Frezarka CNC do materiałów lekkich

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 06 wrz 2007, 16:11

aż 192 kroki
ja w przecietnym połączeniu z trapezowką mam 400 na 1mm i nie tylko ja - pewnie i wiekszość kolegów z forum którzy zbudowali swe maszynki na krokówkach.
przy reduktorze paskowym nie tak dawno miałem 1600 na 1mm :D

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Autor tematu
RaV
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: RaV » 06 wrz 2007, 17:13

Owszem może i Koledzy mają dużo więcej kroków/obrót, ale podkreślam że jest to moja pierwsza maszynka i aż tak wysoka dokładność potrzebna nie jest ;)

Właśnie tworzę płytkę drukowaną (oczywiście zwykłym sposobem czyli druk na leserówce, odbijanie na płytkę i do FeCl.) Ciekawy jestem jak wyjdzie płytka ;)

Później dodam fotki :)

Awatar użytkownika

arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: arizon » 06 wrz 2007, 18:58

RaV pisze:wszem może i Koledzy mają dużo więcej kroków/obrót, ale podkreślam że jest to moja pierwsza maszynka i aż tak wysoka dokładność potrzebna nie jest
Witam
Chyba mówimy o rozdzielczości bo co do dokładności to wątpię by była ona lepsza niż 0,1mm
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-09-06, 19:05 ]
Leoo pisze:Druga: Zamiast odkrywać "koło na nowo" wystarczy sięgnąć po gotowe rozwiązania. Jeśli maszyna na być lekka to jako sterownik silnika polecam układ TA8435, który posiada mikrokrok. Można kupić go za mniej niż 20pln w firmie Poltronic. Reszta elektroniki to praktycznie zasilacz. Płyta główna nie jest konieczna. Sterowniki można podłączyć bezpośrednio do portu LPT.

Kiedy kolega uruchomi maszynkę i zacznie na niej pracować okaże się, że w trakcie frezowania wększych detali uzyskujemy, niejako za darmo, dużo czasu na odświeżenie wcześniej odłożonych projektów elektroniki.
Co do elektroniki to
radzę posłuchać bardziej doświadczonych użytkowników jak kolega Leoo.
Jak już maszynka będzie hulać to można będzie się pobawić w projektowanie sterowników itp. Wtedy kolega doceni np. możliwości mikrokroku i nie jako czynnika zwiększającego rozdzielczość tylko redukującego drgania.
No ale w końcu człowiek uczy się na własnych błędach i trzeba od czegoś zacząć.
Z niecierpliwością czekam na dalsze postępy.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Autor tematu
RaV

Post napisał: RaV » 06 wrz 2007, 19:51

Obiecane fotki:

Płytka przed trawieniem:

Obrazek

No i po trawieniu oraz ręcznym wierceniu :

Obrazek

Teraz tylko czekać na części.

Pozdrawiam czytających ten temat :)
RaV
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2007, 22:00 przez RaV, łącznie zmieniany 1 raz.

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piromarek » 06 wrz 2007, 20:49

Witam.

Jeśli Kolega RaV pozwoli, to zaproponuję pewien kompromis ;-)

Zresztą sam chciałem zastosować taki sposób jako wersję rozwojową.

Aby nie "zarżnąć" się programistycznie i sprzętowo na samym początku, proponuję najpierw wykonać sam stopień wykonawczy całości sterownika, zrealizowany na wymienionych układach TA8435, a jako logikę sprzęgu wykonać mikrokontroler wysterowywany z Peceta.
Pisząc kod dla takiego tandemu będziemy mieli już połowę programu z głowy, jeśli przyjdzie nam dalej realizować zrobienie całego sterownika na mikrosterowniku.
Upiecze Kolega 2 pieczenie na jednym ogniu:
- tanio i szybko załatwi sprawę sterowania mikrokrokowego
- rozwiąże sprawę "kulawego" windows'a nie dającego sterować portem LPT w czasie rzeczywistym.

Zresztą jako rowiązanie docelowe też nie wydaje się to głupie.

pozdrawiam

Piromarek

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 06 wrz 2007, 22:26

piromarek pisze:... a jako logikę sprzęgu wykonać mikrokontroler wysterowywany z Peceta.
Pisząc kod dla takiego tandemu będziemy mieli już połowę programu z głowy, jeśli przyjdzie nam dalej realizować zrobienie całego sterownika na mikrosterowniku.
O ile dobrze odczytuję "logika sprzęgu" Kolega ma na myśli sterowanie w stylu Sinumeric, Fanuc, Heidenhain itd?
Przyznaję, że jest to ambitne podejście do tematu.

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piromarek » 06 wrz 2007, 23:16

Witam.

Przepraszam, jak już pisałem nie jestem profesjonalistą i nie zajmuję się tym zawodowo, co za tym idzie nie znam szczegółów pracy wymienionych urządzeń.
Być może w trakcie analizy forum dojdę i do tych tematów. Na razie CNC zbyt obszernym zagadnieniem jak dla mnie. :-)

Myślałem po prostu nad tym jak uniknąć w prosty sposób wad sterowania bezpośredniego z Windowsa przez LPT.

Nie chciałem od początku konstruować końcówek mocy i elektroniki dla ich sterowania.
Pisałem wcześniej w TPascalu sterowanie dla trybu unipolarnego silników dla kluczowania zasilania faz darlinghtonami.

Znamy wady takiego rozwiązania. Po za tym drażniło mnie , zajmowanie dużej ilości bitów portu dla niewielkiej liczby czynności, brak prostego dostępu do mikrokroku i niepotrzebne komplikacje kodu.

Najprostszym rozwiązaniem wydawało mi się podzielenie sterowania na powiedzmy trzy ogólne bloki.

1. W PC - Przygotowanie i obróbka projektu wraz z transferem gotowego zestawu danych po za komputer
2. W mikrokontrolerze - komunikacja z PC ( odbiór wektorów ruchu bądź innych zestawów danych dotyczących obrabianego kształtu ) i układami wykonawczymi ( przekazywanie sygnałów CLK, DIR, ENB )
3. Zwykły , standardowy sterownik steppera realizujący za nas zasilanie faz silników na podstawie tylko taktu i kierunku.

Tak sobie wymyśliłem. :-)
Na razie zbudowałem sam trzeci blok, dla eksperymetów z LPT i w celu rozpoczęcia budowy obrabiarki.
Sami wiecie , że jak nie ma pożywki dla konstruktora , to często nudzi nas realizacja zbyt obszernego projektu.

pozdrawiam Piromarek

Autor tematu
RaV

Post napisał: RaV » 08 wrz 2007, 00:25

Witam
Mam pytanie odnośnie impulsów generowanych przez program Mach2 oraz odbiór przez sterowniki silników krokowych.

Spróbuje problem wyjaśnić jak najlepiej.

Mianowicie:

Aby silnik ruszył powinien dostać 3 sygnały: ena, dir i step.
Więc Mach2 wysyła impuls na ena i impuls lub jego brak na dir. Jaki impuls wysyła na step?
Wysyła np "1" i przez sterownik zasilana jest cewka tak długo aż na step pojawi sie "0" i czeka na następne "1" aby znowu trzymać napięcie tak długo aż na step będzie "0", czy po jakimś czasie np 10ms napięcie z cewki jest odłączane(na step jest dalej "1") i czeka aż będzie "0" a następnie "1" aby zrobić następny krok?

Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie ważna, bo wg tego muszę odpowiednio zaprogramować procesor ;) , a niestety niemam dostępu do gotowej maszyny na gotowych sterownikach aby to sprawdzić.

Proszę o dokładną odpowiedź;
RaV

Awatar użytkownika

arizon
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: arizon » 08 wrz 2007, 00:33

Mach wysyła impulsy step oraz dir nie słyszałem żeby mach wysyłał jeszcze Eneble.
Step są to impulsy sterownik je zlicza i wykonuje na każdy impuls obrót silnika o jeden krok(bądź działkę enkodera)
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Autor tematu
RaV

Post napisał: RaV » 08 wrz 2007, 10:34

Niestety to nie jest odpowiedz na moje pytanie :???: I dalej pozostaje ten sam nierozwiązany problem :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”