Panele ozdobne MDF (architectural mdf panels

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
tom_ucw
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Panele ozdobne MDF (architectural mdf panels

Post napisał: tom_ucw » 02 wrz 2016, 18:29

Witam ,
Dostałem propozycję/pytanie, czy jestem w stanie coś takiego zrobić? Moja odpowiedz była oczywista "jasne że tak" (ponieważ chciałem pozyskać nowego klienta). No i teraz zaczynają się małe schody, a mianowicie jak to zrobić? W załączniku dodaje zdjęcia. Nie wiem jak takie panele profesjonalnie się nazywają.Nie wiem czy juz był taki temat ( jeżeli tak to proszę mnie nakierować?
Jakim programem najlepiej to zrobić? Ja mam na swojej maszynie woodwop5, pytając producenta powiedzial mi ze na tym zajmie mi to tydzien napisanie samego programu. Do tej pory wszystko co potrzebuje robie na autocad zapisuje w .DXF następnie konwertuje na .MPR.
Nie mam "wizji" na zrobienie tego w AutoCad.
Dysponuje także Alhacam i Aspire z tym że umiejętności brak...

z gory dziekuje za pomoc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kubus838 » 02 wrz 2016, 19:56

Witam

W alphacam i aspire można to zrobić ze zdjęcia. W pozostałych cad-ach mozna to zrobić rysując z "ręki". O i cała filozofia.

robert

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: barola » 02 wrz 2016, 20:58

tu masz link jak to zrobić w artcam-ie

Autor tematu
tom_ucw

Post napisał: tom_ucw » 02 wrz 2016, 21:12

kubus838 pisze:Witam

W alphacam i aspire można to zrobić ze zdjęcia. W pozostałych cad-ach mozna to zrobić rysując z "ręki". O i cała filozofia.

robert
kubus838 -
bardzo lubię takie odpowiedzi, dzięki ... ooo i wielkie dzięki, że nie pojechałeś po mnie , że idiotyczne pytanie itd przecież to jest takie oczywiste ...przecież w przedszkolu o tym uczą ... naprawdę wielkie dzięki !!!
Zrób ten program z "ręki" w woodwop5, jak zrobisz padne u Twych mądrych stóp i oddam Ci pokłon !!!
po co jest to forum przecież wszystko jest taaaaakie proste... o i cała filozofia

[ Dodano: 2016-09-02, 21:22 ]
barola pisze:tu masz link jak to zrobić w artcam-ie
juz to widziałem - nie mam ArtCam, pozostaje mi na tym się wzorować - niemniej jednak wielkie dzięki za chęć pomocy!

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 02 wrz 2016, 21:26

ale sorry alphacam i aspire w jakimś celu zakupiłeś?, nie mały wydatek, nawet spory, kupiłeś ze zbędnych miedziaków czy tez przypadkowe kopie? masz w ogóle pp do swojej maszyny? Program prosty do bólu, wystarczy oscylacja i różne posuwy żeby "faktura" ciekawie wyglądała, do ogarnięcia jednym narzędziem, taka tez cała filozofia, nie ogarniasz oprogramowania zainwestuj w wyszkolonego pracownika lub chociaż setki "samouczków" na necie zacznij oglądać lub książki se kup, bzdurnych pytań zadawać nie będziesz i może innych użytkowników forum obrażać nie będziesz. Sarkazm zostaw dla siebie, w niczym nie pomaga.
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
tom_ucw

Post napisał: tom_ucw » 02 wrz 2016, 22:08

dance1

mam rozumieć, że jak Ty nabywasz program to juz na po zainstalowaniu wiesz o nim wszystko. Jeżeli czegoś nie wiesz to zatrudniasz pracownika który wie wszystko...( może nie wszyscy są w tak komfortowej pozycji jak Ty...)

tak mam pp do swojej maszyny.

Nie doczytałem regulaminu tego forum w którym najwidoczniej umknęła mi kwestia zadawania tylko mądrych/trudnych pytań. mojej uwadze również umknął wyznacznik poziomu ktory trzeba zachować aby zadawać tylko "mądre" pytania.
Dziwi mnie fakt, że przy innych pytaniach (dla mnie prostych) to jest zachowana pełna powaga i wyrozumiałość dla pytającego.

Nie qmam ... Jeżeli siedzą tutaj sami guru i wiedzą wszystko... zamiast klarownej odpowiedzi i pomocy w danej materii trzeba wyśmiać zjechać i zamiast odpowiedzi na forum to odesłać do szkoły ... bo tu jest elita cnc
jaka jest idea forum ???
Pisałem też, że jeżeli był ten temat poruszany to proszę żeby mnie nakierować.
Do kolejnych czytających : Jeżeli jesteś mądralą i chcesz mnie zjechać za głupie i no przecież błahe pytanie to po prostu pomiń/olej temat i nie pisz nic...

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 02 wrz 2016, 22:10

Tak jak kolega dance1 napisał - masz oprogramowanie które troche kosztowało. Nie wnikam w to czy to oryginał czy kopia. Ale wypadałoby się nauczyć jego obsługi a nie ściemniać.

Druga sprawa, że robisz to dla klienta cyt:

" Moja odpowiedz była oczywista "jasne że tak" (ponieważ chciałem pozyskać nowego klienta). No i teraz zaczynają się małe schody, a mianowicie jak to zrobić?"

i dlatego szukasz frajera który to za Ciebie zrobi?

Jest taka zkładka "zlecenia" i może tam się ogłosisz ktoś to zrobi a Ty zapłacisz odpowiednią sume i będziesz wtedy ściemniał przed klientem jaki to z Ciebie fachura. Ale jak zdażyłem zrozumieć po Twojej wypowiedzi to Ty chcesz zrobić robote której nie potrafisz i wziąć za to kase? Czyli chcesz zjeść jabłko i mieć jabłko? To forum słuźy do pomocy w nauce a nie w bezczelny sposób robienie z ludzi idiotów.

Proponuje najpierw zadawać pytania dotyczące obsługi oprogramowania które masz. Albo w zakladce "zlecania" kto to zrobi i za mnie i za ile.

robert

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 02 wrz 2016, 22:20

tom_ucw
a wiesz co, taki standard z forum branżowych powinien być zaczerpnięty pytasz co jak zrobić w jakimś oprogramowaniu zapodaj potwierdzenie licencji. :razz:
Ponad rok na 2 ploterach (chińskich) board-y tego typu po 10-12h/dzień trzepałem bez "wielkiego" oprogramowania także dziwi mnie fakt Twojego softu a braku minimum (bardzo) minimum umiejętności, toć to bzdura do zrobienia. Guru se pomaga komu chce, szczekającym najmniej :lol:
No i już jak prosisz nic nie napiszę.
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
tom_ucw

Post napisał: tom_ucw » 02 wrz 2016, 22:22

Ojjjj, no tak ... jedno pytanie i już zacząłem wszystkich wykorzystywać...

Nie miałem na celu nikogo obrażać ani szukać frajera !!!!
Zapłaciłem dziewczynie za program ale go nie dostałem i mam z nią utrudnioną komunikację.! (z dużym opóźnieniem odpowiada na moje emaile i dalej nic)
Jeżeli mam problem, chcę go wyeliminować. W tym przypadku jest owa dziewczyna.

Napisałem - jeżeli było to gdzieś proszę o przekierowanie na dany temat.

Nie napisałem, że potrzebuje kogoś kto mi za free zrobi ten program !

ale tez nie oczekiwalem ze dostane same odpowiedzi w stylu " no przeciez to jakis zart to jest takie proste..." wszystko jest proste jak wiesz jak to zrobic. ludzie w kosmos lataja ...
Nie stoje za dobrze ze zleceniami na chwile obezna i lapie sie wszystkiego co moge, czy postąpiłbyś inaczej na moim miejscu? Powiedziałbyś mam maszynę mam software ale nie wiem jak to zrobić ...
nie prosze pana nie biore tego zlecenia bo nie wiem jak to zrobic ...

[ Dodano: 2016-09-02, 22:41 ]
dance1 pisze:tom_ucw
a wiesz co, taki standard z forum branżowych powinien być zaczerpnięty pytasz co jak zrobić w jakimś oprogramowaniu zapodaj potwierdzenie licencji. :razz:
Ponad rok na 2 ploterach (chińskich) board-y tego typu po 10-12h/dzień trzepałem bez "wielkiego" oprogramowania także dziwi mnie fakt Twojego softu a braku minimum (bardzo) minimum umiejętności, toć to bzdura do zrobienia. Guru se pomaga komu chce, szczekającym najmniej :lol:
No i już jak prosisz nic nie napiszę.
nie szczekałem na nikogo...

pewne rzeczy ktore sa dla Ciebie śmiesznie proste dla innych moga być chwilowym problemem... istnieje prawdopodobieństwo, że sa tematy w których ja mógłbym Ci pomóc ...
Mam tez oddzielny komp. na którym jest Microvellum nabyłem z maszyną.Z tym że jak juz wczesnej wspominałem do tej pory robiłem wszystko na Autocad z późniejszym transferem itd Na to co robiłem wystarczało mi to aż nad. Nie miałem ani czasu ani potrzeby zgłębiania reszty oprogramowania.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 04 wrz 2016, 10:32

tom_ucw pisze:Ojjjj, no tak ... jedno pytanie i już zacząłem wszystkich wykorzystywać...
Ale to tak zabrzmiało.
tom_ucw pisze: Nie miałem na celu nikogo obrażać ani szukać frajera !!!!
Ty w dalszym ciągu nic nie rozuniesz lub nie chcesz zrozumieć. Żeby to zrobić czego się podjąłeś nie ma rozwiązania które można napisać w trzech zdaniach. Trzeba z Tobą usiąść przejść przez więkoszość funkcji oprogramowania aby osiągnąć zamierzony cel. Wchodząc tu na forum myślałeś, że ktoś Ci to zrobi tak przy okazji i nie będziesz musiał ponosić zadnych kosztów - a tu zonk. Taka jest prawda.

Jeżeli nie potrafisz obsługiwać swojego oprogramowania to masz dwa rozwiązania. Pierwsze to skorzystać z tutoriali, a to jest czasochłonne. Drugie zatrudnić, zlecić to osobie która to potrafi i napewno nie zrobi tego za darmo - i to jest chyba głównym powodem Twojego oburzenia. Ale skoro "chlapnąłeś" klientowi to się teraz martw. Czyli przyjąłeś pospolite rozwiązania - powiesz klientowi wszystko aby tylko zlecił Ci robote za którą dostaniesz kase, a to że tego nie umiesz zrobić to się juz wogóle nie martwileś.

tom_ucw pisze: Zapłaciłem dziewczynie za program ale go nie dostałem i mam z nią utrudnioną komunikację.! (z dużym opóźnieniem odpowiada na moje emaile i dalej nic)
Jeżeli mam problem, chcę go wyeliminować. W tym przypadku jest owa dziewczyna.
W tej kwesti to raczej nicht Ci nie pomoże. Poprostu "owa dziewczyna" podeszła do tematu dokładnie tak jak TY. Czyli: trafiła kosa na kamień.
tom_ucw pisze: Napisałem - jeżeli było to gdzieś proszę o przekierowanie na dany temat.
No przecież chyba ktoś Ci napisał o youtubie i gogle.
tom_ucw pisze: Nie napisałem, że potrzebuje kogoś kto mi za free zrobi ten program !
Mówiąc w prost. To jak to sobie wyobrażasz?
tom_ucw pisze: ale tez nie oczekiwalem ze dostane same odpowiedzi w stylu " no przeciez to jakis zart to jest takie proste..." wszystko jest proste jak wiesz jak to zrobic. ludzie w kosmos lataja ...
Nie stoje za dobrze ze zleceniami na chwile obezna i lapie sie wszystkiego co moge, czy postąpiłbyś inaczej na moim miejscu? Powiedziałbyś mam maszynę mam software ale nie wiem jak to zrobić ...
nie prosze pana nie biore tego zlecenia bo nie wiem jak to zrobic ...
Większość ludzi postąpiłaby w ten sposób, że zaczeła by robić ten element samemu w posiadym oprogramowaniu, a tylko pytała jak użyć poszczególnych funkcji. Efekt byłby taki, że zlecenie zostało by wykonane i zaplacone. A napewno nauka byłaby bezcenna.

A jakich odpowiedzi oczekiwałeś, że ktoś Cie przeprowadzi "za rączkę" przez program krok po kroku. Pewnie, że wszystko jest proste jak to umiesz zrobić. Ale najpierw trzeba sie tego nauczyć. Ludzie bardzo czesto uczą się latami teoretycznie i praktycznie. Ci ludzi w ten sposób zarabiają tak na chleb. A Ty chciałbyś, żeby ktoś to zrobił za Ciebie - bo tak w rzeczywistości będzie. Czyli reasumując, człowiek który uczy się pare lat zrobi to za Ciebie za tzw. free bo ty masz trudności ze zlecaniami. A pomyślałeś dlaczego masz problem ze zlecaniami.

Najbardziej irytujące jest takie żebranie o nieodpłatną pomoc w stworzeniu gotowego produktu za który ktoś zapłaci. Inaczej by to wygladało jakbyś się spytał jakiego freza uzyć aby te produkty wygladały nienagannie. A Ty piszesz: pomóżcie mi to zrobić bo klient obedrze mnie ze skóry i nic nie zarobie - czywiscie cytując w dużym srócie. I na co liczyłeś?

I TO SIE NAZYWA ROBIENIE Z LUDZI FRAJERÓW!

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”