Mocowanie elementu a dokładność pozycjonowania materiału.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

jerz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jerz » 01 wrz 2007, 22:44

Podstawowym narzędziem do ustawiania kierunku jest czujnik setkowy zwany też pulpitasem.
Następnie do ustawienia na krawędź detalu można użyć obrotowego czujnika krawędziowego.
Przy większej ilości detali sprawdza się opór frezarski.
Przy wszystkich nowych maszynach jest w wyposażeniu jakaś sonda, dotykowa albo bezdotykowa przekazująca dane do sterownika.
Ja stosuję też płytę pośrednią przykręconą na słupkach do stołu frezarki, można ją wiercić i gwintować w dowolnych miejscach, a uniesienie nad stół pozwala na przykręcenie na przykład stempla czy matrycy za wykonane już we właściwych miejscach otwory gwintowane.
A uzyskiwanie na frezarce cnc wymiarów h7 czy H7 (uśmiech do kolegi -jasiu) jest rzeczą oczywistą, codzienną i prawie banalną.
Załączniki
listwa tnąca.jpg
listwa tnąca.jpg (26.92 KiB) Przejrzano 1742 razy
pulpitas 1.jpg
pulpitas 1.jpg (32.14 KiB) Przejrzano 1730 razy
czujnik krawędziowy.jpg
czujnik krawędziowy.jpg (30.27 KiB) Przejrzano 1716 razy
opór.jpg
opór.jpg (32.17 KiB) Przejrzano 1715 razy
sonda dotykowa.jpg
sonda dotykowa.jpg (24.71 KiB) Przejrzano 1737 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 02 wrz 2007, 23:47

jerz pisze: A uzyskiwanie na frezarce cnc wymiarów h7 czy H7 (uśmiech do kolegi -jasiu) jest rzeczą oczywistą, codzienną i prawie banalną.
Witam
Widzę że kolega się bardzo dobrze orientuje w temacie dlatego mam pytanie jakie wrzeciono dobrać do frezarki 7KW 24tys obr/min czy 1kW 60tys obr/min dodam że zależy mi na bardzo dokładnej obróbce powiedzmy że chciałbym frezować z dokładnością do 5um czy na frezarce jest to możliwe? Frezarka którą buduje będzie miała bardzo sztywną konstrukcję waga ok 1,5t oczywiście wszystko na śrubach kulowych w przyszłości liniały.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-09-02, 23:52 ]
Dodam że chodzi mi o frezowanie w stali i nie tylko miękkiej max 40HRC
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

jerz

Post napisał: jerz » 03 wrz 2007, 16:47

Do kolegi arizon
Wysokie obroty nie załatwiają sprawy. SIP czyli profesjonalna maszyna do roztaczania otworów ma obroty wrzeciona od 5 obr/min do 3000 obr/min. Istotny jest posuw od 0.02 mm/obr. do 0.2 mm/obr. Na frezarkach stosuję podobne parametry dla wytaczadeł Kaiser. Gniazda pod wstawki frezuję na gotowo litymi frezami przy obrotach do 2500 na min.
Podstawowa zasada, wiór musi być biały co najwyżej lekko żólty, nie może być fioletowy. To samo dotyczy frezowania.
Dokładność 0.005 to przesada, 0.01 0.02 jest spokojnie do uzyskania przy odpowiedniej sztywności, ale coś za coś, celując w setki nie można przesadzać ze skurówą. Jeden ze znajomych wytwórców form, kupił nowe Deckel Macho na krzyżowym stole i kazał robić na nim wszystko od głowicą fi180 do freza fi2. Po pół roku miał pretensje do wytwórcy, że maszyna nie trzyma setek.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 04 wrz 2007, 12:40

te 24 tysiące obrotów, czy 60 tysięcy to raczej są parametry dla ściernic, a nie frezów, nawet borazonowych.

Ważne jest, jaka jest najniższa prędkość tych wrzecion, bo z tym się wiąże moment na narzędziu. Cóż z tego, że będziesz miał takie obroty, jeśli moment będzie symboliczny i jedynym narzędziem, które założysz będą freziki D=2 mm, albo maleńkie ścierniczki.

Moim zdaniem 12 tysięcy obrotów na wrzecionie, to maksymalny zakres, również dla nowych technologii obróbki. Z moich doświadczeń 2-5 tysięcy obrotów, to najczęściej używany zakres (mała głowiczka z płytkami, frezy jednopiórowe z promieniem).

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 04 wrz 2007, 20:43

Dzięki wielkie za odpowiedź zarówno koledze JERZ jaki i JASIU jak by to był mój temat to bym po punkciku dał może moderator ustawi mój post jako osobny temat??
A wracając do wrzecion ostatnio wiedziałem na ebay wrzeciono szlifierskie o sztywności promieniowej 178N/um oraz chyba 108N/um osiowej oraz 3000obr/min max obroty 16KW tego typu wrzeciono było by chyba idealne do precyzyjnej obróbki tylko że niestety chyba już sprzedane bo nie mogę znaleźć tej aukcji.
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: czort » 14 sty 2010, 01:17

Witam
Jakie realne dokładności można uzyskać za pomocą czujnika krawędziowego (tak przynajmniej został on opisany na zdjęciu Kolegi Jerz ) ? I jak tego narzędzia powinno się prawidłowo używać ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”