Witam, na forum jestem głównie jako podglądacz

ale nadszedł czas aby przystąpić do budowy własnej maszynki której główne zastosowanie to materiały miękkie. Ma to być też maszynka budżetowa stąd taka a nie inna konstrukcja. Aluminium bo mam kilka profilów 30x60, sklejka bo też troche się poniewiera. Poniżej fotka jak ma mniej więcej wyglądać (bo pewnie po drodze coś jeszcze zmienię). Nie zależy mi na szybkości ani na jakiejś ekstra dokładności ale fajnie jakby w miare precyzyjnie się poruszała. Maszynka TYLKO do zastosowań majsterkowych no i zawsze chciałem taki sprzęt mieć

Z rzeczy które już posiadam to wspomniane profile, wszystkie wałki 16mm na razie bez podpór ale coś zrobie jak nie całkowicie podparte to chociaż punktowo, łożyska otwarte, nakrętki, śruby trapezowe 12mm, silniki nema 17 0,5Nm i wspomnianą sklejkę. Co do silników to mam ogromne obawy czy dadzą rade ale odpowiednie przełożenie powinno załatwić wszystko. Pozostaje sprawa elektroniki bo fajnie jakby to z arduino plus ramps 1.4 zagrało ale nie czytałem jeszcze o tym czy się da i czy jest sens. Arduino dlatego że klony są tanie i znam trochę bo drukarkę 3d mam na tej elektronice. Bramę chcę wyciąć ze sklejki 22mm natomiast Z-ka nogi i reszta z 18. Pole robocze 350x400.
[ Dodano: 2016-12-14, 00:58 ]
jako pierwszy element postanowiłem wykonać blok nakrętki wraz z kasowaniem luzów, deko przerobiłem ten z projektu (w projekcie była nakrętka z kołnierzem) - ja dałem dwie stalowe pomiędzy które włożyłem sprężynę która będzie odpychać je od siebie i w ten sposób kasuje luz. Fotki poniżej:
sprężyna dość twarda i ładnie eliminuje wszelkie luzy... blok to oczywiście wydruk z PLA do celów testowych wypełnienie 50% docelowo raczej 100%
[ Dodano: 2016-12-14, 01:04 ]
uprzedzając pytania projekt maszynki zassałem z internetu... co do wrzeciona to mam frezarkę jednoręczną makity i to ona będzie sercem. Kolejna wersja bloku musi być ok 1mm dłuższa i otwory montażowe do bramy muszę przerobić na m6 obecne to m4. całość waży 240gram.