Mach 3 + CSMIO IP-M, problem z dużymi plikami

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
lukasz_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Mach 3 + CSMIO IP-M, problem z dużymi plikami

Post napisał: lukasz_ » 20 sie 2016, 21:32

Cześć,

mam następujący problem z dwoma maszynami opartymi o CSMIO IP-M + Mach 3.

Problem wyskakuje w momencie otwierania pliku który ma ponad 300-400 tysięcy linii, zaraz po generowaniu ścieżki, przełączaniu okien etc.
Sytuacja wygląda tak, że po wczytaniu programu, Mach generuje ścieżkę i na tą chwilę nieaktywne staje się połączenie sieciowe.
Tuż po wygenerowaniu ścieżki, wysyła sygnał do CSMIO (na ikonie połączenia sieciowego widać próbę ruchu w kierunku kontrolera), jednak ten nie odpowiada i otrzymuję komunikat "External ComLink Timeout".
W tym momencie połączenie jest przerwane i wymaga wyłączenia i włączenia macha od początku.

Można ustawić dłuższy czas, na nawiązanie komunikacji pomiędzy kontrolerem i machem, żeby to naprawić?

w obu maszynach, w których mam zainstalowany taki zestaw problem występuje. Wgrałem na próbę taki program do maszyny połączonej przez LPT i tam problem nie występuje.

W przypadku PikoCNC wszystko chodzi bez najmniejszego problemu.

Na razie radzę sobie z tym, wyłączając generowanie ścieżki, ale jeśli będę chciał coś podejrzeć - nie mam szans, a czasami zdarza się głupi błąd operatora i włączenie generowania ścieżki, co skutkuje resetem i ponownym bazowaniem.
A niestety mimo że kupowałem maszynę z enkoderami, to IP-M nie obsługuje bazowania na index i enkodery sobie wiszą bez sensu :)
a na mechanicznych krańcówkach dokładność bazowania nie jest wystarczająca, żeby kontynuować pracę bez problemu.

czy jest szansa to rozwiązać?
Na razie cofam się z wersją Macha 3 co kawałek - zgodnie z zaleceniami CS-LABu, ale to jest idiotyzm, żeby używać oprogramowania sprzed kilku lat, bo update powoduje błędy.

Chodzi mi chociaż o doraźne rozwiązanie tego problemu, bo już zdecydowałem że dedykowane rozwiązanie z faktycznym wsparciem technicznym (PikoCNC) będzie lepsze i będę przerabiał obie maszyny - żeby wszystkie miały ten sam system.
Ale to dopiero po dostawie kolejnych maszyn, kiedy obecne będą mogły na kilka dni "odpocząć" i będę mógł je przerobić.

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 21 sie 2016, 18:50

Zmiana PC,może lepsza grafika?
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 21 sie 2016, 20:30

Można tak skonfigurować, żeby po resecie byla pamietana pozycja. Nie trzeba wtedy ponownie bazować.
A blad o którym piszesz wystepuje także z malymi plikami.
Pozdrawiam.

Autor tematu
lukasz_

Post napisał: lukasz_ » 21 sie 2016, 23:00

lepi pisze:Można tak skonfigurować, żeby po resecie byla pamietana pozycja. Nie trzeba wtedy ponownie bazować.
A blad o którym piszesz wystepuje także z malymi plikami.
Pozdrawiam.
o widzisz! jak to skonfigurować?

[ Dodano: 2016-08-21, 23:02 ]
k-m-r1 pisze:Zmiana PC,może lepsza grafika?
Quad core, 4GB RAM i grafika 1GB - plik 300 tysięcy zadziała, ale 600 tyś do ponad 1 miliona wywala to samo.
więc nie jest to rozwiązanie.

poza tym pozostaje problem losowego błędu skryptu m3 - co skutkuje niewłączającym się wrzecionem na obróbkę. Czasami operator nie zdąży i po frezie. Na kilku różnych wersjach macha problem występuje średnio raz na tydzień/dwa.

Dlatego raczej dni macha są już policzone.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 23 sie 2016, 08:23

Jestem na urlopie wiec nie sprawdzę. Chyba gdzieś w konfiguracji plugina.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: dziabi3 » 03 wrz 2016, 11:44

lukasz_ pisze:poza tym pozostaje problem losowego błędu skryptu m3 - co skutkuje niewłączającym się wrzecionem na obróbkę. Czasami operator nie zdąży i po frezie. Na kilku różnych wersjach macha problem występuje średnio raz na tydzień/dwa.

Dlatego raczej dni macha są już policzone.
Kolego ten błąd niema prawa wystąpić w poprawnie zainstalowanym Mach3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miałem już z tym do czynienia i o ile dobrze pamiętam (kurcze mogę się mylić - starość nie radość) to za ten problem jest winne spolszczenie Mach3.
Zainstaluj jeszcze raz Mach3 w wersji 03.043.022 , nie używaj starego XML i nie używaj spolszczeń a wszystko będzie zapitalac równo.

[ Dodano: 2016-09-03, 11:46 ]
lukasz_ pisze:Na razie radzę sobie z tym, wyłączając generowanie ścieżki, ale jeśli będę chciał coś podejrzeć - nie mam szans, a czasami zdarza się głupi błąd operatora i włączenie generowania ścieżki, co skutkuje resetem i ponownym bazowaniem.
Kolego sam sobie odpowiedziałęś , masz za słaby komputer.

Kup, pożycz kompa co ma i3 2GB ram i przetestuj.
Pamiętaj aby wyłączyć analizowanie macrVB podczas ładowanie gcodu.

[ Dodano: 2016-09-03, 11:49 ]
lukasz_ pisze:A niestety mimo że kupowałem maszynę z enkoderami, to IP-M nie obsługuje bazowania na index i enkodery sobie wiszą bez sensu
Wiszą bez sensu bo CSMIO/IP-M nie obsługuje bazowania na index.
CSMIO/IP-M posiada tylko procesor STM32 a CSMIO/IP-S i CSMIO/IP-A posiadają dodatkowo procesor FPGA który zajmuje się obrabianiem szybkich sygnałów (miedzy innymi index).

Bazowanie na index wspierają serovo drivery simDrive.
Aby to wykonać należy puścić sygnał krańcówki bazowej przez simDrive.

[ Dodano: 2016-09-03, 11:51 ]
lukasz_ pisze:Quad core, 4GB RAM i grafika 1GB - plik 300 tysięcy zadziała, ale 600 tyś do ponad 1 miliona wywala to samo.
więc nie jest to rozwiązanie.
To wcale nie jest taki szybki komp.
Grafika niema tu nic do rzeczy, bo Mach3 do generowania podglądu używa procesora a nie grafiki.
I dlatego wyłączenie podglądu pomaga przy ładowaniu dużych plików.
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

Autor tematu
lukasz_

Post napisał: lukasz_ » 06 wrz 2016, 21:25

dziabi3 pisze:
Kolego ten błąd niema prawa wystąpić w poprawnie zainstalowanym Mach3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miałem już z tym do czynienia i o ile dobrze pamiętam (kurcze mogę się mylić - starość nie radość) to za ten problem jest winne spolszczenie Mach3.
Zainstaluj jeszcze raz Mach3 w wersji 03.043.022 , nie używaj starego XML i nie używaj spolszczeń a wszystko będzie zapitalac równo.
taaak. już słyszałem to wszystko nie raz.
Nigdy w życiu nie instalowałem spolszczenia macha - więc to można wykluczyć.
Macha instalowałem w wersjach różnych, z 03.043.022 włącznie - teraz mam go na dwóch maszynach.
Za każdym razem komputer na XP jest w 100% dedykowany do macha, to oznacza że poza systemem nie ma tam kompletnie nic. Wywalone karty dźwiękowe, sieciowe etc.
System nigdy w życiu nie był podłączony do sieci - zero obciążenia.
Ustawienia też robię za każdym razem ręcznie z printscreenów.

i du**.

Generalnie nauczyłem się już, że w kombinacji Mach 3 + CSMIO, zawsze wszystko co się dzieje jest moją winą :)
tak wynika z kontaktów ze wsparciem technicznym - mimo iż problem ze startowaniem wrzeciona jest opisany w sieci niejednokrotnie i nie udało się go do końca wyeliminować.

Miałem już sytuację, że maszyna gubiła kroki po kilku godzinach pracy. Im dłużej pracowała, tym bardziej.
Wykluczaliśmy wszystko - zgodnie z zaleceniami. Od prądu (wszystkie maszyny chodzą pod onlineowymi UPSami, więc mają idealny prąd z baterii), przez ekranowanie wszystkich przewodów, ekranowane peszle, różne komputery, nowy silnik w osi która gubiła krok, nowy sterownik tego silnika, aż do wymiany CSMIO - co w 100% załatwiło problem.
Co ciekawe CSMIO które u nas robiło bałagan, pojechało do producenta i reklamacja została odrzucona. Ale wróciło nowe a nie to samo (z zaznaczonym punktem na obudowie, z ciekawości czy będzie wymiana).

Tak jak napisałem - na szczęście dni kombinacji CSMIO + Mach3 są już u mnie policzone, bo jak się okazuje można w branży liczyć na wsparcie i faktyczne pochylenie się nad problemami, zamiast standardowego "to na pewno komputer, prąd w gniazdku, użytkownik, czy krzywa kostka na podjeździe do firmy".

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 08 wrz 2016, 00:03

Coś mi się zdaje że coś troszkę podkoloryzowałeś twoja sytuacje z wsparciem technicznym z CS-LAB. Twierdzę tak bo ich znam i tacy to oni nie są okrutni.

Zachęcam do ochłonięcia i kontaktu z nimi. Jak masz problem to ci na pewno pomogą i z tego słyną.

Kolego na wsparcie do chłopaków z CSL-LAB dzwoni tylu ludzi z tak przedziwnymi problemami przeważnie nie związanymi z CSMIO że trudno to wszystko spamiętać.

Czasami mogli by olać klienta z problemami nie związanymi z CSMIO ale tego nie robią.

Jak chcesz coś załatwić to musisz męczyć aby zapamiętali cie i twoją historie.
Wiem że jeśli ktoś zgłasza problem to do skutku jest on drążony.
Jak nie odzywasz się ty to problem zostaje uznany za rozwiązany.

Odnośnie problemu z wrzecionem to coś mi świta.
Pokaz jak ustawiłeś zakładkę spindle setup i napisz czy coś majstrowałeś w makrach m3 i m4 ?

Z tego co pamiętam to jeden klient już u nich miał taki problem tylko mam zaćmienie co wtedy było przyczyną.

A wymieniony kontroler miałeś pewnie profilaktycznie.
Wiem że czasami jak nie mogą wywołać tego samego problemu co spotkało klienta to wymieniają na nowy kontroler a stary albo jest testowany do skutku albo idzie do utylizacji.

Wiem że raz na kilkanaście tysięcy kontrolerów zdarza się taki który ma np fabryczną niedoróbkę w samym PCB (uszkodzona przelotka miedzy warstwami, a są 4).
Tego nie da się wykryć bo podczas testów jest ok a jak się u klienta pogrzeje kilkaset godzin to jest zonk)

Na koniec powiem jedynie że chłopaki z cs-lab mają napisany nowe oprogramowanie sterujące z profilem krzywej S i z paroma algorytmami poprawiającymi dynamikę.
Z tego co widziałem na własne oczy to różnica miedzy Machem a ich softem jest nie do opisania. Zero stuków , dokładność taka jak podasz w mm i tempo pracy o wiele lepsze.

Za 3 miesiące premiera wraz z nowym pluginem Mach4.

Autor tematu
lukasz_

Post napisał: lukasz_ » 08 wrz 2016, 19:36

Niestety nie koloryzowałem.
Poprosiłem o wydłużenie czasu oczekiwania na komunikację z Machem (External Link Timeout) - co załatwiłoby u mnie sprawę w 100% i nie byłoby problemu.
Dwukrotnie odmówiono, ze względów bezpieczeństwa.
OK, rozumiem - w mojej sytuacji to po prostu wyklucza zastosowanie takiej kombinacji z zastosowania w obecnych czy przyszłym maszynach.

Nie chce mi się męczyć nikogo, bo sam też nie mam na to czasu. Zdaję sobie sprawę, że takie problemy wynikają z tego, że oni dostosowują swój sprzęt do istniejącego, uniwersalnego rozwiązania i to samo stwarza wiele podobnych sytuacji.

W makrach nie robiłem kompletnie nic. Po prostu średnio raz w miesiącu nie rusza i tyle. Problem jest znany na zagranicznych forach i nie znalazłem rozwiązania.

Kontroler nie był wymieniony przez nich. Producent mojej maszyny miał kupiony dla kolejnego klienta i siedział u mnie cały dzień, żeby dojść do tego co daje taki błąd. Zmienialiśmy kontroler silnika, zmienialiśmy silnik, sprawdziliśmy na okoliczność luzów i wszystko co się dało.
Dopiero wymiana CSMIO na to nowe, które miał, załatwiła sprawę raz na zawsze, a tamto wysłał na gwarancję. Został obciążony jakąś tam kwotą za sprawdzenie tego i stwierdzono że kontroler jest sprawny. Ale dostał nowy.

Nie mam żalu do nikogo - wszędzie może się problem pojawić. Tylko kwestia sposobu rozwiązania problemu.
Dla mnie to akurat ważne, bo mam w firmie 3 obrabiarki które pracują na dwie zmiany i na tak głupim problemie straciłem kilkakrotnie więcej niż ten kontroler jest wart.
A w najbliższym czasie kupujemy kolejne dwie - wyciągam wnioski z trzech jakie mam i teraz wybieramy rozwiązanie dużo bardziej świadomie.

Co do ich oprogramowania sterującego - to może być porządne rozwiązanie. Moim zdaniem tam, gdzie jeden producent robi sprzęt i oprogramowanie jako jeden system - będzie to lepsze rozwiązanie.
Moje krótkie dotychczas obcowanie z Piko potwierdza tą tezę w 100%.

pozdrawiam

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 08 wrz 2016, 21:52

Sam pisałeś że wyłączenie podglądu załatwia u ciebie sprawę.
Świadczy to o zbyt małej wydajności komputera co powoduje zamulenie komunikacji sieciowej. Osobiście ładuje do Macha pliki po kilkanaście megabajtów i jeszcze ani razu nie było z tym problemu ale ja używam kompa z prockiem i3.

Sprzedają oni rocznie kilka tysięcy kontrolerów na cały świat i gdyby problem był powszechny to czas byłby wydłużony.

Podeślij im gcod do sprawdzenia wraz z kopią Mach3, niech sprawdzą na swoim sprzęcie.

Uwierz mi ze do nich zgłaszają się ludzie z tak dziwnymi pomysłami zmian w pluginie że sobie nie wyobrażasz. Chcą indywidualnych zmian bo coś tam się dzieje a potem się okazuje że problem był gdzie indziej.
Dlatego nie możesz robić tak ze odzywasz się do nich dwa razy i żądasz zmian gdzie oni twierdzą że to nie w tym leży problem a potem opisywać to na forum.

Naprawdę nie chce mi się wierzyć że tak cie potraktowano bo to do nich nie pasuje !!!
Znam ich bardzo dobrze i wiem że coś się nie dogadaliście bo zawsze idą na rękę klientowi.
Zapytam się ich czy pamiętają taką sprawę i czy to tak tragicznie wyglądało jak opowiadasz , bo coś mi się zdaje że to wielkie nie porozumienie.

Pokaż te ustawienia co cię prosiłem, mam do czynienia z Machem tyle ze aż mi się chce rzygać i jeszcze ani razu nie było problemu z wrzecionem.

Ustawienia w zakładce "Spindle setup" mają ogromne znaczenie bo zarządzają one flagami wrzeciona.

Na koniec muszę ci trochę utrzeć nosa :razz:
Piszesz że straciłeś przez przestoje maszyny o wiele więcej niż jest wart ten kontroler.
To czum nie masz zapasowego kontrolera na półce skoro masz aż trzy maszyny ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”