Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: adam Fx » 09 lut 2017, 06:59

syntetyczny pisze:bo ma kolega pewnie jako limit, a nie home?
no z home nie trzeba zjechać. to właśnie z limita trzeba i wyskakuje takie okienko wtedy (pod home all )
Ostatnio zmieniony 09 lut 2017, 13:38 przez adam Fx, łącznie zmieniany 1 raz.

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98

Post napisał: CinekX0 » 09 lut 2017, 08:39

Czytam i czytam co piszecie i chyba łapie o co chodzi z tymi krańcówkami.
Na płycie o ile dobrze pamiętam ( SSK-MB2 )mam 3 wejścia, odpowiednio XYZ krańcówek HOME oraz wejście dodatnie i ujemne krańcówki osi A.
Natomiast jest złącze o nazwie EMGR:

Wejście służy do podłączenia krańcówek awaryjnego zatrzymania, tzw limitów, które to wyznaczają obszar poruszania się danej osi. Do włączenia wejścia EMGR służy zwora JMP2.
Aby uruchomić funkcję obsługi krańcówek awaryjnego zatrzymania należy przepiąć zworkę w pozycję EY.

Więc w gniazdo EMGR wpinam wszystkie 6 krańcówek z 3 osi (dublując krańcówki skrajne jako pozycję HOME ?? )

adam Fx, czy to nie jest właśnie ta opcja zjazdu z krańcówki limit o której wspomniał w poście wyżej philut ??

Czyli krańcówek NIE WPINAĆ w gniazdo E-STOP tylko w dedykowane miejsca.

Przycisk rozłączający limity nie jest konieczny ze względu na programową opcję zjazdu z krańcówki?

philut
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: philut » 09 lut 2017, 11:47

Czyli krańcówek NIE WPINAĆ w gniazdo E-STOP tylko w dedykowane miejsca.

Przycisk rozłączający limity nie jest konieczny ze względu na programową opcję zjazdu z krańcówki?
Dokładnie tak

najlepiej podłączyć wszystko do kupy i się pobawić / poeksperymentować bez sprzęgniętych silników do śrub. Albo połącz wszystko w pająk i zobacz jak to działa, pobudzając krańcówki itd. Najszybciej skumasz i więcej ci to da niż czytanie naszych porad :P

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 09 lut 2017, 13:42

CinekX0 pisze:Czyli krańcówek NIE WPINAĆ w gniazdo E-STOP tylko w dedykowane miejsca.

zgadza się
krańcowi mają być szeregowo w pętli NC ( NC dal tego ze gdy np. uszkodzi sie kabel to też wywali błąd gdyby były NO to wtedy maszyna nie wiedziałaby o o awarii i wjechała po za krańcówkę limit)

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 10 lut 2017, 10:05

philut, adam Fx,

dzięki wielki! Z tymi pętlami NC/NO też trafna sugestia. Zastanawiałem się, którym sposobem podpiąć ale teraz rozumiem różnice między nimi. :wink:

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 11 lut 2017, 22:14

adam Fx,

wracając do tematu krańcówek. W opisie płyty mam napisane, że krańcówki limity należy podłączyć jako NO, bo krańcówka musi być w obwodzie otwartym i w momencie najechania zamyka obwód zgłaszając błąd do programu.
Pisałeś żeby podpiąć jako NC czyli obwód zamknięty, czy inne płyty główne tak mają krańcówki czy to jest kwestia programu?
Sprawdzę to 'na żywo' jak się zachowa maszyna. Generalnie NC wydaje się bezpieczniejszy bo gdy urwie się kabel krańcówki to wyskoczy błąd - i dobrze.

Obudowa ma się tak:
Obrazek

Prowizoryczne mocowanie silników będzie z płyty osb. Mam kupione formatki ALU do mocowań ale muszę podfrezować mocowania silników więc muszą być zrobione na frezarce.
Zrobiłem w nich otwory i przeniosłem je na konstrukcję żeby później pasowało.
Płytki splanuje, wybiorę 2mm pod silnik i będę mógł zamontować na stałe. Wtedy dopiero nawiercę otworki w śrubach kulowych do 'robaczków' w kołach pasowych.
Oczywićie każda oś z osobna w taki sposób.

Obrazek

Kupiłem na Giełdzie kiedyś prowadnik do kabli, mówię sobie podzielę go na 2 części i może nie będzie za mały! :razz:
Teraz się zastanawiam jak go tam upchnąć?!

Obrazek

Nie potrzebuje ktoś prowadnika? :grin:
Ostatnio zmieniony 11 lut 2017, 23:15 przez CinekX0, łącznie zmieniany 1 raz.

rozzz
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rozzz » 11 lut 2017, 23:07

Mylisz chyba NO z NC !!

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 11 lut 2017, 23:13

Mój błąd, odwrotnie napisałem oznaczenia! Już poprawiłem post!

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 12 lut 2017, 03:19

CinekX0 pisze:czy inne płyty główne tak mają krańcówki czy to jest kwestia programu?
zwykle dla płyty to bez znaczenia w programie powinno się dać odwrócić sygnały .

zaznaczasz ptaszka i już NC które generowało E-stop staje się sygnałem OK a generuje go NO :wink:
jak w dużej promocji to może je bym łyknął ten prowadnik.

Autor tematu
CinekX0

Post napisał: CinekX0 » 17 lut 2017, 21:37

Zacząłem zabawę z komputerem pod sterowanie.

Pobrałem UBUNTU 10.04, bo do takiego znalazłem dostępny poradnik jak ustawiać i o co tam chodzi w ogóle. Na nieszczęście jest on stary i aktualizacji nie pobiera.

Pytanie, czy podstawowa wersja wystarczy do działania Linux CNC? Czy musi być wsparcie i zaktualizowanie pewnych rzeczy?

Jeżeli mam instalować najnowszy Wheeze, to niestety czeka mnie zakup mocniejszego komputerka z 2 rdzeniami bo mój obecny to celeron 2.8ghz z 2005 roku :mrgreen:

Co by nie myśleć, że się opierniczam to kilka zdjęć do aktualizacji tematu.

Pokleiłem trochę wygłuszenia piankowego do środka obudowy. Klej polimerowy w tubie łapie to dobrze. Ku uciesze niektórych, przeciwwaga wyleciała i nie będzie skrzyni jako odciążenia osi Z! Dziadosko mi to wyszło i psuło dizajn :razz: Będzie jak być miało, siłowniczek meblowy o danej sile N zgrabnie zamocowany do Zetki.

Obrazek

Coś tam skrobałem przy klapie, dojechały małe drzwi z plexy i szybka przymiarka.

Obrazek

Prowadnicę zrobiłem z aluminiowego Ceownika 8x8x1 czyli wewnątrz 6mm - plexa ma 5mm grubości.

Obrazek

Trochę pogwintowałem szafkę, otwory na wiatraki (4 sztuki 120mm, 2 wpychają, 2 wyciągają), kable powinno siędać dobrze poukładać w prowadnikach. Zasilanie główne będzie w prawym rozdzielaczu, wprowadzę tam 3 fazy 230V, po lewej w tym mniejszym będzie 12V do podpięcia z osobnego miniTrafo, które musiałem dokupić do zasilania płyty głównej.

Obrazek

Co ja mam z tym czerwonym to ja nie wiem... :roll: Może będzie szybsza :cool:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”