Laser do sklejki i pleksi - jaki wybrać
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
To porównanie 2 maszyn tej samej wielkości tak... ale w odniesieniu do tego wątku jest błędne.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 100 R ::.
.:: FREZARKA INFOTEC 330G ::.
----------------------------------------------
ZAPRASZAM NA BLOGA
http://lasertrotec.blogspot.com
ZAPRASZAM NA BLOGA
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Chociażby dlategoraiden25 pisze:Maksymalna powierzchnia robocza to 40x40 cm tak myślę do spodu pudełek. Grubość od 3 do 5 mm. Nie ma to być na szybki zarobek, ilość nie pójdzie w setki dziennie...
Jeśli miał by być to koszt ok 30-50tys to widzę tylko leasing na razie, jeśli coś ok 10-15tys ...

.:: LASER CO2 TROTEC SPEEDY 300 ::.
ZAPRASZAM NA BLOGA
ZAPRASZAM NA BLOGA
-
- Posty w temacie: 5
Nie ufaj wyczuciu - policz to, a jeszcze lepiej weź konkretny, typowy plik do wycięcia do sprzedawcy i sprawdź na dokładnie tym materiale jakiego będziesz używał. Też tak myślałem przy ploterze tnącym folie - że jest szybki. Jak musiałem wstawać co półtorej godziny w nocy żeby zdążyć ze zleceniem bo materiał szedł dzięki bogu z rolki a nie z arkuszy to zacząłem inaczej patrzeć na kwestię prędkości. Cięcie było na japońskim, nie na chińskim - na chińskim nie byłbym w stanie wykonać tego zlecenia bo zajęło by miesiące. Musisz brać pod uwagę, że przy szybszym cięciu precyzja, brzeg, opalenie/okopcenie albo powtarzalność mogą być nieakceptowalne co do jakości. Druga sprawa to kształt i wielkość detalu/komplikacja tego co wycinasz. Na cnczone był przykład gdzie ze względu na charakter cięcia okazało się, że standardowo te "markowe" lasery cięły zdecydowanie wolniej (sic!) niż chińczyki - i to było rzędu 3 razy o ile pamiętam (24 min vs. 8 min).raiden25 pisze:Trotec twierdzi że tną 3 metry w kilka sekund - nie wiem jak to się ma w praktyce i na jakich parametrach ale szczerze to na czasie mi nie zalezy
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 27
To ja nie do końca rozumiem czemu porównanie jest błędne?guardian_angel pisze:Chociażby dlategoraiden25 pisze:Maksymalna powierzchnia robocza to 40x40 cm tak myślę do spodu pudełek. Grubość od 3 do 5 mm. Nie ma to być na szybki zarobek, ilość nie pójdzie w setki dziennie...
Jeśli miał by być to koszt ok 30-50tys to widzę tylko leasing na razie, jeśli coś ok 10-15tys ...

PS. TechSol wydaje się być dość fajny. Czy polecilibyście mi jakiś model? Widzę że jest ich dużo tylko nie wiem dokładnie czym się różnią od siebie poza obszarem roboczym...
Czy ten model byłby okej? Laser-500 vN
Będę chciał robić coś takiego:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Chyba sprowadzili jakąś nową serię.
Na filmiku widziałeś jak tnie 500 60W przy sklejce 3mm na nowej tubie prędkość 30-40 moc 80%.
Czas życia chińskiej tuby to ok rok. Można na niej grawerować ale prędkość ciecia spada drastycznie do 10-20.
Jak to ma być samo cięcie to bierz największą dostępną moc.
Jak będziesz brał chńczyka 60-120W to od razu kup chłodziarkę cw-5200 w górę.
Na filmiku widziałeś jak tnie 500 60W przy sklejce 3mm na nowej tubie prędkość 30-40 moc 80%.
Czas życia chińskiej tuby to ok rok. Można na niej grawerować ale prędkość ciecia spada drastycznie do 10-20.
Jak to ma być samo cięcie to bierz największą dostępną moc.
Jak będziesz brał chńczyka 60-120W to od razu kup chłodziarkę cw-5200 w górę.