To nie urlop był długi - w międzyczasie dwa razy wylądąwałem w USA - za każdym razem były to dwa tygodnie w plecy plus później dodatkowo po tygodniu na przyzwyczajnie się do różnicy czasu ( 9 godzin różnicy strasznie ogłupia organizm).
Ale wracając do spraw bieżacych:
- Powstał prototyp na PC. Stworzyłem dwie aplikacje - jedna czytająca plik XYZ z Step2Cnc, druga symulująca urządzenie ( pod generowaniem impulsów oraz wejściami/wyjściami podpiałem mały interfejs graficzny zrobiony w CBuilderze). Aplikacje te komunikowały się ze sobą po portach RS232 ( spięte poza komputerem ).
Po testach udało się stworzyć całkiem ładnie działający prototyp ( nie ma on jeszcze pełnej funkcjonalności - np. nie obsługuje jeszcze pracy programu w "tył")
- Powstał prototyp prototypu na LPC2138 ( użyłem platformy ewaluacyjnej). Przeniosłem aplikację z PC ( została napisana tak aby trzeba było w niej podmienić tylko najniższą warstwę drajwerów do timerów, portu szeregowego, wejść i wyjść). Generalnie wykorzystałem około 75% aplikacji z PC - całą maszynkę przetwarzającą wektory.
Po dłuższych walkach układ ruszył - porblemem były głównie przykładowe aplikacje w WinArm'a, które użyłem do swojego programu, bo zawierały dość istotne błędy.
Podłączyłem oscyloskop aby sprawdzić jaką wydajność da się uzyskać. Wychodzi na to, że 60MHz ARM jest w stanie pociągnąć interpolację liniową 4 osi do około 100kHz ( w czasie rzeczywistym). W prototypie mam to ustawione na 50kHz ( bo nie ma on jeszcze docelowego układu formowania impulsów - będzie w przyszłości mały FPGA aby odciążyć procesor ). Prototyp sprawdził się, ale stosunkowo ciężko by było go podłączyć do urządzenia - wyjścia procesora są dość delikatne i mają małą wydajność prądową. Poza tym port szeregowy ( nawet używając konwertera USB/RS) okazał się wąskim gardłem.
Dlatego też powstał docelowy prototyp do badać już z maszynami - wyjścia przez bufory, interfejs USB do procka przez szynę równoległa. Zamówiłem płytki - kolega obiecał że dzisiaj już wloży je w paczkę na poczcie.
Jeżeli nie w tym, to już w następnym tygodniu mam, nadzieję pokazać sterownik z małym ploterkiem ( MDF + pisak) aby było widać że projekt ma się dobrze.
[ Dodano: 2007-10-31, 21:17 ]
Dostałem płytki - jeszcze pocynować, złożyć i można zacząć testować na "żywym organiźmie" ( czytaj ploterze )