DRO DIY

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 48

Post napisał: upanie » 10 lip 2017, 17:15

To samo od razu pomyślałem.

czilałt...

Tagi:

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 105

Post napisał: strikexp » 10 lip 2017, 19:22

Yogi_ pisze:
strikexp pisze:No ja nie wiem jak Ty sobie wyobrażasz wciskanie microswitch w rękawicach
Jesteś pewien, że masz za dużo palców u rąk?
Bez przesady, czasami ma się rekawiczki do wybierania wiórów. Ale co racja to racja, przy korzystaniu z DRO to sie rękawiczek nie powinno mieć na rękach. Jednak i tak ciężko taki przycisk wcisnąć, ma mniej niż 5mm średnicy. A przypadkowe wciśnięcie resetu rujnuje nam odczyt.
Wiem co mówię, w końcu w elektronicę siedzę nie od wczoraj :wink:

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 10 lip 2017, 19:38

No tak,
przy korzystaniu z DRO rękawiczek nie powinno się mieć na rękach
Takie DRO to palce powyrywa, przemieli a potem mielone usmaży...
:evil: :evil: :evil:
Jednak i tak ciężko taki przycisk wcisnąć, ma mniej niż 5mm średnicy. A przypadkowe wciśnięcie resetu rujnuje nam odczyt.
Wiem co mówię, w końcu w elektronicę siedzę nie od wczoraj :wink:
Nie wiesz o czym mówisz bo najwyraźniej nie masz pojęcia o ergonomii. Co za dureń umieszcza RESET obok przycisków normalnego użytku?
stikexp odpuść sobie to DRO, odpuść sobie mechanikę i powróć do tych swoich cudownych enterprajsów. Tak będzie lepiej dla Ciebie i wszystkich innych.
Myślałeś, że trafiłeś na forum, na którym napiszesz jaki to jesteś za***isty (no bo trza napisać aby nie pozostawiać wątpliwości) a wszyscy będą zachwycać się każdym Twoim wpisem. A tu zonk. Trafiłeś na forum, na którym jest sporo osób co to wiedzą co i jak i to w wielu tematach.
Kilkadziesiąt minut projektu DRO przerodziło się w miesiące. I nie pisz mi tu zaraz jak to Ty nie masz czasu bo gdyby potrzebne było kilkadziesiąt minut to by się w te miesiące znalazły.
Nie masz pojęcia jak sobie poradzić z durnym wyświetlaniem zer, kropek czy minusów. Masz kłopoty z enkoderami, przyciskami i wszystkim czego się dotkniesz. Chcesz używać trzech arduino do trzech osi. No ja pi***olę ale wymiękam. Tak sobie czytam ten wątek aż w końcu musiałem to napisać bo mi się to w głowie nie mieści.
Jeszcze wszystko bym zrozumiał jakby amator się zaczął brać za takie tematy ale przecież Ty jesteś, jak to się określiłeś, "zaawansowany".
Pioterek odpuść sobie to DRO. Będziesz zdrowszy.
czilałt...

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 10 lip 2017, 19:54

A więc czekam na Twoje DRO z trzema enkoderami 1000 imp/obr i 3 wyświetlaczami jakich tutaj użyliśmy. W końcu masz tyle czasu, a bynajmniej tak wynika z tego co piszesz :wink:
Widzisz, ja nie tylko teoretyzuję ale faktycznie coś tworzę. Miało być DRO i jest, menu to dodatkowa rozbudowa. To że u pioterek wystepuje jakieś dziwne zliczanie to już osobny temat. U mnie na małym enkoderze działa prawidłowo.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 10 lip 2017, 21:05

Nie mam czasu.
Tak jak już kilkanaście stron temu napisałem nie odważyłbym się napisać, że taki projekcik zajmie mi kilkadziesiąt minut bo takie stwierdzenie obnaża leszczostwo i totalny brak doświadczenia tego kto tak stwierdza.
Jesteś leszczem i widać to w każdym calu. Nie mam o to do Ciebie pretensji ale niesamowicie irytuje mnie fakt, że co jakiś czas przechwalasz się jaki to jesteś za***isty.
Nie wiem, może matka mnie nie kochała, może żona mi nie daje i przez to jestem tak wyczulony na przechwałki a zwłaszcza nie poparte faktami.
czilałt...

Darek05
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Darek05 » 11 lip 2017, 21:58

:shock: Czeeeeść !

Panowie przeleciałem ten wątek szybko i na pewno coś mi umknęło, czytałem wasze ostatnie wypowiedzi - w dobrym kierunku to idzie, dodam swoje pięć groszy, link do strony DRO na JEDNYM Arduino i kilku wyświetlaczach LED - tzw. GOTOWIEC http://www.chipmaker.ru/topic/143676/ po co wyważać drzwi które już ktoś wcześniej wyważył.
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 11 lip 2017, 22:51

Ciekawe, moim zdaniem projekt warty zainteresowania. Choć rozwaliły mnie przyciski analogowe :mrgreen:
Wyświetlacze działają dzięki MAX7219, w ten sposób zaoszczędza się ogromną ilość mocy obliczeniowej. Brakowało mi takiego naprowadzenia na ten układ. A okazuje się że takie wyświetlacze miał ten sprzedawca z allegro od którego kupowałem klasyczny wyświetlacz.

Ja to swoje DRO dokończę, pozostało jedynie wyeliminować błąd zliczania który wystepuje u pioterek. A przynajmniej będę je mógł rozbudować w przyszłości. Zamówiłem normalny enkoder do testów, niestety z aliexpress to trochę poczekam.
A jak będę miał chwilę to postaram się przerobić je na MAX7219. Wtedy to i moje pociągnie kilka enkoderów na raz. :wink:

Darek05
Posty w temacie: 2

Post napisał: Darek05 » 12 lip 2017, 17:18

strikexp pisze:..... Choć rozwaliły mnie przyciski analogowe :mrgreen: :wink:
:shock: Nie rozumiem co to jest "Przycisk Analogowy", podaj przykład, jak to wygląda,?
:D Pozdrawiam DAREK
O0O0O0O0O0O0O0O0O

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 12 lip 2017, 19:09

Spójrz na schemat tego ruskiego DRO. Na jednym wejściu analogowym Arduino, są aż 3 przyciski. Działa to na tej zasadzie że dzielnik napięcia wywołuje 4 różne napięcia na wejściu. W zależności jakie jest napięcie, zostaje uruchomiona akcja dla konkretnego przycisku lub nic nei zostanie zrobione.

Taki sposób odbioru sygnału ma szereg wad, ale może tutaj się sprawdza.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 12 lip 2017, 19:57

Dziwne, że Cię to rozwaliło bo przecież w elektronice siedzisz nie od dziś...
Takie rozwiązanie jest stosowane od dawna i w wielu aplikacjach. Ma pewne wady ale też niepodważalne zalety a mianowicie niskie wykorzystanie GPIOsów. Na jednym wejściu można bez problemu zrobić kilkanaście klawiszy. Poza tym PCB jest prostsze. Troszkę bardziej skomplikowana obsługa do strony programistycznej.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”