kamar,
Wiesz, chciałbym budować konstrukcje jak twoje, ja wiem, że komputer i obliczenia to jedno, a rzeczywistość to drugie. Gdyby nie hala w jakiej firma się znajduje, mam nadzieję, że jak najkrócej w tym miejscu, to musiałem kombinować. Nie mogę zrobić super konstrukcji spawanej ze stałą bramą i ruchomym stołem, ze względu na miejsce jakie by to zajmowało ( już ludzie nie mają się gdzie obrócić, a gdzie tutaj jeszcze maszynę stawiać ) , również konstrukcja z prowadnicami po bokach i dwoma śrubami kulowymi ( coś jak ONred, być nie mogła, gdyż jak mówiłem, nie mogę tego spawać. ) Na dodatek, brak u nas suwnicy, więc każdy element, musi być w miarę mobilny dla ludzi, ( dolna podstawa 180kg to już ogromny kłopot będzie ) i trzecie primo, wiele elementów będzie robione bez mojego nadzoru, będzie rysunek, i zgodnie z rysunkiem dostanę element, więc musi być na nim umieszczony każdy element, łącznie z otworkami pod mikrowyłącznik, miejsce na kable itp.
Tak jak już mówiłem, takie pole obróbcze jest potrzebne głównie do grawerki, ewentualnie tworzywo, nie robimy w aluminium, a do stali mamy większe maszyny. Ewentualnie, można bramę zrobić aluminiową, znacznie zmniejszy to wagę, i właściwie będzie to eliminowało problem ugięcia. Stalowe zostały by obudowy nakrętki kulowej, i obudowa łożysk skośnych w osi Z reszta bramy aluminium. Waga wtedy jednego boku bramy zmieniła by się z 56kg ( po usłyszeniu tej informacji już kręcili nosami, że ciężko jednej osobie na maszynę wrzucić ) do 18kg i cała brama zamiast 200kg to 80, i spokój.