blasterpl pisze: Po co zatem jest opcja ustawiania "0" materiału (czyli bazy materiału) na dole , skoro program przy obliczaniu trajektorii za bazę przyjmuje gore materiału

Uważam ze to jest nie logiczne i jest to dość poważna wada programu.
No właśnie, też mnie to swego czasu zastanawiało, ale wydaje mi się (podkreślam słowo "wydaje") , że chodzi tu o prawidłowe ustawienie ścieżek maszynowych przy niektórych postprocesorach.
Dlaczego tak myślę ?
Otóż CAM o którym wspominałem, to
WoodWop.
Jest to CAM sterujący maszynami do drewna firmy Homag.
Jeśli wygenerowałem obróbki dla tej maszyny, a zero materiału w Artcamie miałem na górze/dole (już nie pamiętam) , to po załadowaniu tych obróbek do Woodwop-a okazywało się, że lądują w całości na górze materiału, czyli że ich podstawa jest na wysokości/grubości materiału, czyli nieprawidłowo.
Oczywiście można było zrobić korektę w Woodwopie, ale wymagało to nieco gimnastyki + trzeba było pamiętać, że to jest "oszukanie" programu i wszystkie inne obróbki również trzeba było przystosować do tej jednej generowanej z Artcama, a co za tym idzie, nie była to komfortowa sytuacja.
Podejrzewam, że właśnie po to jest możliwość ustawiania zera materiału na dole, żeby uniknąć w/w problemów, a przecież Artcam ma chyba ze 100 (jak nie więcej) postprocesorów od przeróżnych maszyn, więc może się zdarzyć, że któraś z nich będzie (jak rzeczony WoodWop) potrzebowała takiego, a nie innego ustawienia zera materiału.
Czy jest jak wyżej napisałem .... nie wiem, ale wydaje mi się, że może tak być.