Zacząłem zabawę z komputerem pod sterowanie.
Pobrałem UBUNTU 10.04, bo do takiego znalazłem dostępny poradnik jak ustawiać i o co tam chodzi w ogóle. Na nieszczęście jest on stary i aktualizacji nie pobiera.
Pytanie, czy podstawowa wersja wystarczy do działania Linux CNC? Czy musi być wsparcie i zaktualizowanie pewnych rzeczy?
Jeżeli mam instalować najnowszy
Wheeze, to niestety czeka mnie zakup mocniejszego komputerka z 2 rdzeniami bo mój obecny to celeron 2.8ghz z 2005 roku
Co by nie myśleć, że się opierniczam to kilka zdjęć do aktualizacji tematu.
Pokleiłem trochę wygłuszenia piankowego do środka obudowy. Klej polimerowy w tubie łapie to dobrze. Ku uciesze niektórych, przeciwwaga wyleciała i nie będzie skrzyni jako odciążenia osi Z! Dziadosko mi to wyszło i psuło dizajn

Będzie jak być miało, siłowniczek meblowy o danej sile N zgrabnie zamocowany do Zetki.
Coś tam skrobałem przy klapie, dojechały małe drzwi z plexy i szybka przymiarka.
Prowadnicę zrobiłem z aluminiowego Ceownika 8x8x1 czyli wewnątrz 6mm - plexa ma 5mm grubości.
Trochę pogwintowałem szafkę, otwory na wiatraki (4 sztuki 120mm, 2 wpychają, 2 wyciągają), kable powinno siędać dobrze poukładać w prowadnikach. Zasilanie główne będzie w prawym rozdzielaczu, wprowadzę tam 3 fazy 230V, po lewej w tym mniejszym będzie 12V do podpięcia z osobnego miniTrafo, które musiałem dokupić do zasilania płyty głównej.
Co ja mam z tym czerwonym to ja nie wiem...

Może będzie szybsza