Termoformierka-podstawy budowy

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Davido_olawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Davido_olawa » 24 wrz 2007, 18:15

Dzięki za pomoc
Mam ostatnie pytanie(na dzień dzisiejszy)
Jak radzicie zrobić zagięcia na bokach gotowego elementu gdzie będzie wsuwany karton
Obrazek
i na koniec wszystko będzie zabezpieczone zszywaczami

De profundis clamo ad Te, Domine

Tagi:

Leszek_Z
Posty w temacie: 1

Post napisał: Leszek_Z » 24 wrz 2007, 20:43

To jeszcze ja zapytam sznownych Kolegów -ile kosztuje taka folia do termoformowania?
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 24 wrz 2007, 22:13

Davido_olawa pisze:Dzięki za pomoc
Mam ostatnie pytanie(na dzień dzisiejszy)
Jak radzicie zrobić zagięcia na bokach gotowego elementu gdzie będzie wsuwany karton

i na koniec wszystko będzie zabezpieczone zszywaczami
formatke najpierw sie nagrzewa az do uplastycznienia wzdluz lini giecia a nastepnie recznie zagina. do tego celu sluzy blat z wyzlobieniem w ktorym jest naciagniety drut oporowy zaczepiony na koncach. nastepnie zagina sie to do metelowej listwy. uzywa sie tej metody nawet przy wiekszej produkcji, bo miejscowe nagrzeanie nawet grubego tworzywa trwa doslownie pare sekund.
jednak jesli to mozliwe, to ja bym na twoim miejscu po prostu zszywal to zszywaczem.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Autor tematu
Davido_olawa
Posty w temacie: 6

Post napisał: Davido_olawa » 25 wrz 2007, 17:40

Mam pytanie odnośnie grzania płyty z materiału PET do jakiej temperatury powinna być nagrzana płyta? I chciałbym sprawdzać temperature płyty pirometrem czy pirometr nie będzie przekłamywał temperatury z powodu przezroczystości materiału?

[ Dodano: 2007-10-05, 00:12 ]
Pompa już zakupiona(model BL-8P firmy Unitra).Zamierzam jeszcze ją wyposażyć w filtr powietrza.Ma ktoś może pomysł na szybkie wkładanie i zdejmowanie foli PET z termoformierki?Na filmach widać jak ludzie mocują je za pomocą spinaczy lub śrub ale jest to dość wolny proces...
De profundis clamo ad Te, Domine

galon
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: galon » 17 paź 2007, 17:42

zrób układ podgrzemający taśmę po rozwinięciu z rolki i umieść go bezpośrednio przed formą zrób pokrywkę która będzie się zamykać nad formą-zagrzewasz podciągasz nad formę zamykasz włączasz podciśnienie czekasz aż ostygnie (w tym czasie podgrzewa ci się następny fragment foli )podnosisz pokrywkę podciągasz o długość formy i tak wkoło aż ci się znudzi -- na końcu formy można zamontować nożyk np od heblarki drugi do pokrywki i przy zamykaniu poprzednie formowanie będzie odcinać !!!!zalecam ostrożność bo palcami też nie pogardzi :wink:
cnc to może nie będzie ale proste szybkie i skuteczne
pozdrawiam

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 25 mar 2009, 12:34

Podłączę się pod temat. Chciałem metodą termoformowania z grubej płyty ( np 4 mm ) robić chełm na tej formie. Forma oczywiście w trakcie.
Wysokość ok 22 cm.

Obrazek

Jakie szanse na formowanie tego jeśli sam skonstruuję sprzęt to termoformowania tzn. pompę prózniową będę musiał zbudować z kompresora lub po prostu podłączyć na ssanie zbiornik do kompresora o wydajności 1300 l/min ( bo taki akurat mam ). Zbiornik mogę dać np 70 litrów lub kilka takich. Czy kompresor wogóle się nadaje na pompę prózniową ?
Drugi problem to grzanie płyty ( też musi być tanio ). Czy grube płyty wystarczy grzać w komorze, czy musi być obieg gorącego powietrza przy grzniu spiralami ?
Jaka moc grzałek ?

Jakie wymiary płyty minimum muszą być ? Podstawa tego ma ok 30 cm na 25 cm.

Potrzebuje wykonać tego kilka sztuk narazie. Skłonny bym był na początek dać to komus na maszynę do zaformowania, abym mógł wprowadzać poprawki w formie - jakies otwory i łagodniejsze załamania jesli potrzebne. Jeśli jest ktoś kto się tym zajmuje z okolic Pajęczna - Radomska proszę o kontakt na PW.

b_j

Post napisał: b_j » 25 mar 2009, 22:37

witam,

widze ze kolega hełm do piaskowania próbuje zmajstrowac. ;D ... czy to sie opłaci ??? a co so sprzedazy to wydaje mi sie ze moze byc lipa bo potrzeba odpowiednie atesty.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 26 mar 2009, 08:59

b_j - kilka sztuk jestem w stanie sprzedać, jednak chcę mieć dla siebie, podejrzewam że to z plastiku się prędzej czy później przedziurawi mimo dużej grubości, dlatego niech forma leży. Mógłbym używać tej formy jako hełmu, ale jest za ciężka bo blacha od 2 mm do chyba 8 - tylko sobie przymierzam.
Jakbyś zobaczył na allegro jakie maski do piaskowania sprzedają - poprzerabiane z masek spawalniczych, jakiesz szyte ze szmaty z szybką, jakie oferuja razem z chińskimi piaskarkami - szkoda gadać - takiego nie kupię, a zamiast kupować np Resa wolę tą kasę zainwestować w ramę i co tam jeszcze do termoformierki. Wykonanie tej formy zajęło mi kika godzin, dopracowanie w postaci otworów to dopiero po prubach formowania, jeszcze ten karb u góry co będzie w nim wąż nie jest rónwy, ale ogólnie koszty zerowe poniosłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”