Wiertarka / Wiertarko-frezarka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !! wg. mnie - jak był łaskaw napisać kol. ALZ
- zainteresuj się sitem . pracowałem kilka lat w poligrafi i napatrzyłem się na sita , taki i inne ( ręczne i automaty ) . muszę powiedzieć że przygotowanie sita nie jest niczym strasznym , a i urządzenia do tego potrzebne nie są jakieś skomplikowane . jak masz zamiar naświetlać kliszę - to możesz sobie i sito zrobić . a jak raz zrobisz i będziesz odpowiednio eksploatował to będzie na dłużej . pomyśl nad tym . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
Witam!
Tak dokladnie chce powiercone plytki pokrywac lakierem. Riston to raczej dla plytek z metalizacja ale w planach narazie nie amam zamiaru robic galwanizerii ;p Zreszta miedz jest piekielnie droga jak i cala ta chemia. tak wiec kolejnosc plytek to by byla taka: ciecie, wiercenie, nakladanie foto lakieru, naswietlanie, wywolywanie, maska (nie wiem czy foto czy ciekla jezcze sie zastanowie do cieklej trzeba do kazdej plytki sito robic a do foto wystarczy sama klisza) Pociac i gotowe tylko elementy polutowac uruchomic i uzywac
ale wracajac do tematu co z tymi maszynami do wiercenia. Ogladalem ta strone http://buildyourcnc.com/default.aspx z ta frezarka z mdf-u no koles zrobil to niezle musze przyznac. I powoli sie zastanawiam czy taki wynalazek u mnie by sie tez nie sprawdzil. Pozdro
Tak dokladnie chce powiercone plytki pokrywac lakierem. Riston to raczej dla plytek z metalizacja ale w planach narazie nie amam zamiaru robic galwanizerii ;p Zreszta miedz jest piekielnie droga jak i cala ta chemia. tak wiec kolejnosc plytek to by byla taka: ciecie, wiercenie, nakladanie foto lakieru, naswietlanie, wywolywanie, maska (nie wiem czy foto czy ciekla jezcze sie zastanowie do cieklej trzeba do kazdej plytki sito robic a do foto wystarczy sama klisza) Pociac i gotowe tylko elementy polutowac uruchomic i uzywac

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zostało Ci tylko "wyżebrać" w zakłdzie gdzie produkują obwody drukowne. Tak nawiasem mówiąc to warto się zastanowić nad formą współpracy z takim zakładem bo prawdę mówiąc wiercenie obwodów w profesjonalnym zakładzie nie jest żadnym problemem a wąskim gardłem w produkcji nie jest wiercenie tylko dalsza obróbka.
Zatem odpadłaby Ci zabawa z wierceniem i zaopatrzeniem w laminat i za niewielką opłatą dostaniesz powierconą i przeszczotkowaną formatką do dalszej zabawy. Szczotkowanie pod riston lub fotolakier też musi spełniać odpowiednie parametry a szczotki też nie są tanie i warto taki układ przemyśleć.
Zatem odpadłaby Ci zabawa z wierceniem i zaopatrzeniem w laminat i za niewielką opłatą dostaniesz powierconą i przeszczotkowaną formatką do dalszej zabawy. Szczotkowanie pod riston lub fotolakier też musi spełniać odpowiednie parametry a szczotki też nie są tanie i warto taki układ przemyśleć.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
to malymi krokami wychodzi na to zebym musial skompletowac tyle sprzetu ktory pozwoliby spokojnie wykonywac partie seryjne oraz duze ilosci... hehe ;D wrocmy do tematu czy Ktos z was moze sie wypowiedziec cos na temat tej frezarki z MDF-u? czy wogole oplaca mi sie cos takiego skladac? (nawet dla czystej satysfakcji?)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Raczej nie robiłbym z mdf-u, maszyna wyszłaby strasznie wielka w porównaniu z polem pracy. Zrobiłem kiedyś taką maszynkę do pcb ( zdjęcia w mojej galerii ) z części od drukarek i blachy 3mm ciętej na laserze, całość bez elektroniki kosztowała mnie 250zł, chodziła całkiem fajnie i parę płytek nią wyskrobałem, aktualnie leży w częściach pod stołem i czeka juz pare miesięcy aż poskładam do kupy na śróbach trapezowych i innych silnikach.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
przy wiertłach pełno węglowych idzie jak w masło jedynie z racji kiepskich silników 48 kroków/obrót i śrub o skoku 1mm trwało to strasznie długo, teraz mam przygotowane lepsze silniki i trapezówki 10/2mm ale że zbudowałem większą maszynę to ta czeka na wolną chwilę. Mam zamiar zrobić z niej skaner ale ciągle brak czasu.