Głowica dla 5cioosiówki

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
WIKTORRR
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: WIKTORRR » 15 kwie 2016, 14:32

Moja głowica (projekt) ewoluuje nadal - pewnie za niedługo pokaże cały jej projekt i będziemy dumać nad tym wszystkim.

Co do tego efektu żyroskopowego to będę to badał już "na żywo" i najwyżej pomyśli się o jakimś prostym rozwiązaniu, np. czujnik ruchu osi A sterujący falownikiem wrzeciona, który będzie regulował obroty. Taki tylko zamysł, ale jak wiadomo w praktyce to różnie wychodzi, dlatego trzeba będzie myśleć na bieżąco (i to lubię przy budowie maszyn i nie tylko :) ).

Teraz pytanko odnośnie łożysk. Potrzebuję coś takiego http://medias.schaeffler.com/medias/en% ... V69We?#YRT i stąd pytanko czy znacie jakiegoś naszego producenta takich łożysk? Szukam i nie mogę nic znaleźć. Jak już znajdę to się okazuję, że ma zamiast łożyska tuleję ślizgową, a zależy mi na łożyskach. Poszukuję 2 egzemplarzy o średnicy zewnętrznej kołnierza = około 100mm i 2 egz do 150mm. "Wie ktoś coś?" :)

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 15 kwie 2016, 20:57

daruj sobie, zmien koncepcję, te lozyska kosztuja majątek, mowa o lozyskach kołnierzowych tzw specjalnych firmy INA, no chyba ze jakis chinski szajs chcesz wsadzic,
ja wsadzalem uzywane, kupione po "znajomosci" ale tez niczego sobie kase wylzyłem/
łatwioej byloby lozyska skosne dwurzedowe jakies HSK o konkretnej srednicy i dorobic do tego kielich, tak zeby go wkomponowac w glowicę, wyjdzie i sztywno i sporo taniej - 300 zl za lozysko to nie 12 tys hehe

tak na marginesie to powinienes mi wcisnąc pomogł chyba 4 razy :p
zbieram punkty zeby sie pochwalić przed publiką hehehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
WIKTORRR
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: WIKTORRR » 15 kwie 2016, 22:28

no właśnie myślę jak to sobie obejść i zrobić samemu, bo rzeczywiście ceny są zabójcze. Nawet jeśli zlecę wykonanie takich kołnierzy na profi CNC żeby wszystko pasowało idealnie to chyba wyjdę na tym lepiej. Muszę policzyć wszystko dokładnie. Nie mam pojęcia dlaczego to ustrojstwo tyle kosztuje - tzn. zdaję sobie sprawę, że musi być dokładnie itp, no ale bez przesady...

[ Dodano: 2016-04-16, 07:57 ]
Tak myślę i myślę, ale najprostszym rozwiązaniem wydają mi się piasty samochodowe jednak, np. te, bo są "płaskie" (w porównaniu do innych) http://www.pbauto.pl/lozysko-kola-przod ... p-157.html
Teraz tylko kwestia czy taka piasta ma jakieś luzy czy jest to na tyle zwartą konstrukcją żeby wykorzystać do maszynki? Niby samochodowa powinna być zwarta, ale tam mają inne tolerancje luzów podczas produkcji i dlatego się zastanawiam. Zaletą jest to, że taki zestaw będzie dożywotnio, bo jak jest policzony na tysiące kilometrów to "parę" obrotów na maszynie wytrzyma :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”