Mam do wykonania okolo 500 rowków 20mm szerokie długie na 200mm zakończone promieniem r10, głebokie na 17mm. Material to plaskowniki ciagnione ST. Chodzi mi o porade jak poprowadzić obróbke aby zrobić to jak najwydajniej. Mam troche frezów węglikowych osawa fi 10 4 piórowych. Jakie parametry zalecacie ? Czy kąt zaglebiania ma duze znaczenie, czy moze zaglebic sie w inny sposob ? Wiem, że to prosta sprawa ale chcialbym to zrobic jak najmniejszym kosztem oczywiscie
Frezowanie rowków
-
stalkwasek
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 2
Frezowanie rowków
Witam
Mam do wykonania okolo 500 rowków 20mm szerokie długie na 200mm zakończone promieniem r10, głebokie na 17mm. Material to plaskowniki ciagnione ST. Chodzi mi o porade jak poprowadzić obróbke aby zrobić to jak najwydajniej. Mam troche frezów węglikowych osawa fi 10 4 piórowych. Jakie parametry zalecacie ? Czy kąt zaglebiania ma duze znaczenie, czy moze zaglebic sie w inny sposob ? Wiem, że to prosta sprawa ale chcialbym to zrobic jak najmniejszym kosztem oczywiscie
Tagi:
-
viper
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

zapewne kolega WZÓR myślał o wstępnym ekonomicznym zebraniu materiału a potem o wykończenie tego frezem monolitycznym fi 20 z promieniem r10 i pomysł jak najbardziej moim zdaniem trafiony.Psikus pisze:WZÓR napisał/a:
Ja użyłbym do tego jakąś głowiczkę fi 18 i wióry wydmuchiwałbym powietrzem.
A dlaczego nie fi 20 ?
Dodam jeszcze że, można by przejechać frezem fi 20 składanym i na koniec zrobić dno frezem składanym fi 20 i promieniem r10 na płytki okrągłe - to byłoby jeszcze bardziej ekonomiczne.
-
szuler666
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
viper pisze:Dodam jeszcze że, można by przejechać frezem fi 20 składanym i na koniec zrobić dno frezem składanym fi 20 i promieniem r10 na płytki okrągłe - to byłoby jeszcze bardziej ekonomiczne.
Tylko nie wiem czy otrzymał by taki kanałek jaki by chciał bo te r10 to ma być raczej na końcach kanałka a nie na przejściu z dna na sciane kanałka
szuler
-
stalkwasek
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

Masz racje, mało precyzyjnie się wyraziłem. Mam głowice kyocera 2 płytkową fi20. VC 120-250,szuler666 pisze:viper pisze:Dodam jeszcze że, można by przejechać frezem fi 20 składanym i na koniec zrobić dno frezem składanym fi 20 i promieniem r10 na płytki okrągłe - to byłoby jeszcze bardziej ekonomiczne.
Tylko nie wiem czy otrzymał by taki kanałek jaki by chciał bo te r10 to ma być raczej na końcach kanałka a nie na przejściu z dna na sciane kanałka
f 0.08-0.025 wedlug producenta. Myśle, żę nią to zrobię w takim razie. Jakie zastosować ap ? I zejscie jak najmniejszym kątem ?