MAKATEK TYTAN 500

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: bh91 » 04 kwie 2016, 04:06

Witam!
No właśnie... co do przekładni... Bo dziś miałem zamiar potoczyć gwinty a się tylko zdenerwowałem. Albo jestem głupi i nie umiem, albo źle coś interpretuję, albo gdzieś ewidentnie jest wada.
Z całej tabeli sprzęgania biegów udało mi się zmontować 2 przełożenia. Do skoku 0,25mm i do skoku 2,5mm.
Pierwszy problem to taki, że na osi G1 nie mogę zamontować zębatki większej niż 50T bo większa zawadza o główny wałek wrzeciona. Wcześniej nie kojarzyłem o co chodzi, ale zdaje się, że to problem który dosłownie przed chwilą był opisywany w tym temacie.
Drugi problem to taki, że jako G2 największa może być 65T bo większa zawadza o śrubę blokującą (podejrzewam, że przy większym kole G1 to i mniejsze by nie weszło na G2, no ale tak czy siak się nie da wsunąć)

Co zrobić w przypadku kiedy G3 jest pominięte?? jeśli układam tylko 3 koła to albo nie dosięgają do siebie, albo są za duże.... tylko w 0,25 pasowało takie ustawienie. Nie wiem już jak się za to zabrać... Czy pisać do makteka żeby se zabierali szajs albo go naprawili?

Poniżej zdjęcia pokazujące jak śruba przeszkadza wejść dalej kołu zębatemu. Dalej jak koła są po prostu za daleko. Jest też tabela.
Nie wgrały mi się zdjęcia pokazujące, ze G1 nie przyjmuje kół zgodnie ze schematem oraz że G3 i G4 są za duże i nie da się ich sprzęgnąć razem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest robota - jest pinonc :wink:

Tagi:

kaczyniak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kaczyniak » 04 kwie 2016, 05:35

W Holandii jest HBM... Podobno daje rade
https://www.hbm-machines.com/producten/ ... ibankensub

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 49

Post napisał: szopenn » 04 kwie 2016, 09:24

Temat opisany dokładnie kilka stron wcześniej, napisz do nich że ja od techmiga dostałem nowy wałek Z1 i sam sobie założyłem, niech również i Tobie wyślą to sobie naprawisz, albo odeslij maszynę bo definitywnie łżą pisząc w mailach potencjalnym klientom, że "pierwszy raz słyszą o takim problemie"

Oddaj maszynę bo to jest chamstwo.

zjc8d
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 19

Post napisał: zjc8d » 04 kwie 2016, 22:11

Cormak/Maktek sprzedał tokarkę z wadą ukrytą( wałkiem Z1 który uniemożliwia toczenie gwintów co skutkuje tym że:

art 556 kc
sprzedany produkt „ma wadę zmniejszającą jego wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy”

Jasno wynika że Cormak/Maktek ma obowiązek w ciągu 2 lat od sprzedaży tokarki do:

Osoba, która zakupiła niezgodny z umową produkt ma prawo do:
-żądania doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę
(nowy wałek)
-wymiany na nowy
(nowa tokarka - dziekuje za dużo skrobania :roll: )
-odstąpienia od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz na nowa niewadliwą lub usunie wady, chyba że wymiana lub naprawa miały już miejsce,
-żądania obniżenia ceny
(można żądać zwrotu cześć zapłaconej kwoty)

Idę pisać maila no i pozew przygotowuje :cool:

P.S co z śrubą regulacyjną? naprawdę blokuje? ktoś jeszcze to sprawdził w swoim poprawionym makteku?
Bawiłem się zebatkami i po założeniu na giwint 2,5mm Tytan gruchnoł i urwał się ząb klina na tulejce na którą osadza się zębatki G2 i G3.
Powodzenia w walce:)

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24

Post napisał: rc36 » 04 kwie 2016, 23:02

zjc8d pisze:.S co z śrubą regulacyjną? naprawdę blokuje?

Jaką śrubę regulacyjną masz na myśli??

Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 25

Post napisał: Armstec » 04 kwie 2016, 23:45

Sruba mu chodzi o tą którą blokuje się ten czerwony "wachacz" którym ustawiasz oś G2/G3

Z tego co widze to akurat nie jest wada fabryczna nie przerabiajcie tego, bo wymiana tylko zjebanego za krótkiego wałka G1 na prawidłowy (dłuższy) rozwiąże problem. Bo zębatki na srodkowym wałku można przecież przemieniac G2 dac na G3, G3 na G2 a umożliwi to dłuzszy wałek G1

bh91
Posty w temacie: 7

Post napisał: bh91 » 05 kwie 2016, 07:11

Dokładnie - chodzi o tą śrubkę blokującą czerwony wahacz. Ale jak słusznie zauważył Armstec
Można zamienić miejscami G2 z G3 i będzie OK ale tylko z dłuższym G1.
Napisałem do Cormak/Maktek co mnie boli (zaznaczyłem, że są fora na których ludzie zgłaszają problem i wiem że są świadomi wady, lecz mimo to maszyny sprzedają) i w odpowiedzi dostałem taki mail:
"Temat jest znany od jakiegoś miesiąca w nowych maszynach wada jest poprawiana, i rozwiązanie problemu to wymiana nakrętki na wrzecionie."
No ale... Skoro nakrętka musi być a jej średnica nie jest duża w chwili obecnej to myślę, że niewiele to da. Nic to. Ma działać i wuj.
Jest robota - jest pinonc :wink:

Armstec
Posty w temacie: 25

Post napisał: Armstec » 05 kwie 2016, 09:43

jedynym rozwiązaniem jest wymiana wałka G1 na taki jaki byc powinien, wymiana nakrętki co proponują to jakaś chamska prowizorka i ogołem gowno daje bo zostaje problem sruby na G2, do tego znacznie osłabi kluczowy podzespoł jakim jest wrzeciono bo to co zostanie z nakretki to rurka cienkoscienna

szkoda ze nie powiedzieli "panie najlepiej trza odciąc szlifierką te ciwiartke nakretki co wadzi i git majonez "

krotko albo wymieniają wadliwy wałek jak nalezy albo siano oddają nie zgadzasz sie na żadne prowizorki tylko ma byc tak jak w specyfikacji fabrycznej, jak nie to pozew i zaplacą wtedy dodatkowo za koszty sądowe i ew. odszkodowanie za twój czas poswiecony dochodzeniu swoich praw + koszty wynikające z przestoju jak tokarka kupiona z fakturką na firme
sąd przychyli sie z góry bez procesu bo niema wątpliwosci do rozpatrzenia, jeszcze moze wyjdziesz niezłe do przodu
Obrazek

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 49

Post napisał: szopenn » 05 kwie 2016, 10:04

zjc8d pisze:dę pisać maila no i pozew przygotowuje
Jeśli chodzi o Makteka to może masz rację, przypadek na forum był odnotowany a oni dalej swoje. Tak jak mówiłem w Techmigu była pełna kultura obsługi, długo to trwało ale wałek mam do tej pory stary muszę im odesłać jedynie. Odbyło się to miło jak na "polskie normy". Macie racje że jak splanujecie nakrętke to jest kicha bo będzie ona za niska do swojej roli trochę, jak i nadal mamy problem z śrubą dokręcającą fasolkę gitary... a tego to Maktek już nie przewidział, no ale nic dziwnego... "ta większa proszę Pana ma większą dziurę wrzeciona" :wink:

Z tymże, kupno tokarki chińskiej za 3 a później jakieś pozwy... Panowie opamiętajcie się, poniekąd wiecie co kupujecie, tyle na forum tematów o kwiatkach i poprawkach, to tylko tokarka za 3 tysia - namiastka, maszyna udająca jedynie tokarkę. Równie dobrze można szykować pozew jak odkręcicie sanki i zobaczycie jak tam wszystko z siekiery pociosane :mrgreen: Jak zobaczycie łożyska stożkowe sine tylko po godzinie pracy to też będziecie się wściekać? Powiem szczerze, że ja byłem przygotowany na każdą ewentualność i powoli sobie tokarkę przygotowuje do pracy, nie miałbym na celu utrudniać komuś życia :shock:

Jak popatrzycie się na to z innej strony, sprowadź to, zapłać pracownikom zusy i inne, oczywiście ceni się tu choć szczerość, której jak widać Maktek nie ma, ale mimo wszystko pozew to za dużo w tym przypadku, to nie jest tokarka za 50 tys. Gdybyście byli w innej lidze kasowej to nie patrzylibyście sie w ogóle na te tokarki, a na pozwy macie czas i kasę, to jest śmieszne - lepiej zgłębiać to forum i wynosić jakąś wiedzę zamiast tego.. ale to tylko moje zdanie, może się nie znam, zależy pewnie na kogo popadnie.

Ja bym rozebrał, poświęcił chwilę, przedłużyć wałek, mniej nerwów, i więcej zyskujecie bo w jeden dzień maszyna będzie sprawna. No co wy Panowie, forum CNC a wy nie dacie rady?

PS. Panowie nawet jak otrzymacie dłuższy wałek Z1, to pamiętajcie oddajcie wałek do frezera i niech wam rowek pod klin przedłuży o centymetr... ja zaraz będę tokarke znowu rozbierał bo i tak mam przestój i to zrobię. bo po założeniu nowego wałka okazuje się że zębatka dla posuwu 0.05 powinna być przy wałku a tam nie ma już klina, i zaczyna się chora gimnastyka z dystansami.

:razz:

zjc8d
Posty w temacie: 19

Post napisał: zjc8d » 05 kwie 2016, 11:21

Przesadą jest że sprawy o podobne bzdury toczą się kilka lat. Jeśli importer świadomie zamawia wadliwy sprzęt w ilościach kilkuset egzemplarz a później sprzedaje go jako pełnowartościowy to jest to oszustwo, już nie na kwotę 3 500 zł lecz na 350 000 lub więcej. Właśnie na tym bazują oszuści- jeden człowiek nie będzie się chciał bawić w procesy więc oszukamy 100 zwykłych chłopków i procesu nie będzie.
Jeszcze nie pisze że tak będzie. Maktek/Cormak ma szanse się poprawić i przypatrzyć sprawie.
Trochę będzie śmierdziało jeśli wynik wyszukiwania internetowego "Maktek Cormak opinie " będzie wyświetlał stronę z forum cnc :lol: . Ktoś przeczyta o problemach z wałkiem to może poważnie zastanowi się nad kupnem Frezarek cnc za 100 000 i tokarek za 80 000. Internet nie wybacza i nie zapomina Panowie :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”