Silnik 3-fazowy do Nutoola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: senio » 13 mar 2016, 20:10

szopenn pisze:No zobaczymy będę się pytał tego sprzedawcy, może będzie potrafił mi odpowiedzieć, bo realnie na nutoolu nie ma po co więcej cisnąć niż te 2300 obrotów?? to w przeliczeniu na hz ile to wychodzi? ok 75hz?
Obroty nie, ale pomyślałeś dlaczego zniszczyłeś silnik 1 fazowy 0,55KW w miesiąc czy dwa ?. Mój chodził z 6 lat i wyjąłem go w pełni sprawnego i taki jest do dzisiaj. No ale wiór 2mm..... fajnie idzie :)

Tagi:

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 72

Post napisał: szopenn » 13 mar 2016, 20:17

Nie zniszczyłem go, opisałem sytuacje, jest zimno w garażu nie mam ogrzewania, wlałem gęstszy olej.. tak cichutko chodziła, ale po kilku startach na 1100obr "skleiło" mechanizm rozruchowy, więc zajrzałem do niego rozłączyłem i jest nadal dobry (ale masz racje, wiór 1mm w nierdzewce i obroty 1900 i silnik stęka). Po prostu zobaczyłem w środku jego budowę i pomyślałem sobie, że jeśli przy starcie gdzie jest większe obciążenie ma mi go co jakiś czas sklejać i mam się męczyć odkręcać to lepiej go od razu wymienić skoro wszystko jest rozebrane. On nie ma 500w na moje oko... klasa uzwojeń jest pewnie też kiepska, nie ma co od niego wymagać. . przerobić go do napędu wentylatorka w lecie i będzie z niego.

PS.
wydaje mi się że z tego omeca będziesz zadowolony, cena w detalu nie jest dużo niższa od siemnsa, to chyba nie jest import z chin.. w POlsce robi też TAMEL, też niby na stronie się zarzekają ze mają produkcje krajową... może też dobre silniki?

PS.
ten gość ma sporo taniej te silniki od konkurencji:
http://allegro.pl/silnik-elektryczny-40 ... 18682.html

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Andrzej 40 » 13 mar 2016, 23:28

Jako ciekawostka. OMEC jest w grupie PEJA. Poniżej kawałek opisu grupy. Język nie nasz, ale można się pewnych rzeczy domyślić. Nie dałbym głowy za to, ze te silniki nie są chińskie. Fabryki OMEC w Holandii nie znalazłem, pokazują magazyny. Co wcale nie musi oznaczać, że to są złe silniki. Może poprosimy o opinię kolegę, który nabył silnik tej firmy

Na Glasnost, Perestroika, de val van de muur en het IJzeren Gordijn is Peja geherstructureerd in een financiële holding, maar heeft nog steeds volledige operationele en commerciële handelsbedrijven.
Na de “Wende”’ en de nieuwe koers in Oost Europa breidde Peja haar activiteiten uit in de elektromotoren sector. Het kwam tot een joint venture-overeenkomst met een Chinese fabrikant onder de naam Dutchi. Het bedrijf Dutchi Motors levert elektromotoren in meer dan 90 landen en ontwikkelde zich wereldwijd tot grootste voorraadhouder van elektromotoren in hoog- en laagspanning. Dutchi Motors werd in september 2008 verkocht aan Regal Beloit uit de USA, wereldmarktleider in elektromotoren.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 14 mar 2016, 07:48

No to raczej odpada.... a to?
http://www.tamel.pl/

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: RomanJ4 » 14 mar 2016, 09:13

Andrzej 40 pisze:OMEC jest w grupie PEJA. Poniżej kawałek opisu grupy. Język nie nasz, ale można się pewnych rzeczy domyślić. Nie dałbym głowy za to, ze te silniki nie są chińskie.
Koledzy, nie ma się co zżymać, teraz wszystko felerne...
Popatrzcie na przykład na piłkarzy... wybiega na płytę "drużyna narodowa" Francji... i (prawie) wszystkie czarne... :mrgreen:

Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 14 mar 2016, 12:00

Andrzej 40 pisze:Może poprosimy o opinię kolegę, który nabył silnik tej firmy
Nie wiem czy będzie to miarodajne ponieważ ja kupiłem silnik raczej starszej produkcji. Jakieś upłynnienia z zapasów magazynowych czy coś takiego. Jeszcze konstrukcja żeliwna a tabliczka starego typu w tym stylu

Obrazek

Nie wnikałem nawet za bardzo bo generalnie potrzeba mi obrotów 3-4 tysiące i nad tym się skupiałem najbardziej. A do tego nadawać się będzie.

RomanJ4 pisze:Koledzy, nie ma się co zżymać, teraz wszystko felerne...
Może nie wszystko, ale taniej siły roboczej nic nie zastąpi. Duże markowe firmy mają swoje oddziały w Chinach, ale jest nadzór i jakość nie odbiega od rodzimych produktów. To nie jest tak że wszystko chińskie to badziew. Ile Chińczykowi zapłacisz tyle Ci zrobi. Należy się tylko wystrzegać rodzimych Chińskich wyrobów po taniości, bo to nadaje się tylko na wysypisko.

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: clipper7 » 14 mar 2016, 12:41

senio pisze: Duże markowe firmy mają swoje oddziały w Chinach, ale jest nadzór i jakość nie odbiega od rodzimych produktów
Niestety, odbiega. Spotykam się z tym na co dzień, "te same" produkty robione w Niemczech i Chinach, niestety, nie są takie same.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 14 mar 2016, 12:54

clipper7 pisze:Niestety, odbiega. Spotykam się z tym na co dzień, "te same" produkty robione w Niemczech i Chinach, niestety, nie są takie same.
Bardziej może chodzić o planowane starzenie. Dzisiaj nie robi się tak jak jest OK, tylko tak żeby wytrzymało gwarancję. I w każdej dziedzinie od żarówki do markowych samochodów planowany jest czas pracy i zgon. W wielu wypadkach nieopłacalna naprawa ma zaprowadzić nas do sklepu po nowe. O to w zasadzie chodzi. "life is brutal"

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32

Post napisał: RomanJ4 » 14 mar 2016, 13:33

senio pisze:To nie jest tak że wszystko chińskie to badziew. Ile Chińczykowi zapłacisz tyle Ci zrobi. Należy się tylko wystrzegać rodzimych Chińskich wyrobów po taniości, bo to nadaje się tylko na wysypisko.
Tego nie neguję, i zgadzam się z kolegą: "coś za coś",
Sam mam sporo ichniejszych, wcale nie takich złych narzędzi, czego nieraz już na forum broniłem..
A wielekroć kupując "firmowe" nawet nie wiemy czyją robotę kupujemy...
"Zaprogramowany" okres ich używalności niestety też...
pozdrawiam,
Roman

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 14 mar 2016, 14:47

gadka gadką... :wink: , 310 zł siemens bez przekładanej łapy, skontaktowałem się ze sprzedawcą ELMET, potwierdził że OMEC to silniki produkowane w chinach, również ma je w ofercie, firma w europie nie ma fabryk czyli tylko homologują.

Tamel jest robiony w Polsce, przekładana łapa w wykonaniu IE2 - mocniejszy, 420zł :mad:

W tym momencie muszę się zastanowić, ze względu na umiejscowienie tokarki przy ścianie nie zmieszczę silnika o zabudowie siemensa, porozmawiam jeszcze ze sprzedawcą, może za miesiąc pochwalę się tamelem...

senio pisze: Nie wiem czy będzie to miarodajne ponieważ ja kupiłem silnik raczej starszej produkcji. Jakieś upłynnienia z zapasów magazynowych czy coś takiego. Jeszcze konstrukcja żeliwna a tabliczka starego typu w tym stylu
Jak na silnik 3kw to trochę dziwaczny że 400/690v... powinien mieć gwiazda 230v i trójkąt 400v.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2016, 15:04 przez szopenn, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”