marcpol pisze:@szopenn
Myślę, że zabezpieczenie olejowe w airpolu realizowane jest przy pomocy przekaźnika i przekaźnika czasowego.
raczej nie, na schemacie widnieje moduł oznaczony jako a1
tutaj WAN AW, doskonale widać ile zajmuje uzyskanie pełnego ciśnienia oleju (prawie tyle samo, co praca w gwieździe)
w pomecie a170 pełne ciśnienie uzyskuje kręcąc wałem ręką... musiałbym zobaczyć start takiego kompresora w gwieździe, gdyby nie było potrzeby to airpol nie dawałby tego modułu, może a170 chodzi w gwieździe jeszcze dłużej niż tylko do momentu nabicia ciśnienia...
Przetestowałem to kiedyś empirycznie i to dwukrotnie. W podobnej wielkości sprężarce (11kW) kiedyś zastosowałem 4 niewielkie elektrozawory do opróżniania kolektora. Silnik nie był w stanie osiągnąć obrotów podczas pracy w gwieździe, w momencie przełączania na trójkąt stawał i wyrzucało zabezpieczenia. Pomogły dopiero dwa duże elektrozawory 2N15.
Dlaczego nie kombinowałeś z blokowaniem ssania od strony filtra powietrza, miałem do czynienia z takim kompresorem i chodzi to pięknie. I w biegu luzem nie hałasuje tylko tym bardziej wycisza kompresor...
To jest schemat A170
https://goo.gl/photos/ET3TbHSX1CwPmuxk9
Z tego schematu ogarniam że przekaźniki K4 oraz K5 to są przekaźniki czasowe (z X) które sterują przejściem gwiazda trójkąt... ale olejowe zabezpieczenie ma oddzielny sterownik. Poza tym schemat jest cholernie nieczytelny....
są styczniki gwiazdy i trójkąta... ale jakiego typu?? nie napisane... jest termik, jest też sporo przekaźników, ale nie opisane nic, co służy do czego.