Tokarko-frezarka?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 24 wrz 2007, 10:00

Witam.
Niestety falownik sam jako taki nie będzie realizował "jeśli chce się nacinać np. gwinty cnc, sterować także predkością obrotową." - musi być jakieś sprzężenie zwrotne.
Można to zrealizować poprzez np serwonapęd+ serwo lub serwo z resolwerem + falownik z możliwością podłączenia resolwera. (ja w przeróbce swojej tokarynki będę stosował serwo 3,9kW z resolwerem jako napęd wrzeciona i serwa AC 1,5kW do napędu osi :-) )
Pozdrawiam

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Tagi:

Autor tematu
PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 24 wrz 2007, 10:46

paulg pisze:Witam.
Niestety falownik sam jako taki nie będzie realizował "jeśli chce się nacinać np. gwinty cnc, sterować także predkością obrotową." - musi być jakieś sprzężenie zwrotne.
Można to zrealizować poprzez np serwonapęd+ serwo lub serwo z resolwerem + falownik z możliwością podłączenia resolwera. (ja w przeróbce swojej tokarynki będę stosował serwo 3,9kW z resolwerem jako napęd wrzeciona i serwa AC 1,5kW do napędu osi :-) )
Pozdrawiam
Witam,
oczywiście :). Ja czytałem o rozwiązaniu poprzez umieszczenie tarczy z otworem i jakimś miernikiem 'opto', żeby zaczytywać aktualną prędkość obrotową - i po jej zmierzeniu sterować już falownikiem. Czyli falownik to dopiero 1/2 rozwiazania :). Pozdraiwam, Piotr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”