Jestem nowym użytkownikiem forum oraz (wszystko na to wskazuje) wkrótce będę nowym operatorem maszyn CNC na systemie FANUC.
Sprawa wygląda tak:
Do tej pory nie miałem zielonego pojęcia o programowaniu, rysunku, narzędziach itd. itp...(skończyłem liceum, a następnie studia na zupełnie nie pokrewnym kierunku) A jednak dostałem pracę jako operator, u znajomego który szuka zaufanego pracownika na długie lata i oferuje szkolenie oraz pracę (wie, że jestem zielony). Bez wahania się zgodziłem twierdząc, że "dla chcącego nic trudnego", mam zacząć od maja.
Od momentu otrzymania oferty cały czas szukam wszelkich informacji w internecie, uczę się w wolnych chwilach rysunku, pojęć związanych z pracą operatora. Chcę do tego maja mieć już jakieś tam pojęcie, tylko teraz pytanie do Was:
Od czego zacząć żeby mi się wszystko nie pomieszało? Rysunek - to na pewno, ale jeżeli chodzi o naukę pod kątem pracy operatora, co na początek? Dobór narzędzi? Budowa maszyny?
Proszę tylko o nie pisanie komentarzy żebym sobie odpuścił bo i tak nie dam rady...nie odpuszczę