Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 163
żeliwo do stali to raczej nie przyspawasz ..ewentualnie lut twardy ale jak będziesz grzał to pognie. pozostają śruby.
OK pręty ale jak je połączysz z korpusem? a śruby powkręcasz i zalejesz powinno dać to efekt lepszej przyczepności do korpusu.
OK pręty ale jak je połączysz z korpusem? a śruby powkręcasz i zalejesz powinno dać to efekt lepszej przyczepności do korpusu.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
- Posty w temacie: 34
Mam takie elektrody którymi można łączyć żeliwo ze stalą, ale tego jeszcze nie sprawdzałem, myślę jednak, że powinno starczyć wklejenie kolumny na żywicę epoksydową. Jak znajdę czas to porobię usztywnienia, puki co używam Zośki do wiercenia i do tego nadaje się bardzo dobrze.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Cześć !
Dwa pytania odnośnie ZX7016.
1. Mam zamiar kupić w/w urządzenie tylko zastanawiam się nad wersją z silnikiem trójfazowym, jako że chcę zasilać ją przez falownik LG/LS - 1,5 KW 1F, SV015IC5-1F (taki posiadam). Czy może lepiej kupić 1-faz, dokupić silnik osobno i go podmienić.
Czy ktoś z forum ma wersję z oryginalnym silnikiem 3 fazowym i może się podzielić wiedzą w tym temacie ?
2. Jaki uchwyt do frezów warto kupić do tej maszyny, cena/jakość ?
Dzięki
P.S. jeszcze jedno pytanie:
Czy to są te same maszyny ?
1. _APEX_
2. technologiss
Dwa pytania odnośnie ZX7016.
1. Mam zamiar kupić w/w urządzenie tylko zastanawiam się nad wersją z silnikiem trójfazowym, jako że chcę zasilać ją przez falownik LG/LS - 1,5 KW 1F, SV015IC5-1F (taki posiadam). Czy może lepiej kupić 1-faz, dokupić silnik osobno i go podmienić.
Czy ktoś z forum ma wersję z oryginalnym silnikiem 3 fazowym i może się podzielić wiedzą w tym temacie ?
2. Jaki uchwyt do frezów warto kupić do tej maszyny, cena/jakość ?
Dzięki
P.S. jeszcze jedno pytanie:
Czy to są te same maszyny ?
1. _APEX_
2. technologiss
--
fritz.g
fritz.g
-
Poproś o foto tabliczki - często 3f w wiertarkofrezarkach nie maja opcji gwiazda/ trójkąt
nie wiem czy coś się zmieniło ale w tej żółtej nie było nakrętki kasowania luzu wrzeciona a zwykły seger co potrafiło sprawiać kłopoty zwłaszcza przy frezowaniu ale do wiercenia była OK
maszyna mega precyzyjna nie jest więc i tani chiński uchwyt na koszyki zdaje dobrze egzamin polecam ER niż jakieś autorskie produkcie bo łatwiej o inne rozmiary lub wymianę pojedynczych.
nie wiem czy coś się zmieniło ale w tej żółtej nie było nakrętki kasowania luzu wrzeciona a zwykły seger co potrafiło sprawiać kłopoty zwłaszcza przy frezowaniu ale do wiercenia była OK
maszyna mega precyzyjna nie jest więc i tani chiński uchwyt na koszyki zdaje dobrze egzamin polecam ER niż jakieś autorskie produkcie bo łatwiej o inne rozmiary lub wymianę pojedynczych.

-
Co do silnika to faktycznie muszę zapytać sprzedawcę.
Jeśli chodzi o kasowanie luzu, to masz na myśli luz wzdłuż osi wrzeciona ? Jeśli tak to muszę zwrócić na to uwagę, bo kupuję ją głównie do frezowania, dotychczas używałem do tego ld550 plus przystawka własnej roboty z imadłem krzyżowym, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
Czy w tej zielonej jest kasowanie, może ktoś podpowie ??
Uchwyt np. MK2 ER16 ?
Jeśli chodzi o kasowanie luzu, to masz na myśli luz wzdłuż osi wrzeciona ? Jeśli tak to muszę zwrócić na to uwagę, bo kupuję ją głównie do frezowania, dotychczas używałem do tego ld550 plus przystawka własnej roboty z imadłem krzyżowym, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
Czy w tej zielonej jest kasowanie, może ktoś podpowie ??
Uchwyt np. MK2 ER16 ?
--
fritz.g
fritz.g
-
tak luz osiowy ale zablokowanie pinoli nic tu nie dalej bo właśnie wałek w wrzeciona sobie w łożyskach pracuje osiowo bez kasowania luzu nakr.fritz.g pisze:Jeśli chodzi o kasowanie luzu, to masz na myśli luz wzdłuż osi wrzeciona ? Jeśli tak to muszę zwrócić na to uwagę, bo kupuję ją głównie do frezowania, dotychczas używałem do tego ld550 plus przystawka własnej roboty z imadłem krzyżowym, ale nie jest to wygodne rozwiązanie.
a oprawi miałem różne bo czasem duży frez to większe ER a czasem mało miejsca i leprze było nawet ER11

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Jeśli to nie problem to czy mógłby ktoś zobrazować te miejsce/nakrętkę kasowania tego luzu .adam Fx pisze: nie wiem czy coś się zmieniło ale w tej żółtej nie było nakrętki kasowania luzu wrzeciona a zwykły seger co potrafiło sprawiać kłopoty zwłaszcza przy frezowaniu ale do wiercenia była ok
Przyda się zdjęcie jako pomoc przy zakupie

Ktoś brał swoją ZX z tego źródła ? :
Land Re...
-
Mam odpowiedź od Technologiss na moje zapytanie odnośnie w/w szczegółów konstrukcyjnych:adam Fx pisze:Poproś o foto tabliczki - często 3f w wiertarkofrezarkach nie maja opcji gwiazda/ trójkąt
Tak więc oryginalny silnik 400 V do 1F falownika się nie nadaje.tekst od Technologiss pisze:"Witam
Jest zabezpieczone pierścieniem segera.
Nie ma możliwości podłączenia trójkąt gwiazda."
Co do kasowania luzów, może ktoś z forum ma wiedzę gdzie kupić model z nakrętką ?
Bo jeśli nie ma takich sztuk, to pozostaje tylko zabawa z podkładkami dystansującymi.

W każdym razie dzięki Adam za zwrócenie uwagi na ten istotny szczegół.adam Fx pisze: tak luz osiowy ale zablokowanie pinoli nic tu nie dalej bo właśnie wałek w wrzeciona sobie w łożyskach pracuje osiowo bez kasowania luzu nakr.
--
fritz.g
fritz.g