Silnik 3-fazowy do Nutoola
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
@szopenn
Musisz mieć falownik wektowowy. Do tak małego silnika w/g mnie bardziej uniwersalne jest zasilanie z 1fazy. Falownik w zasadzie każdy sprawny, najlepiej nowy, i markowy nie jakiś kitajec. Można kupić nieraz w dobrej cenie nowe LG czy Yaskawa na allegro czy olx. Ostatnio kupiłem kolejny, i około 400zeta na nowy z drugiej ręki trzeba położyć. A resztę doczytasz w instrukcji danego falownika.
Musisz mieć falownik wektowowy. Do tak małego silnika w/g mnie bardziej uniwersalne jest zasilanie z 1fazy. Falownik w zasadzie każdy sprawny, najlepiej nowy, i markowy nie jakiś kitajec. Można kupić nieraz w dobrej cenie nowe LG czy Yaskawa na allegro czy olx. Ostatnio kupiłem kolejny, i około 400zeta na nowy z drugiej ręki trzeba położyć. A resztę doczytasz w instrukcji danego falownika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 72
a czy moglibyście po prostu rzucić nazwy modeli? tak będzie najprościej, na rynku tyle tego jest... a tak będę szukał to co ma być i z głowy.
Tak sobie teraz myślę.. silnik wisi w nutoolu na dwóch śrubach, zaraz go wyciągnę, opomiaruje i wrzucę tutaj wymiary, na ten miesiąc jescze go zakręcę na tokarzyne, a w następnym miesiącu ogarne 3ph + falownik za jednym zamachem...
Tak sobie teraz myślę.. silnik wisi w nutoolu na dwóch śrubach, zaraz go wyciągnę, opomiaruje i wrzucę tutaj wymiary, na ten miesiąc jescze go zakręcę na tokarzyne, a w następnym miesiącu ogarne 3ph + falownik za jednym zamachem...
-
- Posty w temacie: 24
szopenn pisze:a czy moglibyście po prostu rzucić nazwy modeli? tak będzie najprościej, na rynku tyle tego jest... a tak będę szukał to co ma być i z głowy.
Masz tu konkretną sztukę http://allegro.pl/falownik-sv008ic5-1f- ... 58336.html sam takiego używam i jestem zadowolony.
-
- Posty w temacie: 72
Wydaje mi się, że głównie dlatego że na falowniku jesteś w stanie zejść z obrotami do minimum z zachowaniem pełnego momentu silnika więc uwzględniając, że przechodzisz na 3pulsy 3ph o większej mocy (realnej 0.75kw a nie wymarzonej 0.5kw chińskiej) to tego momentu Ci starczy aż nadto. Problemem przy silniku z niższymi obrotami będzie zaś to, że nie osiągniesz wymaganych VS do mniejszych średnic, i tego falownik nie przeskoczy, nie wiem jak mocno jest w stanie falownik podbić obroty ale do najwyższego biegu potrzebujesz tych 1400, więc 1400obr jak widać wydaje się być optymalny. A paski zostają tak czy siak, zmienianie jeszcze przełożeń na paskach przy zastosowania falownika mija się z celem, dobrze że nutool ma tą skrzynkę biegów..
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
To zależy od zastosowań. Często potrzebuję wysokich obrotów, i mimo że mam na wrzecionie przy 80Hz około 2200 z silnika 1400, brakuje mi zdecydowanie obrotów. Stąd powstaje druga maszynka z silnikiem 2800 który falownikiem jeszcze podciągnę wyżej bo nie potrzeba do pewnych zastosowań momentu a potrzeba obrotów. Różne zastosowania mamy, to i różne potrzeby w zakresie momentu / obrotów, więc ciężko doradzać jednoznacznie kup 900 czy 1400 czy 2800 etc. Każdy musi sam pod swoje potrzeby przemyśleć to, i optymalnie dobrać. Natomiast 1400 to taki kompromis pomiędzy momentem a obrotami. W sumie przy przełożeniu 1:1 ani moment nie jest wystarczający ani górne obroty nie za ciekawe. Ja musiałem dorabiać przełożenie na moment na około 1400 - 400 obrotów. Teraz daje radę. Ale wyżej niż te 80Hz jest problem ciągnąć silnik i w tą stronę zakres się kończy na 2200.