Wyrównarka śmietany na torcie

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Rayban
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
Lokalizacja: Lublin

#11

Post napisał: Rayban » 15 wrz 2016, 23:38

Wszystko OK, to co widzicie na filmach to nie jest " śmietana " tylko kremy tłuszczowe. Ładnie się nakładają, smarują itp. Śmietana nie jest łatwa w obróbce. Szybkie obracanie nic tu nie da, próbowaliśmy to ręcznie, robią się zadziory. Jak na razie interesuje mnie wyrównywanie górnej powierzchni. Multidrop taki jak na filmie kosztuje ponad 100 tyś zł :). InzSpawalnik coś wymyślił, chciałbym to zobaczyć jeszcze na rysunku.




upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1592
Rejestracja: 09 gru 2005, 11:52
Lokalizacja: Lublin

#12

Post napisał: upadły_mnich » 18 wrz 2016, 14:28

Witam
Te zadziory się robią "od drżenia ręki" czy wynikają z technologi tj ..nie wiem, śmietana się klei do noża, odrywa itp?
Na pewno urządzenie musi być proste bo musi być łatwo zmywalne inaczej to nie przejdzie przed Sanepidem.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej


Autor tematu
Rayban
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
Lokalizacja: Lublin

#13

Post napisał: Rayban » 18 wrz 2016, 17:09

Śmietana się ciągnie za nożem. Nie można przyłożyć noża i trzymać go ciągle i np. kręcić paterą ( tak już próbowaliśmy ). Inny jest ruch, ale wyrównywanie generalnie powinno działać.


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#14

Post napisał: koala.g » 18 wrz 2016, 20:39

Obniżenie temperatury śmietany?


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5776
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#15

Post napisał: jasiu... » 19 wrz 2016, 15:59

a zamiast noża wałek? No właśnie, z czego wałek, żeby śmietana się nie kleiła. Albo wałek z nożem, tak żeby to co się przyklei zostało z wałka "zeskrobane"?


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#16

Post napisał: koala.g » 19 wrz 2016, 19:59

Taśma hydrofobowa?

Widziałem taki śmieszny podajnik do bułek.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1687
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#17

Post napisał: InzSpawalnik » 23 wrz 2016, 20:20

Tobie bardziej chyba chodzi o sposob ( metode ) jak uzyskac idealnie gladka plaska powierzchnie na tym ciescie z grubwa warstwa smietany.

Musisz najpierw przyjzec sie jak sie to teraz robi sposobem recznym, pewnie jakos to wychodzi przy uzyciu kuchennych narzedzi, napierw pewnie naddatek jest odcinany albo zgarniany a pozniej tym samym narzedziem dogladza sie powierzchnie. Jak metoda reczna istnieje i dziala to maszyna bedzie tylko automatyzacja tego procesu.


Autor tematu
Rayban
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
Lokalizacja: Lublin

#18

Post napisał: Rayban » 02 paź 2016, 14:06

Milan nie jest to takie proste jak masz okrągły tort o średnicy 45cm, biszkopty nie są idealne równe, dochodzą owoce itp robią się gorki/ dołki. Do tego masz takich tortów 20-30 do zrobienia i robią się schody. Mi generalnie chodzi o wyrównywanie, gładzenie to inna sprawa. Lekki ukos noża, lekka krzywizna stołu i już nam nie wychodzi, tzn wychodzi, ale jest to zabawa. Będę coś działał w tym temacie. Może najprostszy sposób będzie najlepszy.


atlc
Posty w temacie: 2

#19

Post napisał: atlc » 23 paź 2016, 12:40

Myślę że sprawę rozwiązałoby urządzenie w rodzaju noża ultradźwiękowego.
Znika w tym momencie problem lepkości śmietany.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1687
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#20

Post napisał: InzSpawalnik » 28 paź 2016, 17:54

Japonczycy mieli swego czasu swietne narzedzia do tortow I bambusa takim zcinali tez ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”