Ocena projektu - Frezarka skręcana aluminiowa 200x250x150
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Te w osi Z mam na myśli te do mocowania silnika. Te przy wrzecionie to dobre rozwiązanie.DawidR pisze: Na pewno mogę usunąć zastrzały w osi Z ? Zastrzały przy bramie sam nie wiem czy są potrzebne, usztywniają trochę plecy bramy i chyba zapobiegną drganiom bramy w osi Y, czy może jednak wywalić ?
Z tym usztywnianiem pleców bramy też masz rację, więc jak dla mnie to bym zostawił, jak jest, albo i walnął wszędzie 25mm :p zobacz, ile wtedy wyjdzie Ci tych kilogramów, bo może warto doinwestować te 200-300zł.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Ja na łożyska ani na wałki narzekać nie mogę. I nie kupowałem żadnych lepszych tylko najtańsze. Problemem są obudowy. Są nawet nie z aluminium (nie wiem co to) i tak cienkie że ciężar kresa i mojej lekkiej Z-tki to rozgina. Mimo to aluminium robię cienkimi warstwami (0,5 mm) i frezami do 6mm i na moje potrzeby wystarcza. Czasem trzeba wykańczające przejście zastosować. Serii nie robię. Na frezowaniu aluminium nie zarabiam. Niemniej jednak drugi raz bym się w wałki podparte nie wpakował.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wałek nabyty u sponsora.Yarec pisze:MrCluster - skąd masz (gdzie nabyty) "podparty 25mm na pół i jest hartowany na wskroś" ?
Dziś jeszcze rozmawiałem ze spawaczem (który ciął przy mnie wałek) i potwierdza, że na 90% na wskroś.
Sam też tak uważam, bo na tokarni nie raz przecinam wałki miękkie i 40HMT. Wyraźnie widać różnicę. Aczkolwiek nie wiem jak twarde są, bo nie mam jak tego zmierzyć. Z pewnością nie jest to jednak miękki materiał. Stawiam, że przynajmniej 40HRC w środku.
Jednak ten wałek jest inny, ponieważ podpory są z pełnego materiału alu, gdzie przy pozostałych (fi20) są już puste w środku, zgodnie z tym co większość pisała na forum w różnych tematach.
Co najważniejsze są proste (jedynie lekki banan w pionie, ale to dociągnął jeden wkręt do drewna. Ustawiliśmy je mierząc przekątne itp. Po założeniu bramy i przyłożeniu jednego palca do końcówki ścisku stolarskiego zamontowanego z prawej strony bramy (wystającego 400mm od osi łożyska), bez oporów przesuwa się po całej osi Y. Nic się nie zacina, nie ma zmian oporów.
Przy pchnięciu z jednej strony brama ładnie dojeżdża do końca, gdzie trzeba ją jeszcze łapać. Oczywiście nie ma na niej jeszcze osi X i Z, ale to nie wpłynie na płynność ruchu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Twardość wałka (w całym przekroju) wynika z użytego materiału, a hartowane są indukcyjnie-powierzchniowo dla osiągnięcia wytrzymałości i twardości do prec. szlifu.
Hart. w całym przekroju to chłodzenie w pionie dla uniknięcia odkształceń, i weź 3 metry utop w pionie (gdzie, jak i za ile ? )
Hart. w całym przekroju to chłodzenie w pionie dla uniknięcia odkształceń, i weź 3 metry utop w pionie (gdzie, jak i za ile ? )
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
Panowie planowałem kupić wrzeciono z falownikiem 1.5 kW ER16 na Aliexpress, ale taniej jednak wyjdzie na ebay z dostawą z UE, bo uniknę VATu. Pytanie tylko czy warto dopłacić 150 zł i wybrać mocniejsze 2.2 kW ?
EDIT: Oczywiście obie opcje tylko water cool'ed
EDIT: Oczywiście obie opcje tylko water cool'ed
Ostatnio zmieniony 14 mar 2017, 16:02 przez DawidR, łącznie zmieniany 1 raz.