Podczas składania poszczególnych osi zdziwiłem się, że otwory w łożyskach liniowych nie zgadzają się z wymiarami podanymi w Poltechu. Kilka elementów musiałem zrobić na nowo. Blachę osi Z udało mi się odzyskać po odwróceniu jej o 180 stopni wg osi X.
Silniki krokowe od forumowego kolegi markcomp77 nie chciały działać zgodnie ze schematem połączeń ze strony allegro. Okazało się że działają jak podłączy się je wg. tabelki tego użytkownika ale dla silników 3Nm ( moje to 2Nm ).
Śruba trapezowa w osi X ( 700mm ) 16x4 jak i w osi Y (1000mm ) potrzebują jednak wstępnego naprężenia bo się gną. Nakrętki z poliamidu jak na razie działają cudnie.
Udało mi się już zgiąć frez fi8, a taki mały osobisty sukces. Do skończenia został mi stół . Jak na razie pofrezowałem sobie z 15x "LinuxCNC". Teraz ogarniam GCode i męczę się z LinuxCNC. Czasami dziwnie się zachowuje przy bazowaniu. Dojeżdża do krańcówki, bazuje się ale zamiast ustawić się na 0.0 to ustawia się na ileś tam np 30. Zresetowanie programu pomaga.
Zdjęcia:
Moje cacko. Zrezygnowałem z betonu i zastąpiłęm go MDF-em. Na blacie przykręcam belki żeby podnieść stół. Gdy będę frezować coś grubszego to zdejmę belki. Podczas projektowania zależało mi o jak najmniejszym ramieniu jaki działał by na os Z. Płytka leżąca na stole to prototyp touch plate.

Z tyłu bramy przykręciłem ceownik jako prowadnik przewodów. WYmienię przewody od przełączników na LYICY 2x0.5 w pełnym ekranie . Przewody silników krokowych są ekranowane.
Wnętrze szafki sterującej. Dodałem do niej zasilacz 12v bo jak się okazało ten w monitorze skończył się. W skrzynce są 2 bezpieczniki 10a z tym że jeden zwykły a drugi zwłoczny. A tak na zapas dałem. Zostało mi zamocować skrzynkę na stałe do ramy i podłączyć uziemienie do ramy frezarki.

[ Dodano: 2017-05-29, 22:57 ]
Jest ktoś z forum z Olsztyna i pouczył by z linuxcnc?