Sterownik USB do step2cnc

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rockykon » 08 lip 2007, 19:25

Co do wyświetlacza graficznego - po co?
moze i tak, byłby jakiś "bajer" to moze chociaz niebieskiego leda da sie gdzieś wsadzic ;p

a tak na powaznie, niewiem czy sam program podoła, ale wydaje mi sie ze 5 osi to by sie przydało... wtedy juz mozna robić ładne zabawki .. bo wczytałem sie w założenia i widze ze przewidujecie tylko 4 ...

i skoro juz jest potęzny procek na pokladzie to moze mu zaimplementowac obsługe wrzeciona.. regulacje prędkości, start stp itd ..

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 08 lip 2007, 19:52

rockykon pisze:a tak na powaznie, niewiem czy sam program podoła, ale wydaje mi sie ze 5 osi to by sie przydało... wtedy juz mozna robić ładne zabawki .. bo wczytałem sie w założenia i widze ze przewidujecie tylko 4 ...
A czym wygenerujesz sobie na to g-kod? Każdy program który znam kosztuje ponad 15000 Euro. Poza tym w takiej obróbce jedyną możliwą interpretacją jest liniowa (dla 5-osi).
rockykon pisze:i skoro juz jest potęzny procek na pokladzie to moze mu zaimplementowac obsługe wrzeciona.. regulacje prędkości, start stp itd ..
Tak, tak. Będzie i to. Pomalutku...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

rockykon
Posty w temacie: 6

Post napisał: rockykon » 08 lip 2007, 20:48

A czym wygenerujesz sobie na to g-kod? Każdy program który znam kosztuje ponad 15000 Euro
tez się nad tym zastanawiałem, ale jako ze jestem jeszcze studentem, to korzystam z wersji "studenckich" mysle ze zdecydowana większość tego forum używa takich wersji, więc cena nie gra roli.
Poza tym w takiej obróbce jedyną możliwą interpretacją jest liniowa (dla 5-osi).
tego nie wiedziałem, da się w kilku zdaniach powiedzieć dlaczego ?

właśnie mnie ciekawi, dlaczego nikt na forum nie chwali się 5 osiami ... z czego wynika ograniczenie ? ( poza liczba portów LPT, i możliwościami technicznymi)

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 09 lip 2007, 09:01

Kończąc temat - dajemy sobie na wstrzymanie z 5-osiowym sterownikiem i koniec.

Dlaczego 5-osiowa obróbka tylko liniowa - bo nie znam algorytmu heliksy dla 5 zmiennych parametrów w wersji uniwersalnej. Jak byś przypadkiem go znalazł - podeślij. Moim zdaniem po prostu takowy nie istnieje, bo przecież realizacja 5-osi może być różna. Różne więc musiałyby być algorytmy.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

mariusz256
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mariusz256 » 29 lip 2007, 14:19

Witam , ja tez mam w planach budowe takiej maszynki ale ja chce bardzie przystosować ja pod PCB (płytki drukowane z laminatu), jestem gotów pomóc. Ja myslałem zrobić to na innym procku, na AVR, jest wolniejszy ale mysle ze sobie poradzi.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 lip 2007, 07:35

Nasze pierwsze testy odbędą się nie wcześniej, niż w połowie sierpnia. Kol. JarekK wyjeżdża, a ja na razie zajmuje się moimi maszynami laserowymi.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kostner » 27 paź 2007, 13:35

Program coraz bardziej znany a projekt cos troche chyba utknal. JAK POSTEPY PRAC.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: galon » 28 paź 2007, 10:12

też jestem ciekaw (ten urlop to chba trochę przydługi) :wink:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 paź 2007, 05:23

Czekamy spokojnie (ja także). Pan JarekK ma sporo spraw na głowie. Jak uda się mu zrobić coś, co będzie do pokazania - będziemy publikować.

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jarekk » 29 paź 2007, 09:55

To nie urlop był długi - w międzyczasie dwa razy wylądąwałem w USA - za każdym razem były to dwa tygodnie w plecy plus później dodatkowo po tygodniu na przyzwyczajnie się do różnicy czasu ( 9 godzin różnicy strasznie ogłupia organizm).

Ale wracając do spraw bieżacych:
- Powstał prototyp na PC. Stworzyłem dwie aplikacje - jedna czytająca plik XYZ z Step2Cnc, druga symulująca urządzenie ( pod generowaniem impulsów oraz wejściami/wyjściami podpiałem mały interfejs graficzny zrobiony w CBuilderze). Aplikacje te komunikowały się ze sobą po portach RS232 ( spięte poza komputerem ).
Po testach udało się stworzyć całkiem ładnie działający prototyp ( nie ma on jeszcze pełnej funkcjonalności - np. nie obsługuje jeszcze pracy programu w "tył")
- Powstał prototyp prototypu na LPC2138 ( użyłem platformy ewaluacyjnej). Przeniosłem aplikację z PC ( została napisana tak aby trzeba było w niej podmienić tylko najniższą warstwę drajwerów do timerów, portu szeregowego, wejść i wyjść). Generalnie wykorzystałem około 75% aplikacji z PC - całą maszynkę przetwarzającą wektory.
Po dłuższych walkach układ ruszył - porblemem były głównie przykładowe aplikacje w WinArm'a, które użyłem do swojego programu, bo zawierały dość istotne błędy.
Podłączyłem oscyloskop aby sprawdzić jaką wydajność da się uzyskać. Wychodzi na to, że 60MHz ARM jest w stanie pociągnąć interpolację liniową 4 osi do około 100kHz ( w czasie rzeczywistym). W prototypie mam to ustawione na 50kHz ( bo nie ma on jeszcze docelowego układu formowania impulsów - będzie w przyszłości mały FPGA aby odciążyć procesor ). Prototyp sprawdził się, ale stosunkowo ciężko by było go podłączyć do urządzenia - wyjścia procesora są dość delikatne i mają małą wydajność prądową. Poza tym port szeregowy ( nawet używając konwertera USB/RS) okazał się wąskim gardłem.
Dlatego też powstał docelowy prototyp do badać już z maszynami - wyjścia przez bufory, interfejs USB do procka przez szynę równoległa. Zamówiłem płytki - kolega obiecał że dzisiaj już wloży je w paczkę na poczcie.

Jeżeli nie w tym, to już w następnym tygodniu mam, nadzieję pokazać sterownik z małym ploterkiem ( MDF + pisak) aby było widać że projekt ma się dobrze.

[ Dodano: 2007-10-31, 21:17 ]
Dostałem płytki - jeszcze pocynować, złożyć i można zacząć testować na "żywym organiźmie" ( czytaj ploterze ) :-)

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”