Jestem początkujący w temacie więc proszę o wyrozumiałość.
Właśnie poskładałem swoją pierwszą 3 osiową maszynę CNC.
Do sterowania używam programu Mach3. Jest to jak na moje potrzeby całkiem wystarczający program. Do tej pory napisałem kilka swoich Gcodów i do prostych rzeczy jest to całkiem ok. Problem się zaczyna gdy trzeba wyciąć jakiś bardziej zaawansowany kształt.
Pojawiają się dwie sytuacje:
Pierwsza to po porostu przekonwertowanie pliku dxf( lub innego wektorowego) na Gcode używając jakiegoś programu cam 2.5D ustawiając średnicę narzędzia, głębokość frezowania, prędkość posuwu itp. w efekcie będę mógł wyfrezować np numerek do szatni i od biedy mogę napisać to z palca ale może mi zająć to wiele czasu i nie mam pewności, że będzie dobrze

Druga sytuacja to coś bardziej "trójwymiarowego". Powiedzmy, mam model step, występują w nim np stożki, chciałbym użyć kilku narzędzi np. frezu palcowego oraz frezu kulistego. Jak się do tego zabrać ? Oczywiście uwzględniając możliwości maszyny.
Jakie oprogramowanie, najlepiej darmowe/jak najtańsze polecacie do tego. Jak zabrać się za zgłębianie tego tematu ?
Oczywiście zdaje sobie sprawę, że będę musiał zepsuć trochę materiału aby się nauczyć ale nikt nie mówił, że nauka nie kosztuje.