Zwiększamy posuw.blasterpl pisze:Jak koledzy sobie radzą z owijającymi się dookoła wiertla wiórami , mi więcej czasu zajmuje usuwanie ich niż samo wiercenie![]()
Wiercę wiertlem trepanacyjnym ø18 z węglikiem , producent zaleca 700 obr/min ale o posuwie to już nic nie piszą , jaki posuw dać aby łamało wióra ale było bezpiecznie dla narzędziaCFA pisze: Zwiększamy posuw.
A to na takich wynalazkach się nie znam. Jak wiercę normalnym wiertłem i wióry mi się kłębią tak, że trezba stac z kombinerkami i raz na jakiś czas zatrzymywać wszystko, żeby to wyszarpać, to najczęściej zwiększenie posuwu jest skuteczne i łamie wiór. Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomożeblasterpl pisze:Wiercę wiertlem trepanacyjnym ø18 z węglikiem , producent zaleca 700 obr/min ale o posuwie to już nic nie piszą , jaki posuw dać aby łamało wióra ale było bezpiecznie dla narzędziaCFA pisze: Zwiększamy posuw.
Na przykład jakiego? Bo czasem żadne wychodzenie czy przerywanie nie pomaga.viper pisze:pomoże, pomoże tylko używa się odpowiedniego cykluCFA pisze:Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomoże
na przykład G74. Banalny do napisania nawet na jeden detal a robotę robi niesamowitą. I żegnajcie wstęgowe wióraCFA pisze:Na przykład jakiego? Bo czasem żadne wychodzenie czy przerywanie nie pomaga.viper pisze:pomoże, pomoże tylko używa się odpowiedniego cykluCFA pisze:Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomoże
Tzn pewnie po piatej sztuce można by coś eksperymentalnie zaradzić, ale jak jest 1 sztuka,
to zrobisz sztukę zanim coś zaradzisz
To akurat u mnie jest gwintowanie lewe G74, ale cokolwiek by nie zastosować - cykle z przerywaniem posuwu, wychodzeniem do góry, podwiercaniem (pisałem kiedyś nawet indywidualne własne ze zmiennym posuwem) to jak g... materiał, to nie zwalczysz wstęgiviper pisze:na przykład G74. Banalny do napisania nawet na jeden detal a robotę robi niesamowitą. I żegnajcie wstęgowe wióraCFA pisze:Na przykład jakiego? Bo czasem żadne wychodzenie czy przerywanie nie pomaga.viper pisze:pomoże, pomoże tylko używa się odpowiedniego cykluCFA pisze:Ale czasem wierci się w jakimś g... to nic nie pomoże
Tzn pewnie po piatej sztuce można by coś eksperymentalnie zaradzić, ale jak jest 1 sztuka,
to zrobisz sztukę zanim coś zaradzisz