebli z ikeły) a na to resorowanie a na górę postawić: tą "zabawkową" frezareczkę
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Kombinują koledzy z piłkami, zagłębieniami, a rozwiązanie jest dużo prostsze. Kupujemy cztery dętki samochodowe najmniejszej możliwej średnicy (kiedyś od "malucha", teraz już pewnie takich nie ma na rynkuYarec pisze: to przykład, a przenieść całość można delikatnie "na cztery ręce" i po ptokach.
zagłębienia w płycie 40 mm zrobisz przed przenoszeniem.
Piłki są na tyle "sztywne" że przemieszczanie wrzeciona całości nie będzie szkodzić.