Witam wszystkich
Jestem tu nowy ale czytam forum już spory kawał czasu i od tego czytania nabrałem chęci na zbudowanie małej maszynki z konstrukcją stalową.
No i mam narazie takie pytanie. Mam silniki krokowe ok 2.7Nm 5 fazowe. Czy wystarczą one dla pola roboczego 1000/650/250??
kilka pytań dotyczących budowy frezarki CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Sterowniki właśnie buduję. Znalazłem schematy takowych na mikrokontrolerze PIC 16F84A.
Nie są zbyt skomplikowane, a co najważniejsze jest tylko 5 tranzystorów mocy. Nie jest to może jakiś zaawansowany sterownik ale jest.
P.S. proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu "Frezarka - konstrukcja metalowa". Pomyliłem działy.
[ Dodano: 2007-11-07, 10:52 ]
To teraz następne pytanie.
Czy mogę zastosować jako prowadnice wałki chromoniklowe 28mm? Oryginalnie pewna firma używa ich jako prowadnic do całego wózka w traku taśmowym. Pytam się o to bo mogę mieć takie wałki za marne grosze.
No i jeszcze jedno pytanie. czy znajdę gdzieś łożyska liniowe fi28mm??
Nie są zbyt skomplikowane, a co najważniejsze jest tylko 5 tranzystorów mocy. Nie jest to może jakiś zaawansowany sterownik ale jest.
P.S. proszę moderatora o przeniesienie tematu do działu "Frezarka - konstrukcja metalowa". Pomyliłem działy.
[ Dodano: 2007-11-07, 10:52 ]
To teraz następne pytanie.
Czy mogę zastosować jako prowadnice wałki chromoniklowe 28mm? Oryginalnie pewna firma używa ich jako prowadnic do całego wózka w traku taśmowym. Pytam się o to bo mogę mieć takie wałki za marne grosze.
No i jeszcze jedno pytanie. czy znajdę gdzieś łożyska liniowe fi28mm??