Do rzeczy. Od Dawna śledzę forum, a jeszcze dłużej planuję budowę frezarki do alu, Mam projekt Ramy z ruchomym stołem, wybrane wałki, śruby, itp, jednak nadal nie mam zielonego pojęcia jaką wrzucić w to wszystko elektronikę, żeby to wszystko po pierwsze chodziło, a po drugie było ze sobą zestrojone. budżet jaki mam na cały projekt przeznaczony to około 5000.
Z tego Co liczyłem Wszystko, oprócz elektroniki pochłonie mi około 2000zł, W tym:
Łozyska,
Wałki z podporą 20mm,
śruby trapezowe 8mm skok 2mm,
Bloki łożyskjące,
Sprzęgła,
Prowadnik Kabli,
Koszt Materiałów na budowę ramy nie jest w to wliczony, najzwyczajniej w świecie mam dostęp do bardzo dużych ilości materiału więc nie biorę tego pod uwagę. Podstawę Najprawdopodobniej zrobię z Blachy 700x800x20
Całą konstrukcję Będę Robił na frezarce i tokarce manualnej, tlyko do takich mam dostęp, jednak dokładność powinna być wystarczająca.
Co do Elektroniki myslałem nad wrzecionem około 1,5KW, Silnikami np. Nema 23 1,4nm. Co o tym sądzicie, co jeszcze do tego potrzebuję. Falownik? Sterowniki, czy coś jeszcze Czy takie moce wystarczą, czy zdecydowanie będą zbyt słabe? W przyszłym tygodniu zacznę robić ramę to wrzucę tutaj zdjęcia.
Dużo pytań, Mam nadzieję że mnie nie zjedziecie od góry do dołu, Jednak Gdybym znalazł odpowiedź na te pytania to bym ich po prostu nie zadawał.