Pozycja wyświetlana na maszynie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Pozycja wyświetlana na maszynie
Witam serdecznie.
Wiecie może jaki parametr trzeba zmienić (lub coś innego), żeby maszyna pokazywała wartości bezwzględne G54? Zawsze po skończeniu programu, po wywołaniu bloku MDI, itd. maszyna resetuje wartości i wyświetla pozycję maszynową.
Interesuje mnie, żeby po skończonym programie miał wyświetlone pozycję bezwględną z daną korektą narzędzia. Maszyna to Tokarka Haas ST 20. Dzięki.
Wiecie może jaki parametr trzeba zmienić (lub coś innego), żeby maszyna pokazywała wartości bezwzględne G54? Zawsze po skończeniu programu, po wywołaniu bloku MDI, itd. maszyna resetuje wartości i wyświetla pozycję maszynową.
Interesuje mnie, żeby po skończonym programie miał wyświetlone pozycję bezwględną z daną korektą narzędzia. Maszyna to Tokarka Haas ST 20. Dzięki.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: Pozycja wyświetlana na maszynie
Zapomnij.Viincent pisze:...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Wyzeruj z pozycji operatora.Viincent pisze:Nadzieja umiera ostatnia. Właśnie umarła. DziękiWZÓR pisze:
Zapomnij..
Zawsze to jakieś rozwiązanie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wyświetlanie pozycji maszyny
Witam Panowie.
Mam dwa pytania.
Obecnie narzędzie znajduję się w pozycji G54 X150. Z150. Tylko, że po wciśnięciu reset lub M30 znika ta pozycja. Gdybym sobie chciał do sztuki podjechać na ręcznym na Z1. to nie jestem w stanie.

Wam też się tak wyświetla?
Jak to zmienić?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam.
Mam dwa pytania.
Obecnie narzędzie znajduję się w pozycji G54 X150. Z150. Tylko, że po wciśnięciu reset lub M30 znika ta pozycja. Gdybym sobie chciał do sztuki podjechać na ręcznym na Z1. to nie jestem w stanie.

Wam też się tak wyświetla?
Jak to zmienić?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jestem innego zdania, gdzieś siedzi haczyk.WZÓR pisze:Wyzeruj z pozycji operatora.Viincent pisze:Nadzieja umiera ostatnia. Właśnie umarła. DziękiWZÓR pisze:
Zapomnij..
Mariusz.
Po pierwsze, jeśli są trzy kolumny i wyświetlają taką samą wartość to nie są potrzebne trzy takie same, tym samym jeśli trzy wyświetlają to samo to można sugerować, że jest coś nie tak.
Po drugie, nawet jeśli program jest wykonywany i kolumna G54 wyświetla aktualne położenie narzędzia z przesunięciem i tak pozostają 2 czyli jedna maszynowa, a druga operator.
Po trzecie, jak widać na załączonym screenie jednak nie są trzy takie same.
Po czwarte, nie zapomnijmy że to jest maszyna czyli nie ma rzeczy niemożliwych.
Haczyk może siedzieć w grupach, GROUP 00
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Na Haas pracuję od 2009 r. , poznałem kilka softów i wież mi , znam w nich wszystkie haczyki.wiktoriano pisze:Jestem innego zdania, gdzieś siedzi haczyk. ...WZÓR pisze:Wyzeruj z pozycji operatora.Viincent pisze:Nadzieja umiera ostatnia. Właśnie umarła. DziękiWZÓR pisze:
Zapomnij..
Mariusz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki