mam problem z grzejącym się paskiem klinowym Z900 (10mm śrenica, 900mm długość) pracującym w własnoręcznie wykonanej wiertarce.
Wiertarka opiera się na 4 wałkach gdzie każdy podparty jest w dwóch miejscach łożyskami krytymi w obudowie. Wszystko spasowane na 0,03 mm kręci się luźno bez oporów, łożyska zimne. Na końcach wałków są gotowe koła pasowe o średnicy 6cm i szerokości paska 10mm. Całość zasilana silnikiem 3f około 0,5kW z takim samym kołem pasowym na wale. Pasek klinowy po kilku minutach pracy jałowo robi się ciepły a następnie gorący niezależnie od naciągu paska klinowego. Współosiowość wszystkich kół pasowych wychodzi w granicach +1/0/-1 mm od środka osi koła pasowego. Sprawdzając stan paska po kilku minutach pracy widać dość dobrze że pracuje on "bokami" czyli klinuje się poprawnie w kołach pasowych.
Uruchamiając wiertarkę tylko na dwóch wałkach efekt jest taki sam tylko występuje w mniejszym stopniu. Na poniższym zdjęciu przedstawiłem układ przekładni pasowej.
Forum nie chce wyświetlić zdjęcia mimo że w podglądzie wiadomości przed wysłaniem jest ono widoczne...