TSA 16 / 160 1954r - Jak to jest ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Też nie widziałem innych producentów i prawie na pewno nie było.zibi201 pisze:TSA-16 chyba powstawała tylko w ZM Wrocław i ZDZ Poznań. Nie spotkałem się nigdy z innymi. Były jednak produkowane bardzo długo i pewnie się różnią między sobą.
W zasadzie nie ma wielu wariantów tokarki. Jedyną znaną mi istotną zmianą było wprowadzenie łożyska stożkowego 30205 w miejsce kulkowego 6205 na wrzecionie i 6202 w miejsce 6002 na wałku pośrednim wrzeciennika.
Widziałem też zdjęcia tokarki na których śruba pociągowa była na stałe połączona z wyjściem ze skrzynki Nortona, bez sprzęgła kłowego.
-
- Posty w temacie: 2
Podepnę się pod temat, co to za tokarka..? Korpus wygląda jak TSB-16, ale.. no właśnie, tak jakby brakuje większości bebechów..
Była taka wersja, czy to graty z TSB-16 przed kompletną obróbką i wykorzystane przez kogoś?
http://olx.pl/oferta/tokarka-CID619-IDh ... f9d8fd2538
Była taka wersja, czy to graty z TSB-16 przed kompletną obróbką i wykorzystane przez kogoś?
http://olx.pl/oferta/tokarka-CID619-IDh ... f9d8fd2538
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Posty w temacie: 2
No właśnie "zmodernizowana" nie jest, bo wygląda jak maszynka złożona z obrobionego łoża i wrzeciennika, a reszta elementów wygląda jakby to były odlewy przed obróbką mechaniczną.
Brak otworów na dźwignie itd.
Mam TSB 16, "pełną wersję":D, także stąd moje pytanie o tą z OLX, zastanawiało mnie czy była produkowana jako wersja produkcyjna jak to napisał rc36 czy to czyjaś wydumka z dostępnych w słusznych czasach części, nie koniecznie do końca obrobionych.
W końcu na OLX bywają np nieobrobione odlewy WS-15 itp.
Brak otworów na dźwignie itd.
Mam TSB 16, "pełną wersję":D, także stąd moje pytanie o tą z OLX, zastanawiało mnie czy była produkowana jako wersja produkcyjna jak to napisał rc36 czy to czyjaś wydumka z dostępnych w słusznych czasach części, nie koniecznie do końca obrobionych.
W końcu na OLX bywają np nieobrobione odlewy WS-15 itp.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ja mam wersję z ZDZ Poznań na wrzecionie łożysko oporowe i stożkowe. Brak sprzęgła na śrubę pociągową. Moja maszyna ma na tabliczce znamionowej wybity rok 1959. Posiadam dokumentację techniczno ruchową którą otrzymałem od ZDZ Poznań parę lat temu. W mojej wersji dokumentacji są rysunki techniczne wykonawcze części takich jak Panewka wrzeciona, koło zębate nawrotnicy, czy śruby pociągowe.