Zwalczy ale to trwa:CFA pisze: to jak g... materiał, to nie zwalczysz wstęgi
[youtube][/youtube]
Cykl napisałem, a klient stwierdzi , że za długo. Dowalony posuw i idzie. Prosty wiór się nie owija

Zwalczysz wstęgę i zrobisz taki wiór jaki masz ochotę. Wiesz na pewno jak się obrabia S355 (stal konstrukcyjna) które daje zarąbisty wiór szczególnie przy wiertle HSS.CFA pisze:To akurat u mnie jest gwintowanie lewe G74, ale cokolwiek by nie zastosować - cykle z przerywaniem posuwu, wychodzeniem do góry, podwiercaniem (pisałem kiedyś nawet indywidualne własne ze zmiennym posuwem) to jak g... materiał, to nie zwalczysz wstęgiviper pisze:na przykład G74. Banalny do napisania nawet na jeden detal a robotę robi niesamowitą. I żegnajcie wstęgowe wióraCFA pisze:Na przykład jakiego? Bo czasem żadne wychodzenie czy przerywanie nie pomaga.viper pisze:pomoże, pomoże tylko używa się odpowiedniego cykluCFA pisze:Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomoże
Tzn pewnie po piatej sztuce można by coś eksperymentalnie zaradzić, ale jak jest 1 sztuka,
to zrobisz sztukę zanim coś zaradzisz
CFA pisze:To Ty masz zupełnie inny problem niż nawijający się wiór.blasterpl pisze:Próbowałem zwykłym wiertlem HSS , niestety otwór rozbijało z ø18 na ø18,4 .
Czym to robiłeś i jak, że masz taki odjazd?
Przy S355 to ja tez nie widzę specjalnego problemu, kolega dopiero teraz podał co tam obrabia i ile ma sztuk. Problem z nawijającym się wiórem jest zawsze i wszędzie - i owszem jak się odpowiednio długo popracuje nad cyklem i jego parametrami, to da się wypracować takie parametry, które nie utrudniają życia - vide filmik kamara - ale tam jest jakaś wielka seria (idzie na gnieździe) i można sobie dopracować łamanie czy odrywanie. Ja ktoś ma najczęściej kilka dziur w danym materiale to nie ma prostej recepty i złotego środka jak sugerujesz. Zanim coś dobierzesz, to już po robocieviper pisze:Zwalczysz wstęgę i zrobisz taki wiór jaki masz ochotę. Wiesz na pewno jak się obrabia S355 (stal konstrukcyjna) które daje zarąbisty wiór szczególnie przy wiertle HSS.CFA pisze:To akurat u mnie jest gwintowanie lewe G74, ale cokolwiek by nie zastosować - cykle z przerywaniem posuwu, wychodzeniem do góry, podwiercaniem (pisałem kiedyś nawet indywidualne własne ze zmiennym posuwem) to jak g... materiał, to nie zwalczysz wstęgiviper pisze:na przykład G74. Banalny do napisania nawet na jeden detal a robotę robi niesamowitą. I żegnajcie wstęgowe wióraCFA pisze:Na przykład jakiego? Bo czasem żadne wychodzenie czy przerywanie nie pomaga.viper pisze:pomoże, pomoże tylko używa się odpowiedniego cykluCFA pisze:Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomoże
Tzn pewnie po piatej sztuce można by coś eksperymentalnie zaradzić, ale jak jest 1 sztuka,
to zrobisz sztukę zanim coś zaradzisz