To wymianę różnicówki sobie odpuszczę - pozostaje pogrzebać w falownikuqqaz pisze:DOPUSZCZALNE DLA OBSŁUGI TO 30ma !!!
Falownik
-
Zbych07
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 8
Do mieszkania doprowadzona jest jedna faza.
W gniazdach w pokojach są dwa przewody: L1 , N ( czyli bez bolca dla urządzeń w kasie B )
a w kuchni i łazience trzy przewody: L1 , N , uziemienie - bolec do róznicówki.
Jeśli na bolcu pojawi się cokolwiek, wyłączy wszystkie prądowe w całym mieszkaniu.
Gdy podłączam falownik z silnikiem do gniazd z bolcem wywala bezzwłocznie,
gdy do gniazda bez bolca - pracuje bez żadnego błędu. Podłączenie jest wykonane zgodnie z instrukcją. No prawie - kabelki nie są ekranowane ( ale akurat takiego nie miałem ).
W necie jest nieco informacji o tym że " domowe " różnicówki nie lubią falowników.
W zasadzie kwestia sprowadza się do : jak uziemić układ falownik - silnik, żeby w razie powstania przebicia faza nie wylazła na maszynkę bo .. może być ...
...
...
[ Dodano: 2007-10-03, 08:46 ]
Falowniczek kupiłem na Allegro jest to Siemens Micromaster VectorMMV 110 czyli 1,1kW
w pudle jest jeszcze jakieś ustrojstwo ( 6SE 9190-0DA87-0FA1 440/250V 3x 8A ) o którym w instrukcji nic nie znalazłem . Wejście L1,L2,L3 wyjście L1,L2,L3 w ekranie podłączonym do metalowej obudowy. Podejrzewam że jest to filtr przeciwzakłóceniowy klasy B. Filtr klasy A falownik ma w środku. Ewentualnie ( co może sugerować literka A1 w symbolu tego ustrojstwa - jest to też filtr klasy A tylko z innej bajki )
W gniazdach w pokojach są dwa przewody: L1 , N ( czyli bez bolca dla urządzeń w kasie B )
a w kuchni i łazience trzy przewody: L1 , N , uziemienie - bolec do róznicówki.
Jeśli na bolcu pojawi się cokolwiek, wyłączy wszystkie prądowe w całym mieszkaniu.
Gdy podłączam falownik z silnikiem do gniazd z bolcem wywala bezzwłocznie,
gdy do gniazda bez bolca - pracuje bez żadnego błędu. Podłączenie jest wykonane zgodnie z instrukcją. No prawie - kabelki nie są ekranowane ( ale akurat takiego nie miałem ).
W necie jest nieco informacji o tym że " domowe " różnicówki nie lubią falowników.
W zasadzie kwestia sprowadza się do : jak uziemić układ falownik - silnik, żeby w razie powstania przebicia faza nie wylazła na maszynkę bo .. może być ...
[ Dodano: 2007-10-03, 08:46 ]
Falowniczek kupiłem na Allegro jest to Siemens Micromaster VectorMMV 110 czyli 1,1kW
w pudle jest jeszcze jakieś ustrojstwo ( 6SE 9190-0DA87-0FA1 440/250V 3x 8A ) o którym w instrukcji nic nie znalazłem . Wejście L1,L2,L3 wyjście L1,L2,L3 w ekranie podłączonym do metalowej obudowy. Podejrzewam że jest to filtr przeciwzakłóceniowy klasy B. Filtr klasy A falownik ma w środku. Ewentualnie ( co może sugerować literka A1 w symbolu tego ustrojstwa - jest to też filtr klasy A tylko z innej bajki )
-
clipper7
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 4
Czy falownik to MMV110 czy MMV110/3 ?
Numer zamówieniowy 6SE 9190-0DA87-0FA1 chyba zawiera błąd - nie ma czegoś takiego w moim katalogu dot. falowników Siemensa. Nie zgadza człon 9190.
Sprawdź, czy po prostu falownik nie ma przebicia na masę, albo ktoś nie podłączył wewnątrz ( na kostce przyłączeniowej) któregoś z wejść/wyjść na masę.
Może zamienione lub połączone razem zostały przewody PE i N ? Pomierz ohmmiarką.
Przewód ekranowany kupisz tanio w każdym sklepie z kablami, to w tej chwili standard.
Koniecznie trzeba ekranować sygnały sterujące, brak ekranowania zasilania nie może być przyczyną Twoich kłopotów.
Numer zamówieniowy 6SE 9190-0DA87-0FA1 chyba zawiera błąd - nie ma czegoś takiego w moim katalogu dot. falowników Siemensa. Nie zgadza człon 9190.
Sprawdź, czy po prostu falownik nie ma przebicia na masę, albo ktoś nie podłączył wewnątrz ( na kostce przyłączeniowej) któregoś z wejść/wyjść na masę.
Może zamienione lub połączone razem zostały przewody PE i N ? Pomierz ohmmiarką.
Przewód ekranowany kupisz tanio w każdym sklepie z kablami, to w tej chwili standard.
Koniecznie trzeba ekranować sygnały sterujące, brak ekranowania zasilania nie może być przyczyną Twoich kłopotów.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Zbych07

To MMV110 a pełny symbol na tabliczce znamionowej to 6SE3215-2BB40clipper7 pisze:Czy falownik to MMV110 czy MMV110/3 ?
Na ustrojstwie ( cokolwiek to jest ) jest symbol dokładnie taki jak podałem widać jasno i wyraźnie : 6SE 9190-0DA87-0FA1 .clipper7 pisze:Nie zgadza człon 9190
Pomny doświadczeń jakie kiedyś miałem - sprawdziłem przed pierwszym włączeniem i później.clipper7 pisze:Sprawdź, czy po prostu falownik nie ma przebicia na masę,
Falownik to jakiś leżak magazynowy widać że nigdy nie był instalowany.
clipper7 pisze:Przewód ekranowany kupisz tanio w każdym sklepie z kablami, to w tej chwili standard.
Widać różne są standardy ......... w sklepie w moim pobliżu ........ NIEeeema
W piątek wybieram sie na zakupy do sklepu gdzie nie powinno być problemu.
Zastanawiam się czy silnik należy podłączyć do falownika bezpośrednio pod zaciski ( tak jest obecnie ) czy mogę pomiędzy wstawić gniazdo/wtyczkę siłową. Mógłbym wtedy czsem podłączyć falowniczek do innej maszynki , wystarczyłoby go przeprogramować bez grzebania w bebechach.
[ Dodano: 2007-10-03, 12:44 ]
clipper7
W celu otrzymania punkciku (POMÓGŁ) napisz coś w wątku :
https://www.cnc.info.pl/topics14/podlac ... vt6448.htm
Tu niestety nie mam takiej możliwości.
-
clipper7

Jak widzę, jedną odpowiedź mi "zjadło", piszę więc ponownie:Zbych07 pisze:6SE 9190-0DA87-0FA1
Takiego numeru zamówieniowego nie znalazłem, ostatni człon sugeruje filtr klasy A.
Falownik jest 1 fazowy, może być zasilany poprzez różnicówkę. Musi być "uziemniony", tzn. przewód PE musi być odpowiednio podłączony. Ja bym szukał połączenia N i PE, to jest najczęściej występujący błąd. To musi działać
Nie widzę przeciwskazań, max. długość połączenia falownik-silnik wynosi :Zbych07 pisze:czy mogę pomiędzy wstawić gniazdo/wtyczkę siłową
- połączenie ekranowane : 25m
- połączenie bez ekranu : 50 m
- z dod. dławikami : 200m
Zawsze należy stosować możliwie krótkie połączenie.
Przewody zasilające i sterujące należy prowadzić oddzielnie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
qqaz

Ekrany nic nie zmienia.
Jeżeli sieć jest trójprzewodowa pozostaje ominąć zabezpieczenie róznicówki i uziemić się z falownikiem do przewodu N. Wtedy upływność filtra falownika spływać będzie do N i różnicówka nie bedzie reagować. Ale zawsze jest haczyk. Gdy masę tak zasilanej maszyny połączysz z masą innego urządzenia właczonego do "normalnrgo" gniazdka to różnicówka powinna zadziałać.
Jeszcze o ominięciu różnicówki.
Maszynę okablowujesz normalnie, czyli L+N+PE odpowiednio do wtyczki maszyny. Natomiast "specjalne" jest gniazdko do którego podpinasz falownik gdyż w nim są przewody tylko L i N a kołek uziemienia podłączony jest do N. ( tak jak kiedyś było gdy nie stosowano różnicówek) Nie może to być gniazdko na końcu jakiegoś przedłużacza tylko gniazdko na stałe podłączone do przewodów instalacji domowej - tak aby wykluczyć możliwość zamiany przewodu L z N - można wykorzystać jedno z istniejących zwykłych tylko wymienić je na nowe z bolcem.
Jeżeli sieć jest trójprzewodowa pozostaje ominąć zabezpieczenie róznicówki i uziemić się z falownikiem do przewodu N. Wtedy upływność filtra falownika spływać będzie do N i różnicówka nie bedzie reagować. Ale zawsze jest haczyk. Gdy masę tak zasilanej maszyny połączysz z masą innego urządzenia właczonego do "normalnrgo" gniazdka to różnicówka powinna zadziałać.
Jeszcze o ominięciu różnicówki.
Maszynę okablowujesz normalnie, czyli L+N+PE odpowiednio do wtyczki maszyny. Natomiast "specjalne" jest gniazdko do którego podpinasz falownik gdyż w nim są przewody tylko L i N a kołek uziemienia podłączony jest do N. ( tak jak kiedyś było gdy nie stosowano różnicówek) Nie może to być gniazdko na końcu jakiegoś przedłużacza tylko gniazdko na stałe podłączone do przewodów instalacji domowej - tak aby wykluczyć możliwość zamiany przewodu L z N - można wykorzystać jedno z istniejących zwykłych tylko wymienić je na nowe z bolcem.
-
Zbych07

Czyli tzw zerowanie - miałem tak w starej chałupie z lat 80-tych.qqaz pisze:a kołek uziemienia podłączony jest do N. ( tak jak kiedyś było gdy nie stosowano różnicówek)
Myślałem o zrobieniu specjalnego przedłużacza ( 3 żyły ) wtedy jego wtyczka wkładana do gniazda z bolcem byłaby właściwie pozycjonowana.qqaz pisze:Nie może to być gniazdko na końcu jakiegoś przedłużacza tylko gniazdko na stałe podłączone do przewodów instalacji domowej
Ale tematu wymiany różnicówki też jeszcze nie odpuszczam.
Szkoda ,że nie jestem założycielem wątku ( brak przycisku pomógł