Witam,
Potrzebuję poszerzyć wiedzę na temat zabezpieczania elementów stalowych, przed malowaniem proszkowym jak i samego procesu malowania.
Jak zabezpieczać gwinty, otwory pasowane, całe powierzchnie ?
Lepiej wyciąć z jakiegoś tworzywa czy aluminium lub kupić sylikonowe ?
Myślałem o zielonej taśmie do 220stC ale jest droga i w dodatku jednorazowa, może ktoś stosuje zamienniki ?
Elementy które idą do malowania to zwykle płyty grubości do 80mm i z maksymalnym gwintem M30.
Zastanawiam się też nad wadami i zaletami malowania na mokro, aby zmienić technologie i dać do malowania tym sposobem.
Zabezpieczanie powierzchni do malowania
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Zabezpieczanie powierzchni do malowania
Rzeczy niemożliwe robimy od ręki, cuda +/- 3 dni robocze.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 1
Jak zielona taśma ochronna jest Ci droga, a produkcja jest powtarzalna, to wykonaj zaślepki do tych powierzchni.
Ja używałem kiedyś pokryw aluminiowych z blachy 6mm z frezowanym kanałkiem pod uszczelkę silikonową.
Jak nie chcesz używać śrub do wkręcania w otwory, to zostają niestety zaślepki silikonowe, lub cięcie na kawałki pręta gwintowanego M30 i nacinanie rowka pod płaski śrubokręt(bo to chyba taniej niż toczyć i gwintować korki, chyba, że ktoś ma dużo wolnego czasu). Z tym, że jeżeli to powtarzalna robota, to co to za koszt 80 śrub M30..?
Ja używałem kiedyś pokryw aluminiowych z blachy 6mm z frezowanym kanałkiem pod uszczelkę silikonową.
Jak nie chcesz używać śrub do wkręcania w otwory, to zostają niestety zaślepki silikonowe, lub cięcie na kawałki pręta gwintowanego M30 i nacinanie rowka pod płaski śrubokręt(bo to chyba taniej niż toczyć i gwintować korki, chyba, że ktoś ma dużo wolnego czasu). Z tym, że jeżeli to powtarzalna robota, to co to za koszt 80 śrub M30..?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
w naszej malarni uzywaja zaslepek sylikonowych ktore sa wciskane w gwiny. Po wypieczeniu sa wyciagane. Zazwyczaj sa one doliczane podczas wyceny i traktowane jako jednorazowe, chociaz wykorzustujemy je ponownie z uwagi na to ze lakier sie od nich odkleja przy wyciaganiu. Jezeli zastrzezesz przy malowaniu ze chcesz miec gwinty niemalowane, powinni Ci je zabezpieczyc.