Frezarka cnc z korbkami
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Frezarka cnc z korbkami
Witam. Kończę budowe swojej frezarki, lakier już schnie
Z jednej strony śruby jest silnik a z drugiej zatoczona śruba pod korbkę (żeby czasami coś prostego podfrezować bez włączania sprzętu. Problem w tym że gdy wszystko jest wyłączone pokręcając śrubą i przy okazji silnikiem krokowym wytwarza się napięcie z silnika na sterownik i zaczyna blokować silnik. Jak inni rozwiązują takie problemy? Bo zdarzało się że widziałem w necie maszynki cnc z korbami...

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie wiem jak rozwiązują, ale można np. wstawić przekaźnik między silnik a sterownik. Przekaźnik sterowany napięciem z zasilacza, czyli włączasz całość, napięcie się pojawia i silnik zostaje podpięty pod sterownik. Nie trzeba puszczać tak wszystkich wyprowadzeń, wystarczy po jednym końcu każdej fazy, żeby prąd generowany w silniku nie miał którędy się zamknąć.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Odnoszę wrażenie, że ci, co przerobili (zkamarowali) swoje maszyny lub zbudowali nowe, w większości, po pewnym czasie przestają widzieć sens posiadania i używania korbekNiccoMartin pisze:Jak inni rozwiązują takie problemy?

Sam się temu dziwiłem, ale tak jest. Wynika z tego, że problemu, być może, w ogóle nie trzeba rozwiązywać...
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
- Posty w temacie: 1
Witam
Widziałem taką maszyne. Do odłączenia silników od sterownika slużył taki przełącznik wielosekcyjny. Jednym ruchem odłączało sie wszystkie silniki krokowe od sterwników. Wtedy można było kręcić korbami. A tak na marginiesie to już wdziałem silniki które z jednej srtony na osi miały sprzęgło do śruby a z drugej osi już korbe.
robert
Widziałem taką maszyne. Do odłączenia silników od sterownika slużył taki przełącznik wielosekcyjny. Jednym ruchem odłączało sie wszystkie silniki krokowe od sterwników. Wtedy można było kręcić korbami. A tak na marginiesie to już wdziałem silniki które z jednej srtony na osi miały sprzęgło do śruby a z drugej osi już korbe.
robert
-
Spora liczba fabrycznych zespołów napędowych zawiera silnik, sprzęgło i hamulec. Kiedyś prezentowałem na Forum zdjęcie takiego zespołu. Sprzęgło służy do uzyskania "pływającego stołu" a hamulec do blokowania pozycji stołu np. po wyłączeniu zasilania. Takie napędy są stosowane w lżejszych maszynach, sprzęcie laboratoryjnym, pomiarowym itp. Ale oryginalnie korby brakkubus838 pisze:wdziałem silniki które z jednej srtony na osi miały sprzęgło do śruby a z drugej osi już korbe.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wszystko jedno które, byleby odłączyć po jednym z każdej fazy. Ja bym wstawił przekaźnik(i), tak jak już pisałem, ale przełącznik też może byćNiccoMartin pisze:w sumie nie trzeba wszystkiego na gkod przerabiać, zamiast kręcić korbami można strzałkami na klawiaturze... ale jak by była potrzeba to w przypadku silników 4 przewodowych odłączać trzeba 2 plusowe albo 2 minusowe?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
odpowiednim ustawieniem i utrzymaniem stanu ENA .NiccoMartin pisze: wytwarza się napięcie z silnika na sterownik i zaczyna blokować silnik. Jak inni rozwiązują takie problemy
Jeżeli sterownik dla zluzowania silnika wymaga podania sygnału to zasilaj wejście ENA źródłem prądowym bezpośrednio z linii zasilania gdy zasilacz jest wyłączony. Resztkowe napięcie generowane przez silnik zasili wtedy również wejście ENA.
A gdy zasilacz włączysz to źródło zablokujesz (ma być sterowane) więc silników wtedy Ci nie wyłączy.
Pasjonat