Frezarka CNC na SANKYO PJJQ167ZA-S, PJJQ170ZA-S

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
exequtor
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Frezarka CNC na SANKYO PJJQ167ZA-S, PJJQ170ZA-S

Post napisał: exequtor » 01 maja 2016, 19:27

Buduję pierwszą frezarkę CNC, planuje wykorzystać części ze starej drukarki: silniki i część mechaniki.
Wpadły mi w ręce dawca w postaci starego faksu zawiera dwa silniki krokowe o oznaczeniach:

MSCMO48P02 6Z17
PJJQ167ZA-S (6 przewodów)

PJJQ170ZA-S MSCS048D98
SANKYO JAPAN 6Z24 (5 przewodów)

Niestety nie potrafiłem dotychczas znaleźć informacji o parametrach samych silników (napięcia itp.). Zasilacz dawcy podaje 35,8V i 5V (to zapewne do sterowania układami na płytce, komunikacji z LPT).
Chciałbym wykorzystać silniki do budowy małej frezarki CNC sterowanej z LPT programem LinuxCNC.

Potrzebuje podpowiedzi najlepiej w postaci schematu jak te silniki podłączyć do portu LPT. Zakładam że układ oparty na ULN2003 z zakresem do 24V może być za słaby do tych silników. Chyba że się nadaje?
Obrazek

Oczywiście mam też oryginalną płytkę z dawcy na której jest wbudowany kompletny sterownik silników. Ale trzeba nad nimi zawładnąć i tutaj mam pomysł na płytce na pewno jest jakiś układ scalony odpowiadający za załączanie napięć na odpowiednie wejścia silnika. Spodziewam się że można przeciąć ścieżki pomiędzy wejściami sterującymi układu sterującego silnikami a procesorem odpowiedzialnym za funkcje faksu. Pozostawić oryginalny zasilacz z jego zabezpieczeniami itp. Zgaduje też z jednej strony wspomnianego układu do odciętych wejść doprowadzę z komputera sygnały LPT (mam nadzieje że 5V) i uzyskam gotowy sterownik do CNC.
Obrazek
Prześledziłem połączenia na płytce i wygląda na to że jednym silnikiem steruje układ "SMA4033" którego wyjścia podłączone są do cewek silnika przez diody. a drugim bezpośrednio podłączony układ "MP4013".
Teraz potrzebuje podpowiedzi które wejścia na "SMA4033" opisywanym "NPN Darlington With built-in flywheel diode" z schematu wynika że tranzystory sterują sobą wzajemnie co zapewnia sterowanie jednym napięciem (mniejszym) innego napięcia (większego).
Obrazek
Jeśli natomiast błądzę w tych rozważaniach teoretycznych to jak można zmierzyć (multimetrem) faktyczne napięcie na cewkach silnika podczas jego pracy. Gdy podłączam zasilanie silniki przejeżdżają na ustalone pozycje startowe.

Od początku zakładam że siła silników zależy od napięcia jakie znajduje się na cewkach a zasilacz podaje 35V. Czy jest bezpiecznie podłączyć silnik do sterowania na 24V z układem ULN2003? Proszę o podpowiedzi jak to przerobić na CNC.

Tagi:

Wróć do „CNC podstawy”